9.5.2013 15:36

Αν ήμουν στη θέση … του Κώστα Μούνδρου

… θα αισθανόμουν δικαιωμένος από τα αποτελέσματα των επαναλαμβανόμενων ενεργειών μου για την προσέλκυση Τούρκων τουριστών, θα επέμενα κι άλλο για την ικανοποίηση του βασικού τους αιτήματος να τροποποιηθεί το ωράριο λειτουργίας της αγοράς, αλλά θα με προβλημάτιζαν παράλληλα δυο στοιχεία, τα οποία θα επιδίωκα να μετριάσω.

Το πρώτο η μονομέρεια της προέλευσης του τουριστικού ρεύματος. Κάθε προορισμός που είναι εξαρτώμενος από μια μόλις πηγή προέλευσης επισκεπτών είναι εξαιρετικά ευάλωτος σε αστάθμητους παράγοντες. Πολύ περισσότερο όταν η εξάρτηση πηγάζει από χώρα με ιστορικά εύθραυστες, ακόμα και εμπόλεμες, σχέσεις. Στη ζώνη των νησιών του Βορείου Αιγαίου ειδικά, θα δώσει τη χαριστική βολή τυχόν επιβεβαίωση από τις Κασσάνδρες ότι ο ρυθμός ανάπτυξης στη γείτονα Τουρκία λίαν συντόμως θα πάρει κι εκεί τον κατήφορο.

Το δεύτερο να επιβάλλει στους Τούρκος επισκέπτες την αίσθηση του ακόρεστου. Για όσους κάνουν χρήση της διήμερης visa να τους πείσει ότι δεν είδαν τίποτα από τη Χίο και επιβάλλεται ξανά και ξανά να την επισκεφτούν, αν θέλουν να γνωρίσουν την κουλτούρα και τον πολιτισμό της.

Ας μη μας ξεγελούν οι αριθμοί της στατιστικής των τελωνειακών αρχών. Οι Τούρκοι έρχονται περισσότερο ως καταναλωτές και καλοφαγάδες και λιγότερο ως εξερευνητές τουρίστες. Τα δυο πρώτα χαρακτηριστικά μια διήμερη επίσκεψη είναι ικανή να τα καλύψει. Η εξερεύνηση ενός διαφορετικού πολιτισμού όμως, θέλει σίγουρα το χρόνο της.

Η προσπάθεια της ατζέντας του βιωματικού τουρισμού κινήθηκε ορθά προς αυτή την κατεύθυνση, έχω την εντύπωση όμως ότι επιχείρησε να χωρέσει υπερβολικά πολλά σε ένα μικρό χώρο. Η έχουσα την ευθύνη του τουριστικού σχεδιασμού αρχή πρέπει να ερεθίσει τους επαγγελματίες του τουρισμού και για το επόμενο βήμα. Το σχεδιασμό από τα περιορισμένα γραφεία τουρισμού εκδρομών σε όλη τη Χίο, με στόχο να αναδείξουν την ποικιλομορφία του νησιού, που δε στηρίζεται αποκλειστικά στο καλό φαγητό και τα ψώνια.

Αν διαμορφωθεί ένας ακόρεστος Τούρκος τουρίστας, που διαρκώς θα ... διψά και για άλλη Χίο, θα είναι, τουλάχιστον, ένα ενθαρρυντικό βήμα διαφοροποίησης από τους ανταγωνιστικούς νησιωτικούς παραλιακούς προορισμούς.

ο θεσιθήρας

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ