22.4.2013 14:29

Αν ήμουν στη θέση … του Γιώργου Πλακωτάρη

…παρατηρώντας τις τοποθετήσεις των αυτοδιοικητικών αιρετών στο Αναπτυξιακό Συνέδριο της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, θα είχα αντιληφθεί ότι η θέση του προϊσταμένου της Διαχειριστικής Αρχής τα επόμενα χρόνια έχει όλες τις προϋποθέσεις να μετατραπεί σε σάκος του μποξ για να αιτιολογηθούν τα αδικαιολόγητα.
Η Διαχειριστική Αρχή με επιμονή εδώ και καιρό επιδιώκει να εξηγήσει, με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη σαφήνεια στους Δήμους και την ίδια την Περιφέρεια, ότι λεφτά θα εξακολουθήσουν να υπάρχουν, θα πάψουν όμως να διατίθενται  στην κλασσική μορφή ανάπτυξης των υποδομών. Τόσο η δομή των διευθύνσεων προγραμματισμού, όσο κυρίως η φιλοσοφία αντίληψης της γενιάς των αυτοδιοικητικών που ανδρώθηκε στην εικοσαετία που πέρασε, έχει ταυτίσει μονολιθικά την αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ενισχύσεων της Ε.Ε. με τσιμέντα, τούβλα και άσφαλτο.
Όπως ξεκάθαρα φάνηκε στις τοποθετήσεις τους στο Αναπτυξιακό Συνέδριο, εν γνώσει τους ότι σ’ αυτό τον προσανατολισμό των χρηματοδοτήσεων η Ευρώπη βάζει φραγμό, θα επιχειρήσουν να βαφτίσουν το ψάρι κρέας μήπως και την ξεγελάσουν.
Για να λέμε του στραβού το δίκιο, όταν σου λείπει το κεραμιδί δεν μπορείς να ονειρεύεσαι χλιδάτη γιορτή στα γενέθλια σου, όμως κάποια στιγμή οφείλουμε και το δίκαιο εσωτερικό απολογισμό μας για τις ευκαιρίες που χάθηκαν στο παρελθόν για να το εξασφαλίσουμε.
Οι άξονες της επόμενης Προγραμματικής Περιόδου φτιάχτηκαν για υπηρεσιακούς και αιρετούς μιας επόμενης γενιάς και πολύ φοβάμαι ότι πάνω σ’ αυτή την παραδοχή θα δοθούν οι κρίσιμες και μεγάλες μάχες των επόμενων χρόνων. Με την εξουσία να έχει εύκολη τη λύση της καταδίκης της «κακιάς»Διαχειριστικής Αρχής, η οποία δεν κατανοεί τις ανάγκες των τόπων μας.
Στο μεσοδιάστημα που απομένει απ’ το σχεδιασμό ως την εφαρμογή η Διαχειριστική Αρχή επομένως έχει τη δυσκολότερη αποστολή. Να εμφυσήσει στους μελλοντικούς της συνεργάτες το νέο τρόπο αντίληψης. Εκεί πάνω ο Γιώργος και οι συνεργάτες του στη Διαχειριστική Αρχή οφείλουν να ρίξουν το βάρος των προσπαθειών τους, απλοποιώντας παραδείγματα, συνειδητοποιημένοι απόλυτα ότι δε θα αποφύγουν τη μετατόπιση των ευθυνών από αιρετούς και υπηρεσιακούς που αδυνατούν να προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ