26.10.2017 10:37

Η προτεραιότητα και ιεράρχηση στα έργα ανέγερσης διδακτηρίων

Εξ’ αφορμής δημοσιεύματος, αναφορικά με την ίδρυση νέου λυκείου στο βόρειο τμήμα της πόλης (και επειδή το εν λόγω ζήτημα με έχει απασχολήσει ήδη από το έτος 2005 μέχρι και σήμερα), αισθάνομαι την ανάγκη να επισημάνω και δημόσια τα εξής:

1). Στο ζήτημα αυτό εστίασε ο Δήμος Χίου, από το έτος 2005, παρά το γεγονός ότι, τότε, η ανέγερση διδακτηρίων ήταν συντρέχουσα αρμοδιότητα Δήμου και Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης (με κύριο το μέρος ευθύνης στην τελευταία). Κατά μήνα Ιούνιο 2005 έγιναν οι πρώτες συζητήσεις. Στις 03/10/2005 ανέλαβα αντιδήμαρχος Παιδείας (επί Δημαρχίας Μάρκου Μεννή). Στις 04/10/2005 (την επομένη ημέρα) επισκέφθηκα τον -μακαριστό σήμερα- Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Χίου κυρό Διονύσιο, όπου του πρότεινα την διάθεση ικανής οικοπεδικής έκτασης πλησίον της «Εκκλησιαστικής Στέγης» Αγ. Τριάδας Κοφινά (που επίσης διαθέτει μέχρι σήμερα η Ιερά Μητρόπολις Χίου, για τη στέγαση του ΚΔΑΠ ΑμεΑ στο Δήμο Χίου), για την ανέγερση εκεί νέου Λυκείου. Αμέσως το δέχθηκε και έπειτα από λίγους μήνες ήλθε και έγγραφη απάντησή του. Έπειτα από μήνες τον επισκέφθηκε και Επιτροπή κατοίκων του βόρειου τμήμα της πόλης, όπου ο μακαριστός Ιεράρχης επανέλαβε τη δέσμευσή του αυτή, όπως και επί της επόμενης δημοτικής Αρχής.

2). Ζητήσαμε από τον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) την εκπόνηση μελέτης, κλπ. Ουδέν εποίησεν επικαλούμενος φόρτο εργασίας και άλλου είδους ιεράρχηση.

3). Έπειτα από λίγους μήνες ανέλαβε η δημοτική Αρχή Παντελή Βρουλή. Πάσχισε να εντάξει την ανέγερση στα ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα). Στο Δημοτικό Συμβούλιο (τότε ήμουν αντιπρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, σύμβουλος της μειοψηφίας γαρ) είχα πει ότι, δεν πρόκειται να γίνει τίποτα μέσα από τα ΣΔΙΤ. Με χλεύασαν και δεν με πίστεψαν. Παρά ταύτα τόνισα –στην ίδια συνεδρίαση– ότι, θα υπερψηφίσω την πρόταση ώστε να υπάρξει ομοφωνία στη λήψη και διεκδίκησή του. Δυστυχώς, δικαιώθηκα.

4). Αντιπαρέρχομαι την δημοτική θητεία Π. Λαμπρινούδη, διότι τότε δεν ήμουν δημοτικός σύμβουλος (δεν είχα θέσει υποψηφιότητα) και δεν γνωρίζω τα πράγματα εκ του σύνεγγυς.

5). Τον Σεπτέμβριο του 2014 ανέλαβα αντιδήμαρχος Παιδείας και Πρόνοιας, επί δημοτικής Αρχή του νυν Δημάρχου μας Μανώλη Βουρνού (τον τομέα της  Παιδείας κράτησα το ½ της δημοτικής θητείας, δηλαδή μέχρι τον Μάρτιο του 2017). Ήδη στους 4 πρώτους μήνες της θητείας μας, ως Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (Δ.Ε.Π.), λάβαμε σχετική Απόφαση και «αναθερμάναμε» το όλο θέμα. Στείλαμε επιστολές στον Ο.Σ.Κ. και το Υπουργείο Παιδείας και ζητήσαμε την χωροθέτηση του νέου Λυκείου στο υπό σύνταξη νέο Γενικό Πολεοδομικό Σχέδιο της Πόλεως Χίου. Αλληλογραφήσαμε με τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης και ζητήσαμε τις απόψεις τους τις οποίες και κάναμε δεκτές απολύτως. Εντός αυτών υπήρχε μεν και το Λύκειο στο βόρειο0 τμήμα της πόλης, αλλά σε δευτερεύουσα –για την τρέχουσα περίοδο– φάση.  

6). Θεωρώ ότι, η ιδέα αυτή (της ίδρυσης) δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί επ΄ουδενί. Όμως, πρέπει να γίνει μια ιεράρχηση των πραγμάτων. Σχολεία μπορείς πλέον να κατασκευάσεις μόνο μέσω ΕΣΠΑ, εκτός κι εάν έχεις χρηματοδότες άλλους ή περίσσεια χρημάτων που να σου το επιτρέπει. Τα χρήματα που διαθέτει το ΕΣΠΑ την περίοδο μέχρι το 2020-2022 αναλογούν σε ένα νέο σχολείο, ανά βαθμίδα εκπαίδευσης, ανά Νομό, στο Βόρειο Αιγαίο. Το αναφέρω έτσι «χονδρικά» για να γίνει κατανοητό από όσους μας διαβάζουν και να αντιληφθούν τι εννοώ μη έχοντας αυταπάτες.

Η Δημοτική Επιτροπή Παιδείας (Δ.Ε.Π.), το έτος 2015, σε συνεργασία με τις δυο Δ/νσεις Εκπαίδευσης (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια) έκανε ένα σχεδιασμό για τη σχολική Στέγη στη Χίο, χρονικής προοπτικής για την επόμενη 10ετία έως 15ετία. Εκεί, εμπεριέχεται νέο Λύκειο στο βόρειο τμήμα της πόλης, αλλά με πρώτη ιεράρχηση άλλων εκπαιδευτικών δομών. Για μεν την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση προτάχθηκαν 4 Νηπιαγωγεία (για τα 3 έχουμε ήδη μελέτες, που εκπονήσαμε την τελευταία διετία, για τα 2 δε εξ’ αυτών έχουμε ήδη προένταξή τους στο ΕΣΠΑ, ενώ για το τελευταίο δεν μας παραχωρεί τον χώρο δημόσιος τοπικός φορέας). Τούτα προτάχθηκαν διότι ενοικιάζει ο Δήμος ιδιωτικά οικήματα εδώ και 12-15 χρόνια που στοιχίζουν συνολικά περί τις 25.000-30.000 ευρώ ετησίως ! Με τα χρήματα αυτά, εδώ και 15 χρόνια, θα μπορούσαν να είχαν γίνει 2 σχολεία! Για δε την Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση προτάχθηκε το ΕΠΑΛ και η Ειδική Εκπαίδευση (Ειδικά Σχολεία).

7). Πρέπει να σημειωθεί ότι τα τελευταία 3 χρόνια έχουμε ραγδαία αύξηση της εγγραφής μαθητών στα σχολεία της Τεχνικής Εκπαίδευσης –με την ανάπτυξη νέων τμημάτων, που χρήζουν στέγασης– καθώς επίσης ότι η Ειδική Εκπαίδευση στερείται ιδιόκτητης στέγης και βρίσκεται «στριμωγμένη» εδώ και πολλά χρόνια στο κτίριο του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ στο Λατόμι, που διαθέτει το Νοσοκομείο Χίου με ετήσιες παρατάσεις «μετ΄εμποδίων» κάθε φορά.

8). Ακόμη, πρέπει να τονιστεί ότι, το μαθητικό δυναμικό της πόλεως Χίου από το έτος 2005 μέχρι σήμερα (2017) έχει σημειώσει μείωση κατά 25 %. Επίσης ότι, στην πόλη της Χίου σήμερα πλέον λειτουργούν  3 Γενικά Λύκεια και 3 Τεχνικά, ενώ φέτος ιδρύθηκε και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο, για αποφοίτους μέρους της Ειδικής Εκπαίδευσης. Δηλαδή το μαθητικό δυναμικό επιπέδου Λυκείου είναι κατά ½ στο Γενικό Λύκειο και κατά ½ στα Τεχνικά. Αυτό σημαίνει ότι η Πολιτεία πρέπει να θωρακίσει πρωτίστως την Τεχνική Εκπαίδευση με επαρκή διδακτήρια και εργαστήρια, τα οποία φαίνεται να μην επαρκούν πλέον. Η δε Τεχνική και Ειδική Εκπαίδευση δίδει διεξόδους επαγγελματικές αμέσως μετά την αποφοίτηση και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να θέτει στο περιθώριο τη σπουδαιότητα της Τεχνικής Επαγγελματικής και της Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης.

Τι πρέπει, λοιπόν, να προταχθεί;

Κατά τη γνώμη μου, για την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση τα νέα Νηπιαγωγεία (εφόσον, πλέον, είναι υποχρεωτική η φοίτηση στα Νηπιαγωγεία, που δεν ήταν πριν λίγα χρόνια), για δε την Δευτεροβάθμια το ΕΠΑΛ και το διδακτήριο της Ειδικής Αγωγής-Εκπαίδευσης.

Ασφαλώς, δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί η διεκδίκηση για την κατασκευή Λυκείου στο βόρειο τμήμα της πόλης μας, όμως αυτό είναι κάτι που θα εξετασθεί στο μέλλον και υπό το πρίσμα της οικονομικής επάρκειας ή αύξησης της χρηματοδότησης από την κεντρική Πολιτεία για την ανέγερση διδακτηρίων.      

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε Συνδρομητής

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ