15.12.2016 8:48

Κανένας μόνος του δεν μπορεί

Ζούμε σε ένα κόσμο απανωτών αλλαγών και ανακατατάξεων, εντεινόμενης αστάθειας και μη προβλέψιμων μετατοπίσεων. Οι πολεμικές συγκρούσεις στην Μέση Ανατολή, η αστάθεια της Τουρκίας, οι ανακατατάξεις στη Βόρεια Αφρική, η ρευστότητα στις πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την ευρωζώνη, η εκλογική επικράτηση Τράμπ στις ΗΠΑ δημιουργούν ένα διαρκές μεταβαλλόμενο τοπίο μέσα στο οποίο η χώρα πρέπει να ισορροπήσει, να εξέλθει από την κρίση και να ανασυγκροτηθεί.

Οι ανακατατάξεις υπερβαίνουν κατά πολύ όχι μόνο την κυβέρνηση ή την ίδια την χώρα, αλλά μάλλον την Ευρώπη όπως την αντιλαμβανόμαστε μέχρι σήμερα, καθώς φαίνεται πλέον καθαρά ότι η φυσιογνωμία του κόσμου που ζούμε αναδιατάσσεται ριζικά και σπάει ισορροπίες που είχαν σφυρηλατηθεί για δεκαετίες με μικρότερες ή μεγαλύτερες αλλαγές. Να είμαστε ξεκάθαροι, το παρόν άρθρο δεν προτείνει ούτε αλλαγή της κυβερνητικής σύνθεσης, ούτε σε καμία περίπτωση άλλες πολιτικές εξελίξεις που κατά τη γνώμη μου θα ήταν επιζήμιες για τη χώρα όπως οι εκλογές σε ένα τόσο κρίσιμο χρονικό σημείο, άλλωστε η κυβερνητική πλειοψηφία των 153 τα έχει καταφέρει διαψεύδοντας όλους όσους ανά τρίμηνο προβλέπουν την κατάρρευσή της. Το ζήτημα βρίσκεται αλλού. Στην ομαλοποίηση της πολιτικής επικοινωνίας των πολιτικών δυνάμεων που θα σηματοδοτήσει, μαζί με την ανάκαμψη της χώρας σε οικονομικό επίπεδο, την αρχή του τέλους της κρίσης σε όλες τις εκφάνσεις της. Όταν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ συζητούν σε ένα τραπέζι για το κυπριακό γιατί σε ζητήματα που στην Ελλάδα δεν έχουμε ριζικές αντιθέσεις δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι ανάλογο;

Το καλοκαίρι του 2016 ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε προς ψήφιση στην Βουλή και ψήφισε την απλή αναλογική ώστε και θεσμικά να επιταχυνθεί αυτός ο διάλογος και οι συναινέσεις μεταξύ των μικρότερων και μεγαλύτερων πόλων του πολιτικού συστήματος. Κάποιες από τις πολιτικές δυνάμεις που το είχαν στο πρόγραμμά τους, το καταψήφισαν γιατί προέβλεψαν εκλογές το φθινόπωρο του 2016. Έκαναν προφανώς λάθος εκτίμηση, αλλά αυτό δεν πρέπει να ματαιώσει ένα διάλογο που πρέπει να γίνει με όλες τις πολιτικές δυνάμεις του δημοκρατικού και κοινοβουλευτικού τόξου για τις μεγάλες προκλήσεις που θα αντιμετωπίσει η χώρα τον 21ο αιώνα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ