20.5.2013 15:10

Αν ήμουν στη θέση … του Χρήστου Μπελλέ

… θα ένοιωθα την ικανοποίηση της σταδιακής ένταξης της Βιβλιοθήκης Κοραή στον κοινωνικό ιστό του νησιού με τη διοργάνωση πολιτιστικών εκδηλώσεων και θα αναζητούσα επιπλέον τρόπους ταύτησής της με τα γράμματα, τα οποία πρωτίστως υπηρετεί.
Το Εφορευτικό Συμβούλιο δέχεται τελευταία κριτική από όσους όψιμα θυμούνται τη Βιβλιοθήκη, ότι αναμειγνύεται σε άλλων χωράφια με τις πολιτιστικές εκδηλώσεις που διοργανώνει. Είναι η συνηθισμένη στείρα άποψη στο νησί για όποιον πάει να σηκώσει κεφάλι δουλεύοντας. Παρά την ιστορική έφεση στη συγγραφή, οι Χιώτες των τελευταίων δεκαετιών έχασαν την επαφή με το διάβασμα και σ’ αυτό ευθύνη φέρουν οι εκάστοτε διοικήσεις της Δημόσιας Κεντρικής Βιβλιοθήκης, με τη μεταχείριση της ως ενός επιπλέον μουσειακού χώρου, αντί ολοζώντανου κυττάρου γνώσης. Αυτή η αποκοπή από τη φυσιογνωμία της Βιβλιοθήκης δεν επαναφέρεται από τη μια μέρα στην άλλη με ευκολία. Τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνονται καλύπτουν μέρος του κενού, είναι όμως αναγκαίο ο Χιώτης και η Χιώτισσα να την αντιληφθούν ως ένα πιο οικείο χώρο. Με την επιλογή της συμμετοχής ή διοργάνωσης εκδηλώσεων τέχνης πιο μαζικών, όπως το θέατρο ή τη μουσική, η Βιβλιοθήκη δίνει ένα στίγμα παρουσίας στην πολιτιστική ζωή του τόπου, πρόσκληση γνωριμίας ακόμα και σε εκείνους που δεν έχουν εθιστεί να ξεφυλλίζουν τις σελίδες των βιβλίων της.
Το Εφορευτικό Συμβούλιο δεν θα πρέπει όμως να υποτιμά την κυρίως αποστολή του. Ο πρόεδρος του επιμένει ότι το ηλεκτρονικό βιβλίο και η διαδικτυακή γνώση ποτέ δεν θα υποκαταστήσουν επάξια τα παράγωγα της τυπογραφίας. Πρέπει λοιπόν να πείσει τους ντόπιους ερευνητές και συγγραφείς ότι η Βιβλιοθήκη είναι ο κατάλληλος χώρος παρουσίασης για κάθε νέο πόνημα που κυκλοφορεί από χιώτικο χέρι. Είναι η καταξίωση για το συγγραφέα ή ποιητή στη Βιβλιοθήκη Κοραή να γίνεται γνωστό για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό το έργο του, αφού αυτή αποτελεί για τη Χίο την κιβωτό διάσωσης όλου του πλούτου των γραμμάτων μας. Θα βρει τρόπο να το πετύχει το Εφορευτικό Συμβούλιο; Τουλάχιστον έχει αποδείξει ότι παλεύει τους στόχους του.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ