14.1.2014 18:07

Αν ήμουν στη θέση … του Πολ. Λαμπρινούδη

… θα ζητούσα από τον πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να ορίσει μια επιπλέον θεματική συνεδρίαση με αντικείμενο τη χωροταξία.

Είναι κορώνα – γράμματα να καταπιάνεται κανείς με τέτοια θέματα, ιδίως όταν βρίσκεται στην προθέρμανση μιας προεκλογικής περιόδου. Απ’ την άλλη όμως οι τεχνοκράτες του χώρου, αρχιτέκτονες και μηχανικοί, διαπιστώνουν ότι το κρίσιμο θέμα της χωροταξίας δεν διαθέτει την έμφαση που του πρέπει την ώρα που Γενικά Πολεοδομικά Σχέδια, ΣΧΟΑΠ και χωροταξικοί σχεδιασμοί σε επίπεδο Περιφέρειας βρίσκονται στα φόρτε τους εσχάτως.

Η αμεριμνησία των αρχών να διαφωτίσουν την κοινή γνώμη, αποσαφηνίζοντας, με τη βοήθεια υπηρεσιών και τεχνοκρατών, κάποιους αναγκαίους όρους, φέρνει πιο κοντά τον κίνδυνο να την πατήσουμε όπως με τις Ζώνες Οικιστικού Ελέγχου. Δηλαδή να επιβληθούν αποφάσεις και να προσπαθούμε να ανατρέπουμε τετελεσμένα.

Έννοιες όπως χωροταξία ή πολεοδομικός σχεδιασμός δεν είναι σίγουρα πιασάρικες. Η αναγκαία χρήση τεχνικών όρων δεν επιτρέπει στον απλό κόσμο να τους δώσει τη βαρύτητα που τους πρέπει. Προκαλούν όμως αδιέξοδα στην απλή μας καθημερινότητα, αυξομειώνουν ιδιοκτησιακά περιουσιακά στοιχεία, γίνονται φρένο σε κάθε προσπάθεια σοβαρής ανάπτυξης ενός τόπου.

Ήρθε η στιγμή να τις συζητήσουμε. Να αντιληφθούμε ότι θα προσφέρουμε σοβαρή υπηρεσία στον προεκλογικό διάλογο, αν ξεφύγουμε από τις τετριμμένες διαφορές για το αν θέλουμε νέο λιμάνι ή βελτιωμένη έκδοση του σημερινού και κυρίως ακόμα κι αυτά τα ζητήματα θα τα δούμε με εντελώς νέα οπτική, ενταγμένα σε ένα συνολικότερο πλαίσιο.

Αναλαμβάνοντας μια τέτοια πρωτοβουλία ο δήμαρχος, δίνει την αίσθηση ότι εκείνος θα ορίζει το πλαίσιο του διαλόγου και κυρίως πως καταργεί στην πράξη τη μομφή που του αποδίδεται ότι αποφεύγει συστηματικά τα αναμμένα κάρβουνα των δύσκολων θεμάτων.

ο θεσιθήρας 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ