21.9.2017 15:38

Η ζωή έχει πολύ μεγάλη φαντασία

Δύσκολο να βρεις Χιώτη που να μην γνωρίζει τι σημαίνει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου για μια ανώνυμη εταιρεία. Και να θέλει άλλωστε να μην ασχοληθεί δεν μπορεί, καθώς αναλαμβάνουν οι τράπεζες να τον ενημερώσουν με την πρώτη ευκαιρία. 

Δεν χρειάζεται ακόμη να έχεις νόμπελ  στα οικονομικά για να γνωρίζεις  πόσο σημαντικό είναι το θέμα της αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου σε μια επιχείρηση. Το παρόν και το μέλλον μιας ανώνυμης εταιρείας συχνά κρίνεται από τη σχετική απόφαση και άπαξ αυτή ληφθεί δεν υπάρχει άλλη επιλογή παρά μόνο η πλήρης επιτυχία. Ο Διευθύνων Σύμβουλος, που αναλαμβάνει να φέρει εις πέρας το εγχείρημα, γνωρίζει πολύ καλά ότι η θέση του στο τιμόνι της εταιρείας κρίνεται από την επιτυχή έκβαση της σχετικής διαδικασίας. Γνωρίζει επίσης πολύ καλά ότι, άπαξ και τα καταφέρει, θα έχει προσθέσει ένα πολύτιμο στοιχείο στο βιογραφικό του.

Μπορείτε να φανταστείτε έναν διευθύνοντα σύμβουλο, διορισμένο από τον μεγαλομέτοχο,  να ανακοινώνει δημόσια την διάθεση μετοχών καλώντας τους επενδυτές να τις αγοράσουν, και ταυτόχρονα να δηλώνει ότι θα θέσει το προσωπικό της εταιρείας σε αργία επειδή η εταιρεία δεν έχει αντικείμενο;  Όχι φυσικά, αυτά μόνο στις κωμωδίες μπορούν να συμβούν, θα απαντήσει και ο τελευταίος Χιώτης που έχει ασχοληθεί με το χρηματιστήριο.  

Φανταστείτε λοιπόν έναν διευθύνοντα σύμβουλο να κάνει ακριβώς τα παραπάνω, οι μικρομέτοχοι να αντιδρούν έξαλλοι  λέγοντας ότι αυτό αποδεικνύει ότι  ο μεγαλομέτοχος έχει σκοπό να τους κοροϊδέψει. Να απειλούν δε ότι θα εγκαταλείψουν την εταιρεία, αν δεν λάβουν άμεσα απαντήσεις και δεσμεύσεις για τους σκοπούς του βασικού μετόχου.

Ενώ λοιπόν έχουν συμβεί τα παραπάνω και η εταιρεία καταρρέει , φανταστείτε και το κερασάκι στην τούρτα. Την αποκάλυψη ότι διευθύνων σύμβουλος κατέχει τη θέση του παράνομα καθόσον κωλύεται από νομικό ασυμβίβαστο.

Δεν χρειάζεται να το πολυσκεφτεί κανείς για να συμπεράνει ότι φυσιολογική εξέλιξη  της ιστορίας θα ήταν ο διευθύνων σύμβουλος να φύγει νύχτα, έχοντας ακούσει τα εξ’ αμάξης  από τον βασικό μέτοχο, ο οποίος θα έβγαινε να ζητήσει δημόσια συγνώμη από το επενδυτικό κοινό και τους μικρομετόχους προσπαθώντας με διάφορες κινήσεις να μπαλώσει τα αμπάλωτα. 

Πόση φαντασία πρέπει να έχει κανείς για να σκεφτεί την εκδοχή που ο βασικός μέτοχος, μετά από όλα αυτά, εξακολουθεί να καλύπτει και να στηρίζει πλήρως τον διευθύνοντα σύμβουλο, καλώντας τον μάλιστα να απαντήσει και να πείσει τους μικρομετόχους για την μελλοντική πορεία της εταιρείας;

Ατέλειωτη (!) θα σκεφτεί ο μέσος αναγνώστης.

Θέλετε και τη συνέχεια; Τι είδους φαντασία πρέπει να έχει κάποιος για να βάλει σαν πρωταγωνιστές στο παραπάνω σενάριο άτομα από έναν πολιτικό χώρο ο οποίος διεκδικεί τις εκλογές με προμετωπίδα του την στήριξη της ιδιωτική πρωτοβουλίας; Έναν χώρο που υποστηρίζει ότι είναι η μοναδική υγιής πολιτική δύναμη ικανή να επιβάλει κανόνες σεβαστούς από όλους. 

Μην βιαστείτε να απαντήσετε διεστραμμένη, γιατί από ό,τι αποδεικνύεται η ζωή έχει πολύ μεγάλη φαντασία. Το γιατί, ακόμη και αν δεν το γνωρίζετε, θα το μάθετε  σύντομα.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ