Άποψη

28/11/18 15:36

τελ. ενημ.: 28/11/18 15:39

Και πάλι ο Σταμάτης μας!

 

Δεν έχουν περάσει πολλές ημέρες, όταν κτύπησε το τηλέφωνό μου και κάποιος φίλος από τη Χίο, με παρεκάλεσε να παρουσιάσω (να προ­λογίσω) κάποια ομιλία του φίλου μας και συμπατριώτη μας κ. Σταμάτη Κριμιζή, ο οποίος έχει βαλθεί να πείσει τα παιδιά όλων των Λυκείων της χώρας μας ότι τίποτε εδώ δεν είναι αδύνατο, υπό προϋποθέσεις βέβαια. Η παρουσίαση εκ μέρους μου ακυρώθηκε από την Οργανωτική Επιτροπή(;)διότι θα ομιλούσαν πολλοί (Δήμαρχοι, Τοπική Αυτοδιοίκηση κ.α.) κι εγώ δεν χωρούσα. Εγώ βέβαια τους προειδοποίησα να μη μετατρέψουν μια όμορφη βραδιά σε προεκλογικό σώου (show). Δήμαρχοι κλπ. δεν παρου­σιάστηκαν, όμως και η παρουσίασις εκ μέρους μου δεν έγινε, πιθανώς διότι μια ομάδα μαθητών (και μαθητριών) του (2ου) Λυκείου Χαλανδρίου δημιούργησε ένα video με χρήσιμες πληροφορίες για το φίλο μας τον Σταμάτη και έτσι εγώ… δεν χρειάστηκα.

Μετά από αυτόν τον μακροσκελή πρόλογο, γράφω και λίγα λόγια για την ομιλία του Σταμάτη[1], ο οποίος επί 2-2,5 ώρες ομιλούσε όρθιος απαντώντας (και) στις ερωτήσεις και στις παρατηρήσεις μας!

Εγώ, που έχω παρακολουθήσει κατ’επανάληψη ομιλίες του, δεν έχω καμία παρατήρηση αλλά θα επαναλάβω το «γηράσκω αεί διδασκόμενος» και θα πω ένα «εύγε» (αποφεύγω τη λέξη μπράβο, διότι παλαιότερα με επέπληξαν, διότι «δεν ομιλώ σωστά Ελληνικά») για τα σωστά του Ελληνικά:Τη στιγμή που όλοι μας που ζήσαμε λίγο στο εξωτερικό κάνουμε ότι… ξεχάσαμε την ελληνική γλώσσα, ο Σταμάτης ο Κριμιζής μίλησε θαυμάσια με την απλή, την τρέχουσα ελληνική γλώσσα[2]. Το μόνο που δεν μετέφρασε– από τα ονόματα των διαστημόπλοιων που περιέγραψε – ήταν το Ulysses (Οδυσσεύς)αλλά όπως και να το κάνομε Ulysses έγραφε στα πλευρά του διαστημοπλοίου!

Εδώ πρέπει να σημειώσω ότι οι άνθρωποι που σήκωσαν το βάρος της οργανώσεως, μας είχαν κρατήσει μια σειρά καθισμάτων έχοντας σημειώσει σε ένα κομμάτι χαρτί τη λέξη «Βροντάδος». Επίσης, πρέπει ιδιαιτέρως να αναφέρω ότι στην είσοδο με περίμενε ο Σταμάτης κρατώντας ένα βιβλίο του που εξέδωσε το 2017, και το οποίο το είχα μεν προμηθευθεί όταν το παρουσίασε, δεν είχε όμως αφιέρωση. Τώρα γράφει (βλ. φωτογραφία):

Και… καθαρογράφω: «19 Νοεμβρίου 2018. Στον αγαπητό συμπατριώτη ιατρό Τάσσο Τριπολίτη με θερμές ευχές για συνέχιση της προσφοράς του στην ιστορία και κουλτούρα του Βροντάδου της Χίου. Σ. Κριμιζής».

Αγαπητοί μου αναγνώστες,

Τελειώνοντας το κείμενό μου, σας προτρέπω να προσπαθούμε καθημερινά να εμφυσήσουμε στο μυαλό (στον εγκέφαλο) των παιδιών μας και γενικότερα των αγαπημένων μας προσώπων, το σύνθημα (το «σλόγκαν») που μας έχει μεταφέρει ο Σταμάτης με τα 3Α:«Αριστεία, Αξιολόγηση, Αξιοκρατία».

Πάντα με ΑΓΑΠΗ, και σήμερα και με καμάρι, που ο Βροντάδος μας έβγαλε έναν τέτοιο άνθρωπο, ένα τέτοιου μεγέθους αστέρι!...

 

 

Αναστάσιος Ι. Τριπολίτης

Αγγειοχειρουργός

 

 

Υ.Γ.:Αντιγράφω από το βιβλίο που μου χάρισε και το οποίο έχει τίτλο «ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟ ΗΛΙΑΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ»: «…διετέλεσε επικεφαλής επιστήμονας και αργότερα Διευθυντής του Τμήματος Διαστημικής στο φημισμένο Εργαστήριο Εφαρμοσμένης Φυσικής (APL) του Πανεπι­στημίου Johns Hopkins. Το βιογραφικό του περιλαμβάνει 23 αποστολές της NASA και της Ευρω­παϊκής Διαστημικής Υπηρεσίας ESA, περισσότερες από 600 επιστημονικές δημοσιεύσεις αλλά και πολλά βραβεία. Υπήρχε εξάλλου ο βασικός εμπνευστής της πολιτικής "καλύτερα, ταχύτερα, φθηνότερα" που υιοθετήθηκε επίσημα από τη NASA».

 

[1]     Τον αποκαλώ «Σταμάτη» και όχι κ. Κριμιζή ή… Σταμάτιο, διότι έτσι τον ξέραμε στα νεανικά μας χρόνια!...

[2]     Τελευταία ασχολούμαι με τον Ψυχάρη και το «γλωσσικό ζήτημα», όμως ο Σταμάτης δεν παρεξετράπη ούτε προς τη «μαλλιαρή» ούτε προς τη βαριά καθαρεύουσα (μέτρον άριστον)!

Δείτε επίσης

Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση
Διαφήμιση