18.6.2013 17:37

Αν ήμουν στη θέση … του Δημήτρη Μάντικα

… θα είχα ήδη κινηθεί για τη διασφάλιση συνεργασίας με τη ΔΗ.Κ.Ε.Χ. προκειμένου το Ομήρειο να διαθέτει τον πρώτο λόγο στη διαχείριση των εγκαταστάσεων του Καστρομηνά.

Τα δυο πρώτα δημοτικά Καλλικρατικά χρόνια επικράτησε πλήρης σύγχυση για το ποιος είναι το αφεντικό στο χώρο του πολιτισμού. Το Ομήρειο αποδέχθηκε να περιοριστεί στα του Πνευματικού Κέντρου του, να λειτουργεί τις υποδομές του και να εκχωρήσει αρμοδιότητες πολιτισμού στο Νομικό Πρόσωπο. Το τελευταίο με τη σειρά του αντιμετώπισε αρχικά ως πρόκληση ιδιαίτερης προβολής το αντικείμενο και μεταβλήθηκε ως ο κύριος εκφραστής των πολιτιστικών ενεργειών του θέρους, καλύπτοντας το διαχρονικό κενό του Ομηρείου τους μήνες του καλοκαιριού.

Φέτος βέβαια τα δεδομένα άλλαξαν. Η τεθείσα προτεραιότητα του Νομικού Προσώπου να απαλλαγεί από τα οικονομικά του βάρη θυσιάζει τις πολιτιστικές του … αναζητήσεις, κατατάσσει τον πολιτισμό ως έσχατη ενασχόληση του και αναφύει ένα σημαντικό κενό. Με το Νομικό Πρόσωπο να μην θέλει και το Ομήρειο σε θερινή νάρκη ο Δήμος μένει χωρίς πολιτιστική πρόταση τις ημέρες που πολλαπλασιάζεται ο πληθυσμός του νησιού.

Αν στη διαμορφωθείσα κατάσταση προστεθούν και οι σοβαρές αδυναμίες των ιδιωτών ή των συλλογικών προσπαθειών, κινδυνεύουμε να ζήσουμε το πιο … άνυδρο πολιτιστικό καλοκαίρι σε ένα νησί μαθημένο αλλιώς.

Μόνο σωσίβιο είναι να πάρει το Ομήρειο ξανά την κατάσταση στα χέρια του. Διαθέτει την τεχνογνωσία, το προσωπικό και τους διαύλους επικοινωνίας με τα καλλιτεχνικά σχήματα, δεν έχει θερινό … παλάτι για να απλώσει τις επιλογές του. Υπό αυτή την έννοια μια πολύ στενή συνεργασία με τη ΔΗ.Κ.Ε.Χ. σε πρώτη φάση για τον Καστρομηνά είναι μονόδρομος, αν στο Δήμο Χίου πιστεύουν ότι η πολιτιστική δραστηριότητα το καλοκαίρι είναι αντίδοτο στο καταθλιπτικό πνεύμα της εποχής. Ίσως μάλιστα πρέπει να ανοίξει η συζήτηση για την παραχώρηση των εγκαταστάσεων του Καστρομηνά μόνιμα σ’ αυτό.

 

ο θεσιθήρας

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ