3.5.2013 18:42

Αν ήμουν στη θέση … του Μιχάλη Κοντούδη

… θα έβρισκα τρόπο να αξιοποιήσω την τουριστική ατραξιόν που έχω στα περιουσιακά στοιχεία της ΔΗΚΕΧ, το τρενάκι. Για να συμβεί αποδοτικά κάτι τέτοιο σε μια πόλη που το καλοκαίρι πνίγεται απ’ το κυκλοφοριακό και ένα νησί που ούτε κατ’ ελάχιστο έχει προσεγγίσει ακόμα την έννοια του τουρισμού, θα ανασχεδίαζα εκ βάθρων τη μέχρι σήμερα λειτουργία του.

Τα χρόνια που λειτούργησε το τρενάκι περιφέρονταν στο κέντρο και στα στενά δρομάκια του Κάμπου. Στην πρώτη περίπτωση είχε αντίπαλο και επιβάρυνε το κυκλοφοριακό, στη δεύτερη την «αφιλόξενη» ιδιομορφία του Κάμπου, με τα πανύψηλα τοιχογύρια να κρύβουν επιμελώς τα υπέροχα αρχιτεκτονικά χαρακτηριστικά του.

Μια λύση, για να ξεπεράσει και τα δυο εμπόδια, είναι ο ανασχεδιασμός του δρομολογίου του. Με κατεύθυνση τη Δασκαλόπετρα το βγάζεις εκτός ζώνης κέντρου και του δημιουργείς τουλάχιστον τέσσερις στάσεις για να θαυμάσει κανείς τα αξιοθέατα του. Πρώτη τα Ταμπάκικα και οι μύλοι. Εξιστορείς στους επισκέπτες του την πρόσφατη βιοτεχνική ιστορία του νησιού. Δεύτερη οι Τρεις μύλοι του Βροντάδου. Με επισκέψιμο τον έναν διηγείσαι τον κύκλο του σιταριού, μέχρι να γίνει αρωματικό καρβέλι πριν κάποιες δεκαετίες. Τρίτη ο Αφανής και το Γούβι, με το παραδοσιακό βαρκάκι του. Μιλάς για τη ναυτική παράδοση του τόπου μας. Τέταρτη και τελική η Δασκαλόπετρα, για να ενισχύσεις την προσπάθεια ταύτισης του νησιού με τον Όμηρο, με προαιρετική τη δυνατότητα επέκτασης του ως το ταφικό μνημείο του Γιάννη Ψυχάρη, με αναφορές στο ζήτημα επικράτησης της δημοτικής γλώσσας. Ένα ταξίδι μεστό σε εμπειρίες και πληροφόρηση για τον επισκέπτη του νησιού αλλά και το μόνιμο κάτοικο του.

Αν η ΔΗΚΕΧ δεν αισθάνεται σε θέση να το προγραμματίσει, μπορεί να συνεργαστεί με το Γραφείο Τουρισμού ή τη Δημοτική Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης, για να αποδείξουν κι εκείνα τα … κυβικά τους σε έργο διαφορετικό των συμμετοχών σε εκθέσεις τουρισμού. Ο χρόνος είναι όμως σχεδόν ανύπαρκτος για να σχεδιαστεί σωστά κι αν το βάλουν ως στόχο πρέπει να ξεκινήσουν από … χθες.

ο θεσιθήρας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ