4.4.2017 18:04

Η «Κιβωτός», η Βολισσός και μια μόνιμη παρανόηση

Ένα παιδί μεγαλώνει μια οικογένεια και της φαίνεται βουνό τη σήμερον ημέρα. Φαντάζεται κανείς πόση ευθύνη προϋποθέτει η διάπλαση εκατοντάδων πληγωμένων παιδιών. Η «Κιβωτός» δεν μεγαλώνει παιδιά, διαπλάθει χαρακτήρες. Τεράστια διαφορά για όποιον είναι σε θέση να την κατανοήσει. Χαρακτήρες, μάλιστα, στους οποίους η ζωή είχε φυλαγμένη μια σκληρή μοίρα στο ξεκίνημα της και πιθανά θα πήγαιναν χαμένοι.

Φοβάμαι πως παραβιάζω ανοιχτές θύρες σπαταλώντας λέξεις για να εκθειάσω το έργο της «Κιβωτού». Μιλάει από μόνο του, δεν χρειάζεται φτιασίδια.

Η αφιέρωση της ζωής των βασικών συντελεστών της στο έργο της κατανοώ ότι τους έχει εμφυσήσει απότομα αντανακλαστικά αντίδρασης σε καθετί που πιθανά εκτρέπεται από τη δημόσια υμνολογία του έργου της. Η «Κιβωτός» δεν έχει πάρει ποτέ ένα ευρώ δημόσιου πόρου και επομένως η εικόνα της προάγει τη σωστή λειτουργία της.

Πρόσφατο κείμενο μου φοβάμαι ότι παρανοήθηκε απ’ τους συντελεστές της. Κανένας ψόγος για το έργο της. Έγνοια για την ανεμπόδιστη συνέχεια του.

Η πρόθεση εγκατάστασης παραρτήματος της σημερινής δομής του Αίπους στη Βολισσό, αν εκπληρωθεί, θα διευρύνει την προσφορά της πέρα από τα παιδιά και στον τόπο. Μια ομάδα 10 παιδιών και των απαραίτητων εργαζομένων της δομής αναχαιτίζει, προσωρινά, το ενδεχόμενο πληθυσμιακού αφανισμού και της Βολισσού, συνακόλουθα όλης της Αμανής. Θα επιμείνω όμως. Κεντρικός στόχος της «Κιβωτού» δεν είναι αυτός, έρχεται ως παράπλευρος, εξίσου χρήσιμος σε επίπεδο προσφοράς. Η «Κιβωτός» έχει το δικό της προορισμό και σ’ αυτόν πρέπει να μείνει προσηλωμένη. Όποιος μέσω της «Κιβωτού» διαπιστώνει ότι διευκολύνεται ο στόχος του, οφείλει να της διασφαλίσει την απρόσκοπτη λειτουργία. Εν προκειμένω οι Αμανίτες όπου γης να αντιληφθούν πως η αγάπη τους για τη γενέθλια γη δεν εκδηλώνεται μόνο απ’ τους χορούς και τα καλοκαιρινά πανηγύρια, τους έχει ανάγκη, τώρα που ο στόχος τέθηκε, να βάλουν το χέρι στην τσέπη για έναν διπλά ιερό σκοπό. Κάποιοι, πληροφορούμαι, πείσθηκαν να το πράξουν.

Η «Κιβωτός», ως δεσπόζουσα δομή κοινωνικής προσφοράς στο νησί μας, δεν πρέπει επίσης να αποφεύγει να κοιτάξει κατάματα την αλήθεια. Η εμφάνιση της στη Χίο ξαναμοίρασε την πίτα των χορηγιών, με αποτέλεσμα προϋπάρχουσες δομές να έχουν πληγεί. Η ίδια το αντιλαμβάνεται και ποτέ δεν προκάλεσε κάτι υπέρ της. Εκείνο τώρα που προέχει είναι η κοινωνία και οι φορείς της να βρουν την χρυσή ισορροπία τους. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ