6.7.2017 14:40

Και τι έγινε που το νερό πάει χαμένο;

Μια εξήγηση είναι πως για τις τεχνικές υπηρεσίες της ΔΕΥΑΝΧ οι πηγές της Ρήνας και του Ναγού πέφτουν κάπως μακριά. Ως γνωστόν, οτιδήποτε βρίσκεται σε απόσταση για κρατικές ή αυτοδιοικητικές υπηρεσίες είναι σαν να μην υπάρχει.

Μια δεύτερη πιθανολογούμενη ερμηνεία είναι πως το διαχρονικά ατιμώρητο «σκάνδαλο του Ναγού» δεν τολμά κανείς να το αγγίξει μην τυχόν και πέσει πάνω στις παλαιότερες αμαρτίες του.

Και μια τρίτη αιτία ανάγεται στην ανεπάρκεια ή τη σκοπιμότητα να προσποιούνται οι «ιθύνοντες» ότι δεν βλέπουν πως η μόνη άμεσα εξασφαλισμένη λύση υδροδότησης της Χίου παρέχεται από τη χειμαρρώδη παροχή χιλιάδων κυβικών αρίστης ποιότητας νερού από τις πηγές της βορειοανατολικής Χίου.

Χθες για κάμποση ώρα συνεδρίαζαν, μέσω τηλεδιάσκεψης, στην Περιφέρεια αιρετοί και υπηρεσιακοί παράγοντες της Χίου για τα επανακύψαντα προβλήματα υδροδότησης του νησιού μας. Διαχρονικά υπάρχουν, επανέρχονται ωστόσο με τη μορφή της σύσκεψης κάθε χρονιά που ο Θεός αποφασίζει, αντί να βρέξει το χειμώνα, να ... πιτσιλίσει. Φαινόμενο καθόλου σπάνιο στην εποχή μας.

Καλώς – κακώς τώρα ξαναθυμηθήκαμε ότι η Χίος έχει πρόβλημα. Φέραμε στο τραπέζι της συζήτησης καμιά δεκαριά προτάσεις, με απαιτήσεις διόλου ευκαταφρόνητης χρηματοδότησης. Η πράξη βέβαια δείχνει ότι οι συγκεκριμένες προτάσεις είναι αμφιβόλου απόδοσης.

Για παράδειγμα, επιμένουμε να ποντάρουμε στις δυνατότητες του Κατράρη. Επτά χρόνια είχε τη δυνατότητα να μας αποδείξει τις συλλεκτικές του ικανότητες και κάθε χρόνο μπαίνουμε στο δίλημμα να πάρουμε νερό λάτρας απ’ το φράγμα ή ποτίσματος; Επτά χρόνια και το φράγμα δεν αποδίδει βάση των μελετητικών εκτιμήσεων κι εμείς, παρόλα αυτά, επιμένουμε ότι είναι η λύση και απαιτείται να ξοδέψουμε άλλα τόσα για την εκμετάλλευση του.

Κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να ρωτήσει τους Καρδαμυλίτες τί συμβαίνει κάθε χειμώνα με το Ναγό. Εκατομμύρια κυβικά νερού καταλήγουν ανενόχλητα στη θάλασσα και η Χίος, απ’ το τραγικό κατασκευαστικό λάθος της δεκαετίας του ’80, απέστρεψε το βλέμμα της από τη μοναδική αξιόπιστη λύση. Επιμένει λίγο πιο χαμηλά στη διαχείριση της υφάλμυρης ζώνης του Δελφινιού κι ούτε βήμα παραπάνω. Είναι σε θέση επίσημα να εξηγήσει κανείς το ... σνομπάρισμα του Ναγού και της Ρήνας; Τέτοιες τάσεις αυτοχειρίας διαθέτουμε; 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ