10.4.2017 9:54

Καταστροφή από τον έπαινο ή σωτηρία από την κριτική;

Το πρόβλημα με τους περισσότερους από εμάς είναι ότι θα προτιμούσαμε να καταστραφούμε από τον έπαινο παρά να σωθούμε από την κριτική, είχε διαπιστώσει ο Αμερικανός συγγραφέας NormanVincentPeale. Από το ίδιο σύνδρομο πάσχουν κορυφαία, ευτυχώς όχι όλα, στελέχη της δημοτικής αρχής.

Θαμπώθηκαν πρόωρα από τη δύναμη της εικόνας, υποτάσσονται στο κυνήγι του επαίνου και δυσανασχετούν στην κριτική. Δεν είχαν προειδοποιήσει προεκλογικά. Έδιναν υποσχέσεις σεβασμού στη διαφορετική άποψη, στον αντίλογο και προσήλωση στην προσπάθεια αποκλίνουσες θέσεις να γεφυρωθούν σε μια χρυσή τομή.

Αφήστε κατά μέρους την παιδιακίστικη συμπεριφορά στελεχών της απέναντι στη δημοσιογραφική ή και προσωπική άποψη. Παρατηρείστε τις σχέσεις των δημοτικών παρατάξεων.

Κοινό μυστικό είναι ότι η επικράτηση στις εκλογές ήρθε ως αποτέλεσμα μιας μυρωδιάς εμπιστοσύνης της «Χιακής Συμπολιτείας», του ηγετικού της τουλάχιστον πυρήνα, προς τον αντίστοιχο πυρήνα της «Πρωτοβουλίας». Η εμπιστοσύνη αυτή θεμελιώθηκε πάνω στην υποψία μιας πιο αρμονικής διαλλεκτικής σε θεσμικό επίπεδο. Μέσα σε δυο χρόνια διαλύθηκε. Η «Χιακή Συμπολιτεία» κρατά αποστάσεις, νοιώθει ότι εξαπατήθηκε στη διαίσθηση μιας πιο συναινετικής διοίκησης του τόπου.

Κατ’ επέκταση εξαπατημένοι θεωρούνται και πολλοί άλλοι πολίτες, βλέποντας κορυφαία στελέχη της δημοτικής αρχής να θυμίζουν συμπεριφορές καθεστωτικών αρχών. Εκνευρίζονται από την άσκηση κριτικής, θεωρούν αυτονόητο ότι η δική τους άποψη δεν επιδέχεται αμφισβήτησης.

Το συγκεκριμένο σύμπτωμα εμφανίζεται συνήθως σε επανεκλεγμένους άρχοντες. Η επιβεβαίωση της λαϊκής ετυμηγορίας λειτουργεί πολλές φορές βλαπτικά, σαν να σου αποδίδει το αλάθητο.

Εδώ όμως εμφανίζεται και σε νεογνά της Αυτοδιοίκησης. Στήνουν θεωρίες συνωμοσίας γύρω από κάθε κριτική, χωρίς να εξετάζουν καν την περίπτωση να έχει δίκιο. Κάποιοι από αυτός δεν εννοούν να καταλάβουν ότι έχει δικαίωμα να ασκήσει κριτική κι εκείνος που έχει διάθεση να βοηθήσει. Ας είναι… 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ