27.2.2013 15:25

Αν ήμουν στη θέση …του Λ. Τσακού

… θα δυσκολευόμουν να απαντήσω στο καλοπροαίρετο ερώτημα ποιος είναι ο πολιτικός προϊστάμενος της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου Χίου. Για τον υπηρεσιακό ουδέποτε ετέθη αμφισβήτηση. Η πολύχρονη εμπειρία του Λάκη, σε συνδυασμό με την ικανότητα του να υποβάλλει τις θέσεις του στην εκάστοτε πολιτική ηγεσία, δεν έχουν αφήσει περιθώρια παρερμηνειών.

Έτσι που έχουν έρθει τώρα τα πράγματα ο υπηρεσιακός προϊστάμενος έχει πετύχει να είναι το άλφα και το ωμέγα στη λειτουργία της Υπηρεσίας. Προς το παρόν η απόφαση Λαμπρινούδη για διχοτόμηση της πολιτικής διαχείρισης της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν έχει αποδώσει. Η λογική ότι ο Παν. Αποστολίδης θα κρατήσει, με την εφεύρεση του «εντεταλμένου συμβούλου», την εποπτεία των έργων του ΕΣΠΑ και η … λάντζα του προγραμματισμού των συνεργείων θα ανατεθεί, ως πρόσθετος ρόλος, στον αντιδήμαρχο, Ν. Μαρτάκη, στην πράξη δεν έχει εφαρμοστεί.

Τέλος Φεβρουαρίου και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ούτε στην Τεχνική Υπηρεσία δείχνουν ζήλο να εκχωρήσουν αρμοδιότητες, ούτε ο Ν. Μαρτάκης καίγεται για να τις αναλάβει. Πιθανότατα οι πάντες αναγνωρίζουν ότι αυτή η διχοτόμηση δεν μπορεί πρακτικά να λειτουργήσει, για αυτό και πορεύονται σαν να μην υφίσταται.

Το αποτέλεσμα είναι ότι πολιτικά στην Τεχνική Υπηρεσία καταγράφεται ένα σημαντικό κενό ελέγχου, πανελλήνια πρωτοτυπία ίσως, αν δεχτούμε ότι η συγκεκριμένη Υπηρεσία θεωρείται η καρδιά του Δήμου. Η όποια ισχύ του πρώην αντιδημάρχου έχει περιοριστεί κι εκείνη του νυν αντιδημάρχου ακόμα δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Φαινομενικά μια τέτοια κατάσταση εξυπηρετεί τον υπηρεσιακό προϊστάμενο, που πλέον λειτουργεί με μεγαλύτερη άνεση και αυτονομία κινήσεων. Ο Λάκης, βέβαια, έχει την εμπειρία να αντιληφθεί ότι σε βάθος χρόνου η διατήρηση αυτής της κατάστασης θα στρέψει το δείκτη των όποιων ευθυνών για οποιαδήποτε αστοχία προκύψει επάνω του, καθώς οι πάντες αντιλαμβάνονται ότι το λύσε – δέσε της Τεχνικής είναι τώρα πια εκείνος. Συμφέρει άραγε έναν υπάλληλο η μεταβίβαση μιας τέτοιας αόρατης ευθύνης;

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ