15.9.2017 16:59

Η ουτοπία για το πώς θα ‘ρθουν οι τουρίστες

 

Προϋπόθεση βασική για το πώς έρχεται τουρισμός είναι η κατανόηση ποιος έχει την ικανότητα να φέρει τον τουρίστα σε έναν τόπο. Επί χρόνια ταλανιστήκαμε με την ιδέα ότι αρμόδιες να φέρνουν τουρίστες στη Χίο ήταν η Λ. Λύκου, η Β. Κριτάκη ή η Ε. Λυπαρή. Περίτρανα αποδείχθηκε ότι, όσο αγαθές προθέσεις και να είχαν, συμβόλαια δεν μπορούσαν οι ίδιες να υπογράψουν και τελικά υπέμεναν μια άδικη, εν πολλοίς, κριτική, δυσανάλογη κιόλας των φιλότιμων προσπαθειών τους. Τώρα πια καταλάβαμε ότι τουρίστες δεν φέρνουν τα υπηρεσιακά στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκείνα έχουν την αποκλειστική ευθύνη να κάνουν τη δουλειά τους.

Μήπως όμως τουρίστες έφεραν ποτέ οι πολιτικοί; Κι εκεί σε τείχος διαπίστωσης πέσαμε. Τα αιρετά πρόσωπα διαμορφώνουν το πεδίο, ανοίγουν δρόμους, τους οποίους στη συνέχεια είναι υποχρεωμένοι να βαδίσουν και να εκμεταλλευτούν οι ιδιώτες.

Πάνω, λοιπόν, που αρχίσαμε να συνειδητοποιούμε τα αυτονόητα, μια νέα αυταπάτη έκανε την εμφάνιση της. Η διπλωματία. Ο αγαπητός Ολλανδός πρέσβης υποσχέθηκε να ενισχύσει την προσπάθεια επαναφοράς του Ολλανδικού charter, άρχισε μάλιστα να μας μοιράζει και συμβουλές καλής προώθησης της εικόνας του νησιού. Τη νέα ψευδαίσθηση αξιοποίησε στο έπακρο η επικοινωνιακή προπαγάνδα του Δήμου με άφθονες ... κοινοποιήσεις, όμως πριν αλέκτωρ φωνήσαι τα μαντάτα μας έφεραν σε εκ νέου αντιπαράθεση με τον καθρέφτη. Ούτε το 2018 αεροπορική σύνδεση με Ολλανδία κι ακόμα χειρότερα. Χάνουμε και τους λιγοστούς που έρχονταν μέσω Μυτιλήνης γιατί απλούστατα κανείς δεν μπαίνει στον κόπο μιας πολύωρης ταλαιπωρίας, όταν διαθέτει άφθονες ακούραστες επιλογές.

Άρα τουρισμό δεν κάνουν ούτε τα ευχολόγια, ούτε οι ψευδαισθήσεις, ούτε διατάσσεται από τη διπλωματία. Τουρισμός γίνεται στη βάση των πραγματικών δεδομένων και μόνο με ιδιωτική προσέγγιση. Η Transavia δεν μπήκε καν στον κόπο να αιτιολογήσει την απόφαση της στον Ολλανδό πρεσβευτή, με τον μόνο τουριστικό πράκτορα της Χίου έκανε τις διαπραγματεύσεις.

Τα γράφω όλα αυτά γιατί η επικοινωνιακή καταιγίδα «φταίνε τα ασυγκίνητα τοπικά Μέσα για την αποτυχία» όπου να ‘ναι θα ξαναβγεί στην επιφάνεια, μόλις ξεχαστεί το κάζο της Ολλανδίας. Ε, δυο – τρεις από εσάς, όσων η μνήμη σας συναγωνίζεται τον ελέφαντα, τουλάχιστον να μην αποδέχεστε να γίνεστε άθυρμα στα χέρια μιας λαϊκίστικης συστηματικής προσπάθειας αποποίησης ευθυνών. Για τους υπόλοιπους δεν βάζω το χέρι μου στη φωτιά... 

Ο έντυπος «πολίτης» ταξιδεύει σε όλη την Ελλάδα! Συμπληρώστε την διεύθυνση σας εδώ.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας και στο Google News. Περιμένουμε τα σχόλια σας στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ