9.4.2013 15:08

Αν ήμουν στη θέση … του Μητροπολίτη Μάρκου

… στη συζήτηση που διεξάγεται κάθε χρόνο για το ρουκετοπόλεμο θα πρόσθετα μια επιπλέον παράμετρο, αυτή της θωράκισης των δυο εκκλησιών, τελικών αποδεκτών χιλιάδων ρουκετών το βράδυ της Ανάστασης.Μητροπολίτης Χίου Μάρκος

Με την απόφαση του φέτος να τελέσει την Αναστάσιμη Ακολουθία στον Άγιο Μάρκο, ο Σεβασμιώτατος επιχειρεί και από την πλευρά του την ελάχιστη δυνατή συμβολή στην τόνωση του εθίμου. Ο αυλόγυρος του Αγίου Μάρκου είναι το ιδανικό μπαλκόνι θέασης του ρουκετοπόλεμου. Ως γνήσιος Βρονταδούσης ευνόητο είναι ότι επιθυμεί τη στήριξη του εθίμου με κάθε τρόπο και το πράττει με τον τρόπο του.

Ωστόσο η Μητρόπολη και οι δυο ενοριακοί ναοί πρέπει κάποτε να θέσουν θέμα και δικής τους προστασίας. Δυο ιστορικά κτίρια, οι φέροντες οργανισμοί των οποίων έχουν καταπονηθεί περισσότερο από κάθε άλλον από τη υποδοχή χιλιάδων ρουκετών διαχρονικά, εμφανίζουν ήδη σημάδια … κόπωσης, τέτοια που πρέπει να ανησυχήσουν τους υπεύθυνους. Οι παρατηρητικοί ήδη βλέπουν ότι κάθε φορά που ο άνεμος υπερβαίνει τα 7 μποφόρ ο σταυρός στον τρούλο του Αγίου Μάρκου κουνιέται πέρα δώθε, ενώ και μόνο μια επίσκεψη στις δυο εκκλησίες μαρτυρά δια γυμνού οφθαλμού ότι είναι απαραίτητες οι παρεμβάσεις, αν δε θέλουμε να παρουσιάσουν μεγαλύτερα προβλήματα στο μέλλον.

Ο Σεβασμιώτατος, με το κύρος που διαθέτει και τη βαρύτητα της καταγωγής από το Βροντάδο, έχει υποχρέωση να θέσει και αυτό το ζήτημα. Ίσως, δε, να ηγηθεί της προσπάθειας ο διάλογος για τη διεξαγωγή του εθίμου να επεκταθεί και πέραν των συνήθως συμμετεχόντων. Η εκκλησία έχει πρωταγωνιστική θέση σ’ αυτόν. Ας μην παραβλέπουμε ότι, μέσω του ρουκετοπόλεμου, είναι η ως τώρα δική της συμμετοχή σ’ αυτό που ονομάζουμε «θρησκευτικός τουρισμός» στο νησί μας κι ας μην μας τρομάζει η ιδέα. Πρωταγωνιστές τη βραδιά της Ανάστασης είναι δυο ιεροί ναοί, μας αρέσει δεν μας αρέσει. Και την τύχη τους οφείλουμε πια να τη συνυπολογίζουμε σε κάθε ενέργεια μας για το ρουκετοπόλεμο.

ο θεσιθήρας

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ