28.5.2013 18:16

Αν ήμουν στη θέση … του Δημήτρη Κιτριλάκη

… θα επιδίωκα με μεγαλύτερη ένταση να εμφυσήσω αίσθηση τουριστικού παράγοντα στα δεκάδες μέλη της Ένωσης Ενοικιαζομένων Δωματίων. Σαν πρόεδρος κατέχει θέση άμισθη και η αλήθεια είναι ότι παλεύει σχεδόν ολομόναχος να εκπροσωπεί έναν κλάδο με αντανακλαστικά περισσότερο πάρεργου παρά επαγγελματιών που βγάζουν το ψωμί τους από τον τουρισμό.

Δυο δεκαετίες τώρα ο Χιώτης έβλεπε τα αναπτυξιακά επιδοτούμενα προγράμματα ως ευκαιρία να επενδύσει τις οικονομίες του στην αναπαλαίωση και τον εκσυγχρονισμό μιας δεύτερης ή παραθεριστικής κατοικίας, συνήθως στο χωριό των γονιών του, με τη μορφή ενοικιαζομένων δωματίων. Είχε βέβαια καταλήξει ότι δεν θα βιοπορίζεται από αυτά, απλά θα τα επισκευάσει και άστα να υπάρχουν.

Η φιλοσοφία αυτή δημιούργησε υπεράριθμες κλίνες σε σύγκριση με τις περιορισμένες ξενοδοχιακές, δεν υποβοηθούσε όμως στην καλλιέργεια τουριστικής συνείδησης. Κι όσο από μόνες τους δεν συντελούνταν ποτέ οι αναγκαίες υποδομές προσέλκυσης τουρισμού, το πάρεργο καταντούσε βαρίδι για τον κάθε ιδιοκτήτη, με τελικό αποτέλεσμα την πλήρη αδιαφορία και την ανύπαρκτη πίεση για να στραφούν οι τοπικοί εκπρόσωποι σε δράσεις υπέρ της τόνωσης του τουριστικού ρεύματος.

Αυτός ο φαύλος κύκλος επέβαλε έντονα σημάδια απογοήτευσης και στους εκπροσώπους του Συλλόγου Ενοικιαζομένων Δωματίων, που λειτουργούν καθαρά διεκπεραιωτικά, αφού βλέπουν ότι σχεδόν όλες οι προσπάθειες τους καταλήγουν στο βρόντο. Απευθύνονταν σε συναδέλφους με ελάχιστο ή ανύπαρκτο ενδιαφέρον.

Μόνο που η κρίση συντελεί συνολικές αλλαγές. Υπάρχουν πια νέοι άνθρωποι χωρίς ικανά παράπλευρα εισοδήματα. Αργά αλλά σταθερά συνειδητοποιούν ότι διαθέτουν έναν αναξιοποίητο πόρο, που εν τέλει μόνο φορολογικές επιβαρύνσεις αποφέρει. Αυτούς θα πρέπει να σκαλίσει και να βρει ο Δημήτρης, να τους πείσει ότι η μεμονωμένη κινητικότητα δεν φέρνει αποτελέσματα και να τους ωθήσει να ενισχύσουν τις προσπάθειες του. Κυρίως να δημιουργήσουν κουλτούρα τουρισμού στους ιδιοκτήτες ενοικιαζομένων δωματίων, τη μόνη μαζική επαγγελματική τάξη που θα μπορούσε να ταράξει τα νερά με την αφύπνιση της.

ο θεσιθήρας

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ