3.12.2012 17:14

Καλά είναι το παραμύθι

 
Για την λειτουργία της Δημοτικής Αστυνομίας έχουν γραφτεί σελίδες και έχουν αφιερωθεί ρεπορτάζ και ρεπορτάζ. Στα περισσότερα ασκείται κατά διαστήματα αυστηρή κριτική, άλλωτε δίκαια και άλλωτε πάλι άδικα. Όσο όμως κι αν προσπαθήσει κανείς με λογικό τρόπο να κατανοήσει την πρακτική αξία στη λειτουργία της παραπάνω υπηρεσίας είναι δύσκολο να βρει εκείνα τα θετικά στοιχεία που να δικαιώνουν την δημιουργία της.
 
Η Δημοτική Αστυνομία αν και υπηρεσία με ρόλο, αρμοδιότητες και ευθύνη, έχει καταφέρει να αντιγράψει όλα τα «κουσούρια», τόσο της Τροχαίας όσο και της δημοσιουπαλληλικής νοοτροπίας που διέπει εδω και χρόνια τη λειτουργία της Αυτoδιοίκησης. Αυτά παντρεύτηκαν σε ένα σύνολο που πασχίζει ακόμη και σήμερα να βρει ρόλο, χώρο και να επιβάλει την παρουσία του, την ίδια ώρα όμως που με την σημερινή της εικόνα η Δημοτική Αστυνομία (ας μου επιτραπεί) σκάβει το λάκκο της.
 
Το συμβάν μου περιέγραψε φίλος και συνέβη μόλις προχθές. Υπήρχε κάποιο πρόβλημα στο κατάστημα του με ένα παρκαρισμένο για ώρες αυτοκίνητο που δημιουργούσε ένα κάποιο πρόβλημα στην κυκλοφορία. Ο ίδιος απευθύνθηκε στην Τροχαία, για να λάβει την απάντηση ότι την ευθύνη για την καταγραφή του περιστατικού και τη λύση του έχει η Δημοτική Αστυνομία. Όταν ο φίλος τηλεφώνησε στην δημοτική υπηρεσία του απάντησαν ότι η ευθύνη για την καταγραφή είναι της Τροχαίας. Στα «γαλλικά» που ξεστόμισε ο φίλος θεωρώντας ότι οι δυο υπηρεσίες τον εμπαίζουν, κανείς δεν απάντησε. Δεν γνωρίζω κι αν το πρόβλημα του τελικά λύθηκε.
 
Όμως μήπως δεν εμπαίζεται με τον ίδιο τρόπο μια ολόκληρη κοινωνία που γίνεται μπαλάκι ανάμεσα σε Τροχαία και Δημοτική Αστυνομία όταν η μια μεταφέρει τις ευθύνες στην άλλη και τούμπαλιν.
 
Ας πούμε κάτι πέραν των τύπων. Η Τροχαία μια χαρά δείχνει να βολεύτηκε από την παρουσία της Δημοτικής Αστυνομίας. Το πρωί ρίχνει τις ευθύνες για τα διάφορα παλαβά που γίνονται στο κέντρο στους Δημοτικούς Αστυνόμους, καθώς επικαλείται πάντα ότι η ίδια δεν έχει αρμοδιότητα.
 
Το βράδυ όμως οι κανόνες αλλάζουν. Η Τροχαία χρησιμοποιεί το κέντρο της πόλης για να στήνει τα μπλόκα της, να προσφέρει αφιδώς κλήσεις και βέβαια κάπου θα υπάρχει και κάνενα έγγραφο που να εξηγεί ότι αυτό αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα...
 
Η Δημοτική Αστυνομία πάλι δεν έχει καταφέρει μέχρι σήμερα να πείσει ούτε μισό δημότη ότι ο ρόλος της έχει προσφέρει αποτελέσματα. Αν εξαιρέσουμε το παράνομο εμπόριο όπου καταγράφεται μια συστηματική δουλειά, δεν γνωρίζω κανέναν που θα σκεφτεί σε μια ανάγκη να καλέσει την Δημοτική Αστυνομία. Την Αστυνομία θα πάρει. Αυτό λοιπόν δείχνει ότι η παραπάνω υπηρεσία ασθενεί. Και μάλιστα βαρέως. Έχει απαξιωθεί στη συνείδηση του κόσμου γιατί απλά ποτέ δεν δικαιολόγησε την λειτουργία της. Και αυτό στις μέρες που διανύουμε και με τον κόσμο να μην κρύβει τα λόγια του πλέον, θα έχει επιπτώσεις, εάν σύντομα οι ίδιοι οι Δημοτικοί Αστυνόμοι δεν αναλάβουν γενναίες πρωτοβουλίες αναστροφής του κλίματος. Και λέω ΑΝ, γιατί απλά δεν είμαι σίγουρος ότι έχουν την διάθεση να το κάνουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ