5.4.2013 17:01

Αν ήμουν στη θέση της … Σοφίας Μιχάλα

… θα αναλάμβανα πρωτοβουλία, με την ιδιότητα της προέδρου του Παγχιακού Συλλόγου Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες, να ομογενοποιήσω δομές που διάσπαρτα και χωρίς τον παραμικρό σήμερα συντονισμό λειτουργούν στον ευαίσθητο χώρο των ατόμων με αναπηρία.

 Ουκ έστιν ο αριθμός κοινωνικών δομών που λειτουργούν στο νομό μας, οι ανάγκες όμως συνεχίζουν να μην καλύπτονται επαρκώς. Βασική αιτία η λειτουργία των περισσότερων κυριολεκτικά στην κόψη του ξυραφιού, με μόνιμο το άγχος της καθημερινής επιβίωσης. Η πανσπερμία συλλόγων και φορέων συχνά θολώνει την εικόνα τους στην τοπική κοινωνία, η οποία καταμετρά σαν τα μανιτάρια να φύονται σύλλογοι, με αποτέλεσμα στο τέλος πενιχρό εξαιτίας της πολυδιάσπασης.

Στις 28 Μαΐου εκπνέει η προθεσμία υποβολής πρότασης στην 89η πρόσκληση της Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, η οποία ενισχύει την ανάπτυξη δομών για την προώθηση της κοινωνικής ενσωμάτωσης ειδικών κοινωνικών ομάδων. Η ευκαιρία αυτή θα μπορούσε να λειτουργήσει καταλυτικά για την ανάληψη πρωτοβουλίας εκ μέρους του Παγχιακού Συλλόγου, ώστε να συντονίσει κατ’ αρχήν το επίπεδο των αναγκών, να φέρει σε κοινό τραπέζι διαλόγου όλες τις ενδιαφερόμενες ομάδες και να κατατεθεί πρόταση με διασφαλισμένη τη βιωσιμότητα της. Γιατί αυτό είναι το βασικό ζητούμενο των ημερών. Να κατατίθενται προτάσεις που δε θα τα περιμένουν όλα σερβιρισμένα στο πιάτο. Θα συρρικνώνουν δαπάνες στα κοινά αντικείμενα και θα πείθουν την ευαίσθητη κοινωνία της Χίου ότι είναι σε θέση να τους παρέχει τους απαραίτητους για τη λειτουργία των δομών πόρους, χωρίς να περιμένουν αν ξύπνησε στραβά η κάθε Τρόϊκα.

Αν η ευκαιρία αυτή πάει χαμένη, οι προσωπικές στρατηγικές που έχουν αναπτυχθεί εντός του τοπικού αναπηρικού κινήματος θα συνεχίσουν να επιβάλλονται των στόχων. Πολύ δύσκολα θα καθίσουν όλες οι πλευρές σε κοινό τραπέζι χωρίς ενδοιασμούς και προκαταβολικές επιφυλάξεις. Κι όλα θα κυλούν σε πνεύμα καχυποψίας και οι υφιστάμενες σήμερα δομές θα επιβιώνουν χάρη στο πάθος μεμονωμένων ατομικών περιπτώσεων.

Η Σοφία έχει χρέος να αναλάβει μια πρωτοβουλία συνένωσης του χώρου. Εκείνη ας την τολμήσει κι ας αναλάβουν τις ευθύνες τους όσοι θα αρνηθούν τη συμμετοχή.

ο θεσιθήρας

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ