8.9.2017 12:48

Η τέχνη της κατεδάφισης όσων με κόπο έχεις χτίσεις

Είχε πάρει φόρα η Εφορεία Αρχαιοτήτων Χίου τα τελευταία χρόνια. Σμίλευε σχέσεις εμπιστοσύνης με την τοπική κοινωνία παράγοντας έργο που την έκανε να περηφανεύεται για τη δουλειά της και τη Χίο εξίσου υπερήφανη για την συχνή αποκάλυψη πτυχών της ιστορίας της με διαφορετική προσέγγιση. Μας έκανε ώρες – ώες να ξεχνούμε ή χαριστικά να διαγράφουμε τις πάγιες ενστάσεις μας για τη δύσκαμπτη λειτουργία της. Χαλάλι, λέγαμε, κάθε φορά που αντικρίζαμε μια ολοκληρωμένη νέα δουλειά της. Άρχισε να εκπέμπει σεβασμό στην ιεράρχηση των στόχων της κι εμπιστοσύνη ότι εκείνη ξέρει τι κάνει.

Οι πιο πολλοί δείχναμε και κατανόηση στα ... στραβά μάτια για όσα συμβαίνουν στη Σούδα. Για το Κάστρο μια βίαιη μετεξέλιξη της μορφής του από μια προσφυγική κρίση δεν θα γράφονταν για πρώτη φορά στην ταυτότητα της ιστορίας του. Μια αυξημένη υπηρεσιακή ευαισθησία στην περιπέτεια αναζήτησης μιας προσωρινής στέγης για χιλιάδες συνανθρώπους μας αιτιολογούσε, σε ένα βαθμό, την τακτική της Ε.Φ.Α. να βλέπει λιγότερα από όσα θα όφειλε. Για το λόγο αυτό και η κριτική απέναντι της σχεδόν από το σύνολο των τοπικών αρχών ήταν ... με το γάντι, με εξαίρεση, ίσως, τη μετωπική σύγκρουση με το Ν. Μηταράκη.

Η επιλογή της τελευταίας ... υπερασπιστικής γραμμής εκ μέρους της προϊσταμένης της για τα ... κατάλοιπα στο Κάστρο μετά το αναμενόμενο κλείσιμο της δομής, κατεδαφίζει όσα μέχρι σήμερα με κόπο η Εφορεία έχει χτίσει. Η προσπάθεια να βγουν τρελοί όσοι με μια απλή βόλτα διαπιστώνουν σημαντικές φθορές στο μνημείο ενδεχόμενα ταιριάζει περισσότερο σε μια μελλοντική αναζήτηση ευθυνών εκ μέρους της Ελληνικής Πολιτείας με την κλασσική πυραμοειδή της μορφή, από τα πάνω προς τη ... Βάση, διακόπτει ωστόσο κάθε σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ Ε.Φ.Α. και τοπικής κοινωνίας.

Δεν απαιτείται να είσαι αρχαιολόγος ή συντηρητής για να πιστοποιήσεις τις εκτεταμένες φθορές στο μνημείο. Όταν η τάφρος στο σημείο που μέχρι πρότινος υπήρχαν σκηνές είναι σπαρμένη αγκωνάρια και ταυτόχρονα παρατηρούνται σοβαρά κενά στην τοιχοποιία του μνημείου, δεν εκδίδεις απαλλακτικό βούλευμα βιαστικά. Το στοιχειοθετείς με παρουσίαση εικόνων πριν και μετά τη μεσολάβηση της δομής για να κλείσεις κάθε στόμα. Ούτε θα γίνεις πιστευτός αν ισχυριστείς ότι, ως δια μαγείας, το αρχειακό υλικό δεν υπάρχει, κάπου χάθηκε.

Το απαλλακτικό βούλευμα της Όλγας Βάση έχει μοναδική κερδισμένη την Ύπατη Αρμοστεία. Σ’ εκείνη αντιστοιχεί, πρωτίστως, ο λογαριασμός αποκατάστασης των φθορών, μικρών ή μεγάλων μια αρχαιολογική έρευνα θα πρέπει να το καταδείξει. Είναι κάκιστος οδηγός για όσους μελλοντικά προκαλέσουν φθορές σε μνημεία.

 Την πραγματικότητα δεν την διαψεύδεις, όσο και να μην σου είναι αρεστή. Φροντίζεις να τη διαμορφώσεις ανάλογα. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ