7.10.2019 13:20

«Κανονικότητα και για τους νησιώτες»

Όλες οι έρευνες κοινής γνώμης αναδύουν ιδιαίτερα θετικές κρίσεις για τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Το ίδιο θετικά είναι και τα μηνύματα σημαντικών -για τις ελληνικές υποθέσεις- ξένων κυβερνήσεων και εταίρων μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και των χρηματοπιστωτικών αγορών. Οι λόγοι πασίδηλοι και ως, μέχρι στιγμής, φαίνεται, αντιληπτοί ακόμα και από την αξιωματική αντιπολίτευση. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη, σε αντίθεση με τις κυβερνήσεις ΣΥ.ΡΙΖ.Α. και ΑΝ.ΕΛ.  ανέλαβε τις ευθύνες διακυβέρνησης της χώρας πολύ καλά προετοιμασμένη και με επεξεργασμένα σχέδια για κάθε πτυχή του κυβερνητικού έργου. Είναι σαφές, ότι η εφαρμογή των υπεσχημένων σε συνδυασμό με την, σταδιακά επιταγχυνόμενη, επιστροφή της οικονομικής και κοινωνικής ζωής της χώρας στην κανονικότητα, προσφέρουν τις εγγυήσεις ομαλής εξέλιξης και της πολιτικής της ζωής και, συνεπώς, διασφαλίζουν την αναγκαία για την πρόοδο του τόπου, πολιτική σταθερότητα. Τα πράγματα όντως πηγαίνουν καλά και αυτό το αναγνωρίζει η πλειονότητα των πολιτών, το επιβεβαιώνει δε η αμηχανία της αντιπολίτευσης. 

Πέραν της πολιτικής σταθερότητας, ασφαλώς και δεν έχουν συμπληρωθεί ακόμη οι -πλείστες και σύνθετες- προϋποθέσεις που είναι αναγκαίες για μια βιώσιμη οικονομία επενδύσεων και εξαγωγών. Ωστόσο, έγιναν ήδη πολλά και θα γίνουν όλα όσα χρειάζονται, με προσήλωση στον πολιτικό στόχο της «ανάπτυξης για όλους». Το συμπέρασμα αυτό συνάγεται και για τους τομείς που ενδιαφέρουν ιδιαίτερα τον ευαίσθητο, εθνικά και κοινωνικά, χώρο του Βορείου Αιγαίου, όπως οι μεταφορές, ο πολιτισμός, ο τουρισμός, το περιβάλλον, οι ψηφιακές εφαρμογές, η ενέργεια, η γεωργία, η κτηνοτροφία κ.λπ. Οι τομείς αυτοί έχουν υποστεί και υφίστανται τις επιπτώσεις των ανισοτήτων που προκαλεί ο νησιωτικός χαρακτήρας της Περιφέρειας, ενώ η αναπτυξιακή υστέρηση πλήττει ακόμη περισσότερο τις μικρονησιωτικές οικονομίες. Τόσο ο πρωθυπουργός, όσο και τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη δεν έχουν αναγνωρίσει απλώς την ανάγκη μέτρων εξισορρόπησης, αλλά έχουν ήδη προχωρήσει στην θέσπιση και την εφαρμογή τους, όπως νέο πλαίσιο χρηματοδότησης για τις άγονες γραμμές, ο νέος επενδυτικός νόμος κα.

Όμως το προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα αποτελεί τη μεγαλύτερη πηγή όξυνσης των ανισοτήτων και επιδείνωσης της ποιότητας ζωής των κατοίκων των νησιών μας, συμπεριλαμβανομένου και του αισθήματος ανασφάλειας που νιώθουν. Μπορεί ο χαρακτήρας του ζητήματος να είναι παγκόσμιος και να απαιτεί ανάλογη αντιμετώπιση, αλλά οι επιπτώσεις είναι τοπικές και, εμείς οι Χιώτες, τις βιώνουμε εδώ και πολλά χρόνια. Δεν αμφιβάλλω ότι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας εργάζεται, εντός και εκτός Ελλάδος, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα σε όλες τις πτυχές του ζητήματος. Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι η παράνομη διακίνηση παράτυπων μεταναστών και η προώθησή τους στη χώρα μας μέσα από το έδαφος της Τουρκίας, αποτελούν μια εκ των αθλιότερων μορφών σύγχρονης εγκληματικότητας και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζονται. Ειδικότερα, θεωρώ ότι η ανακοπή των παράνομων ροών με την αυστηρότερη δυνατή  επιτήρηση στη θάλασσα και τις ακτογραμμές μας, αποτελεί μέτρο απόλυτης προτεραιότητας ή, καλύτερα, όρο επιβίωσης για τους νησιώτες του Αιγαίου. Η πρόσφατη ανακοίνωση της κυβέρνησης για την ενίσχυση της περιφερειακής δύναμης του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής με 100 επιπλέον πλωτά μέσα, αλλά και η ανακοίνωση σχετικά με την ενίσχυση της διακλαδικής συνεργασίας στον τομέα της επιτήρησης, αποτελούν μέτρα προς την απολύτως ορθή κατεύθυνση.

                                                                      Πρόδρομος Γ.Μανωλάκης

                                                        Πρόεδρος ΝΟ.Δ.Ε Νέας Δημοκρατίας Χίου

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ