16.5.2017 12:28

Η παραχάραξη των ερμηνειών του τουριστικού μας ναυαγίου

Καθαρά φιλολογικών απόψεων είναι η συζήτηση που διεξάγεται χρόνια για τα αίτια της τουριστικής ανυπαρξίας μας. Σ’ αυτό το πεδίο, ιδιαίτερα όταν απουσιάζει η αμιγώς επαγγελματική προσέγγιση, κάνουν … πάρτυ οι αναλύσεις βασισμένες στην αριστερή πλύση εγκεφάλου των κατοίκων του νησιού. Αυτές, οι οποίες επί δεκαετίες ισχυρίζονταν ότι η ανάπτυξη του τουρισμού δεν προϋποθέτει βελτίωση υποδομών. Έρχεται περίπου από μόνη της, αν περιποιηθούμε κάπως παραπάνω τα σπίτια μας και τους δημόσιους χώρους μας.

Μια ανάλυση στο fb ενός από τους πλέον θεωρητικούς της συγκεκριμένης άποψης, του Δημ. Αντωνόγλου, παρουσιάζει 5 βασικές αιτίες στην τουριστική πτώση της Χίου.

1) η πτώση ξεκίνησε πριν περίπου 10 χρόνια και επιταχύνεται κάθε χρόνο μετά, άρα δεν φταίει το αεροδρόμιο και το προσφυγικό.

2)  κατακόρυφη πτώση του εγχώριου τουρισμού από τις ακολουθούμενες οικονομικές, κυρίως, πολιτικές.

3) οργανωτικοί, ιστορικοί και κοινωνιολογικοί λόγοι συρρίκνωσης της ευρωπαϊκής αγοράς.

4) έχει πληγεί η εικόνα της χώρας στο εξωτερικό από τη μνημονιακή προπαγάνδα.

5) έχει πληγεί η ανταγωνιστικότητα της χώρας στον τουρισμό από μέτρα όπως η αύξηση του ΦΠΑ και της φορολογίας εν γένει.

«Έλληνες και Ευρωπαίους Τουρίστες δεν θα δούμε στη Χίο ακόμη και αν κατασκευάσουμε το Χίθροου», είναι το μήνυμα που περνά. Ένα μήνυμα συνεπές με τη διαχρονική στάση της αριστεράς στο νησί μας για τις υποδομές. Σημειωτέων ότι η γνώμη του κ. Αντωνόγλου πήρε άφθονες εγκρίσεις (likes) ακόμα και από επαγγελματίες του τουρισμού του νησιού μας!

Οι τρεις από τις 5 ως παρουσιαζόμενες αιτίες πτώσης του τουρισμού πάσχουν όμως ολοφάνερα.

  • η Χίος ποτέ δεν απόλαυσε ούτε εγχώριο τουρισμό για να τον στερείται σήμερα. Κάποια σποραδικά δεκαπενθήμερα είχαμε εισροές από τη Βόρεια Ελλάδα, κυρίως σε περιόδους με συχνή και φθηνή σύνδεση.
  • η εικόνα της χώρας ουδόλως έχει πληγεί από τη μνημονιακή προπαγάνδα. Η υπόλοιπη νησιωτική και παράκτια χώρα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο σε τουριστικές επιδόσεις.
  • η ανταγωνιστικότητα μιας χώρας δεν πλήττεται όταν κάθε χρόνο υποδέχεται περισσότερους επισκέπτες.

Η παραδοχή ότι η Χίος είναι η μοναδική παραφωνία στους ξέφρενους ρυθμούς ανάπτυξης του τουρισμού στη χώρα είναι αδιαμφισβήτητη και καλό είναι η αριστερή προπαγάνδα να μην το καταπίνει.

Τα αίτια της τουριστικής ανυπαρξίας μας δεν χωρούν σε πέντε αράδες. Συμπυκνώνονται στην έλλειψη ιδιωτικών επενδύσεων στον τομέα του τουρισμού και στη συνεπακόλουθη απουσία υποδομών. Στο κλασσικό δίλλημα τι πρέπει να προηγηθεί. Η ιδιωτική επένδυση θα υποχρεώσει τη πολιτεία στην υλοποίηση των υποδομών ή οι υποδομές θα στρώσουν το δρόμο στις ιδιωτικές επενδύσεις; Και τα δυο είναι πάντως απαραίτητα, αν θέλουμε, στα σοβαρά κάποτε, να κάνουμε συζήτηση για τουριστική παρουσία της Χίου. Αρέσουν – δεν αρέσουν στην αριστερή διανόηση του τόπου. 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ