17.4.2013 14:20

Αν ήμουν στη θέση … της Όλγας Βάσση

… θα με προβλημάτιζε κάπως παραπάνω η απίστευτη κοσμοσυρροή κατά τη Δ’ Στάση των Χαιρετισμών στην Παναγιά την Κρήνα και θα εξέταζα τις δυνατότητες περαιτέρω λατρευτικής χρήσης του βυζαντινού μνημείου.

Η αναστηλωτική δουλειά που έγινε στο ναό της Κρήνας από την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων είναι, κατά κοινή ομολογία, υψηλής αισθητικής και ποιότητας. Αυτό άλλωστε είναι κάτι που τα τελευταία χρόνια επαναλαμβάνεται στα περισσότερα από τα μνημεία που επεμβαίνει. Περνούσε όμως απαρατήρητη, καθώς ούτε η πρόσβαση, η σήμανση και πληροφόρηση προς το Ναό είναι η ενδεδειγμένη, ούτε η ενημέρωση ότι το μνημείο είναι κάποιες φορές επισκέψιμο επαρκής. Αρκούσε ένα νεύμα της Μητρόπολης…

Τα κενά αυτά κάλυψε η αποδοχή εκ μέρους της 3ης Ε.Β.Α. του αιτήματος του Σεβασμιώτατου Χίου να λειτουργηθεί η Κρήνα στους Χαιρετισμούς. Κι έγινε κυριολεκτικά το αδιαχώρητο. Ο κόσμος ταλαιπωρήθηκε κι έφυγε χωρίς να ακούσει τους Χαιρετισμούς, μιας και δεν υπήρχε ηχητική εγκατάσταση να καλύψει και τους αμέτρητους που δε χωρούσαν στο ναό, όμως θαύμασε ένα εν πολλοίς άγνωστο στο ευρύ κοινό βυζαντινό μνημείο.

Η αθρόα προσέλευση επιβάλλει 3η Ε.Β.Α. και Ιερά Μητρόπολη Χίου να καθιερώσουν ένα πιο πυκνό πρόγραμμα Λειτουργιών στην Κρήνα. Έγκαιρα ανακοινώσιμο και με δυνατότητα στον κόσμο να μην στοιβάζεται σαν τις σαρδέλες στην ιδέα ότι δεν θα του ξαναδοθεί η ευκαιρία να παρακολουθήσει εκεί μια Λειτουργία.

Και οι δυο φορείς θα πρέπει να υπερβούν όσα εμπόδια ανακύπτουν. Να αισθανθούν τη δίψα του κόσμου να προσκυνήσει την Κρήνα και να θαυμάσει το μνημείο ταυτόχρονα. Μια τέτοια συμφωνία θα λειτουργήσει ευεργετικά και για το ίδιο το μνημείο. Τα μνημεία συντηρούνται από το σεβασμό και από την ικανότητα τους στο διάβα των αιώνων να επιβάλλουν τη στοργή των αρμοδίων πάνω τους. Κι αυτό συμβαίνει όταν ο κόσμος τα αγκαλιάζει, τα θεωρεί σώμα του, δικά του.

ο θεσιθήρας

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ