26.10.2013 17:30

Αν ήμουν στη θέση … του κ. Μάρκου

… θα ένοιωθα ότι πέρασε πια το χρονικό σημείο ανοχής από την τοπική κοινωνία και πλέον αρχίζει κι έχει απαιτήσεις για μια πιο σοβαρή προσέγγιση της Ιεράς Μητροπόλεως Χίου στον προσκυνηματικό τουρισμό.

Η ιδέα που πρόσφατα έριξε στο τραπέζι του διαλόγου ο αντιδήμαρχος Παν. Στεφάνου, μιας ενοποιημένης πολιτικής τουρισμού των νησιών Χίου και Λέσβου, με άξονα τα πολύ σημαντικά τους προσκυνήματα, απαιτεί αλλαγή φιλοσοφίας στη Μητρόπολη μας. Όταν ο Σεβασμιώτατος Μυτιλήνης τίθεται επικεφαλής τουριστικών αποστολών σε βαλκανικές ορθόδοξες χώρες, είναι αδιανόητο στη Χίο να μη μπορούμε να συμφωνήσουμε από ποιόν και ως τι θα διαχειρίζονται τα θρησκευτικά μας μνημεία.

Επιπρόσθετα πολλοί κενοί, σε καλή κατάσταση, μοναστηριακοί χώροι, παρέχουν στη Μητρόπολη μας τη δυνατότητα να απλώσει πολυποίκιλα τις δραστηριότητες της, και να εφεύρει λύσεις που και κάποια από τα καταρρέοντα μοναστήρια θα διασώσουν και θα κάνουν πιο προσιτές τις τιμές των προσκυνηματικών επισκεπτών.

Όλα αυτά φυσικά προϋποθέτουν σχεδιασμό, διάθεση συνεργασίας με τη γειτονική Μητρόπολη Μυτιλήνης και κυρίως αλλαγή φιλοσοφίας από την Ιερά Μητρόπολη Χίου για το ποια μπορεί να είναι η πραγματική κοινωνική προσφορά της στο νησί, πέρα από την πολιτική των συσσιτίων.

Είμαι βέβαιος ότι τα ασπάζεται ο κ. Μάρκος. Ότι έφτανε με παρόμοιες σκέψεις στις αποσκευές του, όταν έρχονταν στο νησί με την ιδιότητα του Μητροπολίτη. Ήρθε η στιγμή να πιστέψει πως ήγγικεν και η στιγμή για την ανάληψη παρόμοιων πρωτοβουλιών. Κι αν κρίνει ότι δε διαθέτει το κατάλληλο ιερατικό υλικό, είναι η μεγάλη ευκαιρία να ζητήσει τη συνδρομή και από «παντελονάδες», πρόθυμους να ενισχύσουν μια τέτοια πρωτοβουλία.

ο θεσιθήρας

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ