15.6.2017 10:23

Η πλατεία να ‘ναι γεμάτη από παιδιά

 Είμαι απαιτητικός, το έχω ακούσει σαν διαπίστωση από πολλούς. Απόψε δεν μου φτάνει το αδιαχώρητο στην πλατεία Βουνακίου. Αυτό, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, θα γίνει κι ας έχει ένα κάρο αδυναμίες η οργάνωση. Τις πλατείες ποτέ δεν τις γέμισαν οι οργανωτικοί. Τις υπερχειλίζει το δίκιο ή το όραμα. Απόψε και τα δυο συνυπάρχουν.

Το δίκιο μόνο η Ευρώπη, η κυβέρνηση και όσοι στο νησί μας ακολουθούν ως πειθήνια όργανα τις οδηγίες τους δεν το βλέπουν. Η Χίος είναι απειροελάχιστη γεωγραφική οντότητα για να αντέξει σχεδόν μόνη της το φόρτο μιας ιστορικής μετακίνησης πληθυσμών. Εντελώς αβοήθητη, όπως την έχουν αφήσει.

Το όραμα απειλείται με καταστροφή. Όποιος από εμάς σχεδίασε τη ζωή του πάνω στον αιγαιοπελαγήτικο βράχο με το όνομα «Χίος» αντιλαμβάνεται πως η επιβίωση η δική του και πιο πολύ των παιδιών του δεν εξασφαλίζεται με τη μετατροπή του νησιού σε κάτι αντίθετο από όσα κλείνοντας τα μάτια ονειρευόμαστε.

Ναι, είμαι απαιτητικός. Δεν θα το χαρώ αν απλά ξεχειλίσει η πλατεία. Θέλω περνώντας να δω εκεί όλη τη δημιουργική γενιά του νησιού και τα νέα παιδιά που ετοιμάζονται να τη διαδεχτούν. Αυτούς περιμένω να συναντήσω απόψε στην πλατεία. Τον τριαντάρη ή σαραντάρη επαγγελματία. Τον εικοσάρη, που αραχτός αλλά προβληματισμένος παραδέρνει κάθε μέρα στην Προκυμαία.

Είναι η κρίσιμη μάζα όσων θα διαμορφώσουν την εικόνα του νησιού τις προσεχείς δεκαετίες. Είναι όσοι θα πρέπει να νοιώθουν πιο καλά απ’ τον καθένα ότι το αποτύπωμα του προσφυγικού δεν είναι μια μικροκλοπή ή η αίσθηση ανασφάλειας να κυκλοφορείς μεταξύ απελπισμένων αγνώστων. Αυτά, εύκολα ή δύσκολα, ξεπερνιόνται. Είναι η διαίσθηση ότι η κατάληξη μιας μακράς διαπραγμάτευσης για τη φυσιογνωμία του τόπου μας και ο επηρεασμός της από την μεταναστευτική διέλευση έχει αρνητικές προεκτάσεις στο μέλλον κι ας επιδρά ανώδυνα ή και ευεργετικά για ορισμένους οικονομικούς κλάδους στο παρόν.

Θα χαρώ να αντικρύσω μια πλατεία γεμάτη. Θα χαρώ όμως περισσότερο αν δω την πλατεία να γεμίζει από παιδιά. Τότε θα μπορώ με ασφάλεια να πω: ναι, έχει ελπίδες τούτος ο τόπος. Δεν τον μαράζωσαν οι αρχές του.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ