8.4.2013 18:35

Αν ήμουν στη θέση … του Νίκου Μαρτάκη

… θα συνειδητοποιούσα ότι είναι αμαρτία ο Δήμος να δίνει τόσα λεφτά για την ανακύκλωση και να μην έχει διαθέσει ακόμα ένα ελάχιστο συμπληρωματικό ποσό για ενέργειες προώθησης της, από κοινού με τον ιδιώτη που την έχει αναλάβει.
Την ώρα που στη Σύρο ο ομόλογος του ομολογεί ότι η ανακύκλωση εδραιώθηκε γιατί δόθηκε εξ’ αρχής, ένα χρόνο πριν την εφαρμογή της, βάρος στην ενημέρωση του κόσμου για τα οφέλη που προσφέρει, εδώ το μόνο που έχει γίνει από τη δημοτική αρχή είναι μια επί τόπου συνέντευξη πλάι στους κάδους ανακύκλωσης και μια προχθεσινή ανακοίνωση του αντιδημάρχου, ως έκκληση στους δημότες να τη στηρίξουν.
Αν δεν το έχει συνειδητοποιήσει επαρκώς η δημοτική αρχή, η ανακύκλωση είναι το μεγαλύτερο μέχρι σήμερα επίτευγμα της δημοτικής της θητείας. Απ’ την ελλιπέστατη ετοιμότητα της να προετοιμάσει την κοινωνία να την αποδεχτεί, προκύπτει ότι περισσότερο σύρθηκε σε μια τέτοια επιλογή, παρά την εφάρμοσε γιατί την πιστεύει.
Υπάρχει φυσικά ο κίνδυνος να συμβεί και το ανάποδο. Να αρχίσει να πετά λεφτά στον κάλαθο των αχρήστων, αφού ως σήμερα τα δείγματα γραφής της από το νομαρχιακό παρελθόν του συνδυασμού φανερώνουν ότι ταυτίζει την επικοινωνιακή στρατηγική με τη διατήρηση ισορροπιών με όλα τα τοπικά Μέσα. Τα αποτελέσματα αυτά τα ζούμε οι άνθρωποι του Τύπου, με την πλειοψηφία των συναδέλφων πια ανέργους ή ανεπάγγελτους και κυρίως με τις αρχές να έχουν αποτύχει πλήρως να στήσουν ένα επικοινωνιακό οικοδόμημα.
Μια παρόμοια προβολή της ανακύκλωσης εκ μέρους του Δήμου, δυσφήμιση θα προκαλέσει στην ενέργεια και τίποτα δε θα της προσφέρει. Για να αποδώσουν τα λιγοστά ευρώ που απαιτούνται, πρέπει να βρουν τρόπους να πλάσουν ομάδες – στόχους, ένθερμους θιασώτες της ανακύκλωσης. Και κατά βάση αυτή η έρευνα πρέπει να ξεκινήσει στους χώρους της νεολαίας και των ευαίσθητων εθελοντών.
Μπορεί να αντιληφθεί το τεράστιο αυτό κοινό η δημοτική αρχή; Αν το καλύψει εγκαίρως θα δημιουργήσει στέρεο έδαφος για την ανακύκλωση. Διαφορετικά, ακόμα κι αν ο ιδιωτικός φορέας που την ανέλαβε αποδειχθεί στην πορεία ιδανική επιλογή, το αποτέλεσμα θα παραμένει πενιχρό κι αναντίστοιχο, ίσως, των προσδοκιών που καλλιεργήθηκαν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ