9.7.2013 17:10

Αν ήμουν στη θέση του Μιχάλη Σφυράκη…

Θα παραχωρούσα χώρο στα νεότερα και πιο αρωματικά λουλούδια του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ να ανθίσουν. Μια από τις χρόνιες κακοδαιμονίες της αριστεράς στη χώρα και κατ’ επέκταση στη Χίο- υπήρξε η επιμονή της ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΦΥΡΑΚΗΣστον στείρο καταγγελτικό λόγο, ο οποίος επισκίαζε κάθε έκφραση πρότασης. Η αιτία αυτή γίνονταν βασική τροφός της σοβαρής αμφισβήτησης εκ μέρους του εκλογικού σώματος να κατατάξει τα κόμματα της αριστεράς στις κυβερνώσες τάσεις του πολιτικού μας συστήματος.

Τοπικά ο ΣΥΡΙΖΑ έδειξε προς στιγμήν να απογαλακτίζεται από τον μονοδιάστατο καταγγελτικό λόγο. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια δοκίμαζε, επιτυχώς ή ανεπιτυχώς δεν είναι θέμα που εδώ εξετάζεται, να προτείνει στην τοπική κοινωνία θέσεις που άνοιγαν ευρύτερους διαλόγους.

Οι προσυνεδριακές διαδικασίες, όμως, και κυρίως η τελική Χιώτικη εκπροσώπηση στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ ανέστησαν τις παραδοσιακές ανθρωπογενείς εκφράσεις του χώρου, εξαφάνισαν, ως δια μαγείας, τα νεότερα στοιχεία που είχαν καταφέρει να εμπλουτίσουν τον πολιτικό του λόγο.

Ήταν σα να δίνονταν ένα μάθημα από τη στρατιά των σκληροπυρηνικών ιστορικών στελεχών στους νέους που επιχείρησαν να αλλάξουν ταχύτητα στην τοπική κομματική οργάνωση. Σα να τους ορίζονταν το ασφυκτικό πλαίσιο ελευθερίας εντός του οποίου μπορούσαν να κινηθούν και να τους εφίσταται η προσοχή ότι στον τοπικό ΣΥΡΙΖΑ μετρούν πολύ τα ένσημα και δημιουργούν ιεραρχία παλιοκομματικού τύπου.

Η κατάληξη αυτή δεν προδιαθέτει ότι είναι κοντά η άνοιξη του ΣΥΡΙΖΑ Χίου. Φανερώνει μια τάση της γενιάς των στελεχών της κομματικής μορφής του 3% να γαντζωθεί όσο περισσότερο γίνεται στα πράγματα και να γευτεί το νέκταρ της εξουσίας αν έρθει το πλήρωμα του χρόνου.

Ο Μιχάλης διαθέτει την εμπειρία να αντιληφθεί ότι μια τέτοια εξέλιξη φρενάρει τον ΣΥΡΙΖΑ από τον κορυφαίο τοπικό στόχο της κοινοβουλευτικής εκπροσώπησης. Φτάνει να διαθέτει και τη δύναμη να αντιστρέψει τη φορά των πραγμάτων.

Ο θεσιθήρας

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ