20.1.2014 16:26

Αν ήμουν στη θέση… του Τάσου Κώσταλου

… θα ένοιωθα ότι δρώντας με μονομέρεια δεν βοηθώ το στόχο εξομάλυνσης των διαφορών στην αγορά, υπό την ιδιότητα του προέδρου του Εργατικού Κέντρου.

Η αντίληψη του εργαζόμενου – θύματος και του εργοδότη – αρπαχτικού που ανέδειξε η λαθεμένη κίνηση εκφοβισμού με τη δήθεν παρότρυνση σε ΙΚΑ και Επόπτη Εργασίας να εντείνουν τους ελέγχους τους στην αγορά χθες, ημέρα δοκιμής για ορισμένους της Κυριακάτικης λειτουργίας, φανερώνει κάκιστη ανάγνωση της πραγματικότητας από ένα πολύπειρο συνδικαλιστικό στέλεχος σαν τον Τάσο.

Οι συνθήκες στην αγορά της Χίου και της περιφερειακής Ελλάδας εν γένει έχουν σήμερα εξομοιώσει τη μορφή του εργοδότη και εργαζόμενου, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε τοπικές επιχειρήσεις του μεγέθους της Χίου. Τις περισσότερες φορές σήμερα ο μόχθος για το εργατικό μεροκάματο υπολείπεται κατά πολύ του άγχους της επαγγελματικής επιβίωσης και πολλά καταστήματα παραμένουν ανοιχτά απλά για να πετύχουν να καλύψουν τις απαιτήσεις της επιβίωσης τους, συμπεριλαμβανομένης της μισθοδοσίας και των ασφαλιστικών εισφορών του ενός ή των δυο εργαζομένων τους. Οι περισσότεροι από τους εργοδότες στην τοπική μας αγορά δεν μπορούν να κλείσουν μάτι αναλογιζόμενοι πώς πρέπει να πουν στους εργαζόμενους τους, ανθρώπους με τους οποίους πάλεψαν από κοινού για μια ζωή, ότι αδυνατούν πια να τους διασφαλίσουν το μεροκάματο, φοβούνται ότι έχουν να επιλέξουν ανάμεσα σε αυτό και τη δήμευση της ιδιοκατοικίας τους.

Πόση γνώση των πραγματικών συνθηκών της αγοράς φανερώνει επομένως η … μαγκιά κλήσης των ελεγκτικών αρχών στην απέλπιδα προσπάθεια της αγοράς να τολμήσει αλλαγές στο μουχλιασμένο καθεστώς λειτουργίας της; Σε ποιόν εν τέλει επιστρέφεται η ζημιά, όταν τα πρόστιμα των ελεγκτικών μηχανισμών εξοντώσουν ό,τι έχει απομείνει, παρά στις ίδιες τις εναπομείνασες θέσεις εργασίας;

Πότε οι συνδικαλιστές θα αντιληφθούν ότι το καλό μεροκάματο προστατεύεται μόνο όταν δεν βγαίνει εις βάρος του αναμενόμενου κέρδους για να το καλύψει; Πότε θα πείσουν την κοινωνία πως νοιώθουν όσα γύρω μας έχουν συντελεστεί;

ο θεσιθήρας  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ