28.1.2019 9:31

Και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

… Ο κανένας, όπως εύστοχα θα απαντούσε ο πρόγονος μας Όμηρος.

Έπεσα μπόλικες φορές στα αστυνομικά μπλόκα που αποτρέπουν τη διέλευση από το δρόμο που διανοίχθηκε κάποτε για τις ανάγκες ολοκλήρωσης του φράγματος στο Σαραπιό. Στο ερώτημα μου προς τα αστυνομικά όργανα για ποιο λόγο φράζουν το δρόμο, η απάντηση πανομοιότυπη: και ποιος θα αναλάβει την ευθύνη, αν το φράγμα σπάσει;

Να η πηγή του προβλήματος. Η ανευθυνότητα ενός ολόκληρου μηχανισμού. Και πιο σωστά η άγνοια που τον διέπει για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη μεγαλύτερη εδαφική έκταση της Χίου, πέρα δηλαδή από τα στενά όρια μεταξύ Θυμιανών και Δασκαλόπετρας.

Διάβασα αναλύσεις επί αναλύσεων τις τελευταίες ημέρες. Πιστοποίησα, για μια ακόμα φορά, γιατί πρέπει να ολοκληρωθεί ο κύκλος της σημερινής δημοτικής εξουσίας μολονότι, δεν το κρύβω, στο σκαρί της επιβαίνει μεγάλος αριθμός στελεχών με σημαντικές ικανότητες, αν δεν ήταν εμποτισμένα από τη νοοτροπία της επιβίωσης δια της αίσθησης της ανωτερότητας και της υπεροχής. Αντιμετώπισαν το Σαραπιό όχι ως πρόβλημα, αλλά ως μοναδική ευκαιρία να αναδείξουν την υπεροχή τους έναντι των ερασιτεχνισμών της Περιφέρειας (και του Κάρμαντζη). Όπως κι εκείνος, έκανε το παν για να ποστάρει την κορμοστασιά του ως επεμβατική και σωτήρια λύση για το πρόβλημα, ενώ είχε μεγάλο μέρος της ευθύνης για την αποτροπή του, πριν αυτό πάρει διαστάσεις κι αρχίζει να κλείνει δρόμους.

Θα παρεκτραπώ όμως απ’ την πραγματική κοίτη του προβλήματος. Δυο εβδομάδες πριν ανακύψει μέγα ζήτημα Σαραπιού ο «π» φωτογραφικά είχε αποτυπώσει την κατάσταση, σχολιάζοντας ότι ακόμα και τα ημιτελή έργα ύδρευσης γεμίζουν κι είμαστε ανάξιοι να εκμεταλλευτούμε το νερό που καταλήγει στους ταμιευτήρες τους. Ένα κάρο ανευθυνοϋπεύθυνες υπηρεσίες αγρόν αγόρασαν.

Η εξήγηση απλή. Δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στην ύπαιθρο χώρα του νησιού. Τα Καποδιστριακά, Καλλικρατικά πειράματα μάζεψαν όλη την τεχνική γνώση της Αυτοδιοίκησης πέριξ της πλατείας Βουνακίου, οι Τεχνικές Υπηρεσίες και το Δημοτικό και Περιφερειακό Συμβούλιο διαθέτουν ελάχιστη επαφή με την κατάσταση στην ύπαιθρο του νησιού και φυσικά τα προβλήματα της αντιμετωπίζονται μόνο όταν φτάνει ο κόμπος στο χτένι.

Το χειρότερο απ’ όλα; Μια μέρα πριν ουρανός και γη κινηθούν απειλητικά για την αντοχή του φράγματος, οι περιφερειακές (κυρίως) τεχνικές υπηρεσίες διαβεβαίωναν ότι δεν συντρέχει κίνδυνος. Και μόλις, προφανώς, πέρασαν απ’ την περιοχή μετά από μήνες, άρχισαν να συγκαλούν το … τοπικό ΚΥΣΕΑ για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Γιατί τότε, ποιος θα αναλάβει την ευθύνη;

Ο κανένας! Ο ίδιος ακριβώς που ανέλαβε την ευθύνη για το γεγονός ότι το φράγμα έμεινε μισό , κατάπιε ήδη μια τοπική εργολαβική εταιρία, δεν απασχόλησε κανέναν 5 χρόνια τώρα η τύχη του, ούτε καν σε επίπεδο αν συνεισφέρει ή όχι στην επίλυση του υδρευτικού μας προβλήματος. Ο ίδιος ακριβώς που ανέλαβε την ευθύνη γιατί σκορπίσαμε ένα σκασμό λεφτά για τον Κατράρη χωρίς να αποδίδει. Γιατί αναστηλώνουμε ιστορικά μνημεία χωρίς να τα εντάσσουμε στην ευρύτερη κοινωνική λειτουργία. Γιατί φτιάχνουμε λιμάνια και τα παρατάμε στα αζήτητα. Γιατί ολοκληρώνουμε περιφερειακούς και δεν τους παραδίδουμε στην κυκλοφορία. Γιατί, γιατί, γιατί…

Όσο ο κανένας στοιχειώνει ως ευθύνη τη Χίο, όσο δεν υπάρχει ΕΝΑΣ αιρετός δήμαρχος, περιφερειάρχης, που να φωνάξει στο γραφείο του τους τεχνικούς υπευθύνους και να τους ζητήσει τα ρέστα γιατί εισηγούνται έργα ημιτελή ή παραλαμβάνουν με την υπογραφή τους έργα κακότεχνα, μην ψάχνουμε χαΐρι και προκοπή σε τούτο τον τόπο.

Σε μια ιδιωτική οικοδομή, αν ένας τεχνίτης του συνεργείου αστοχήσει, αφενός θα χάσει τη δουλειά του στο συνεργείο, αφετέρου το συνεργείο θα χάσει τον πελάτη του. Υπάρχουν συνέπειες. Στην Τοπική μας Αυτοδιοίκηση, αν ένα έργο αποδειχθεί τζούφιο, στη χειρότερο περίπτωση οι τεχνικοί του εισηγητές ή ελεγκτές θα … προβιβαστούν υπηρεσιακά. Έρχεται χρονικά η σειρά τους.

Με τεχνικές υπηρεσίες, λοιπόν, Δήμου και Περιφέρειας, που αποφασίζουν για τα Κουρούνια στην Οινοποίωνος και την Πολυτεχνείου, μην απορείτε γιατί το φράγμα του χωριού θα ξεπεράσει σε πόρους το Κόρης Γεφύρι μέχρι να αποδώσει ποτέ. Μην απορείτε που το Σαραπιό τη μια μέρα … δεν τρέχει κάστανο και την άλλη μέρα κλείνει δρόμους. Δεν έχουν ιδέα για το τι συμβαίνει στην ύπαιθρο του νησιού και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι μην τυχόν και αναζητηθεί ευθύνη. Αφού υπάρχει ο … κανένας…

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ