27.1.2017 9:01

Η τάση μοιρολατρίας και η επίπτωση στη δημόσια σφαίρα

Βασικό σύμπτωμα μιας κοινωνίας χωρίς επαρκή διάθεση να σχεδιάσει το μέλλον της είναι η διαρκής τάση της να μνημονεύει το παρελθόν της. Να μεμψιμοιρεί αδιάκοπα για όσα χάνει και ελάχιστα να συζητά τα μελλούμενα. Το συγκεκριμένο σύμπτωμα κατατρέχει την κοινωνία της Χίου δεκαετίες τώρα. Είναι αιχμάλωτη του σε βαθμό να την υπνωτίζει και να μην της επιτρέπει να ανοίγει τη συζήτηση που πραγματικά έχει ανάγκη.

Μιλήσαμε ποτέ για προοπτική στη Χίο; Καθίσαμε να αντιπαραβάλλουμε απόψεις για τον αναγκαίο μετασχηματισμό του τόπου μας; Συμφιλιωθήκαμε με την ιδέα ότι οι νεκροί με τους νεκρούς κι οι ζωντανοί με τους ζωντανούς; Αποκλείσαμε στις νέες γενιές του τόπου τη δυνατότητα να εκφραστούν ελεύθερα, να απλώσουν τα όνειρα τους σε μια άλλη συζήτηση, τη συζήτηση του δικού τους μέλλοντος.

Η ευθύνη για την τροπή της δημόσιας συζήτησης βαραίνει πρωτίστως τις εκάστοτε αρχές. Παρασύρονται απ’ την καθημερινότητα και δεν βρίσκουν το χρόνο να τοποθετήσουν στο κάδρο της συζήτησης το αύριο, με αποτέλεσμα, μόλις έρχεται, να είναι απόλυτα ταυτισμένο με το χθες.

Συνυπεύθυνοι είναι όμως και οι πνευματικοί ταγοί του τόπου. Ούτε εκείνοι συμβάλλουν στην άλλου είδους δημόσια συζήτηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Ανακυκλώνουν στις εκδηλώσεις τους μια άρχουσα πνευματική ελίτ, διατυπωμένες γνώμες εδώ και 20-30 χρόνια. Είδαμε που μας έβγαλε η κατά κράτος επικράτηση των απόψεων της.

Απ’ την κακοτοπιά δεν ξέφυγε ούτε η πρόσφατη εκδήλωση – ρετρό του Φιλοτεχνικού το βράδυ της Τετάρτης. Έντεχνη παρέμβαση στον ψυχισμό μιας κοινωνίας διχασμένης για ένα σημαντικό έργο υποδομής. Επιστροφή της συζήτησης γύρω από το αεροδρόμιο όχι στο στόχο, την ανάγκη άσκησης πιέσεων να χρηματοδοτηθούν οι απαραίτητες μελέτες, μα αναπόληση μιας εικόνας που εγείρει εκ νέου ζητήματα για τη σκοπιμότητα ενός έργου.

Να δεχτώ ότι η επιλογή του θέματος της, εξαιρετικής, είμαι βέβαιος για αυτό, ομιλίας του Β. Αγιαννίδη, δεν ήταν στοχευμένη. Από την ώρα όμως που διοικήσεις σαν του Φιλοτεχνικού δεν έχουν την αντίληψη να καταλάβουν ποιες είναι οι συνέπειες της στην τροπή της δημόσιας συζήτησης, έχω κάθε δικαίωμα να χαρακτηρίζω την επιλογή του χρόνου τουλάχιστον άστοχη. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ