8.8.2014 12:29

Η Χίος σε αναζήτηση νέου αναπτυξιακού μοντέλου

Η πενταετία που αρχίζει την 1η  Σεπτεμβρίου (σε λίγες μέρες δηλαδή), μπορεί, υπό προϋποθέσεις, να αποδειχθεί ως η πιο κρίσιμη και σημαντική της μεταπολιτευτικής περιόδου. Η ανάληψη καθηκόντων από τους νέους αιρετούς σε Δήμο και Περιφέρεια, συμπίπτει χρονικά ΠΡΩΤΟΝ με τη δειλή μετάβαση της Χώρας μας από την εξαετή οδυνηρή ύφεση σε φάση ήπιας ανάκαμψης, ΔΕΥΤΕΡΟΝ με την έναρξη υλοποίησης έργων, προγραμμάτων και δράσεων του νέου ΕΣΠΑ (2014-2020) και ΤΡΙΤΟΝ με την εκπόνηση και σταδιακή εφαρμογή του ΝΕΟΥ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ της Ελλάδας μας.

Τα παραπάνω δημιουργούν ελπίδες για μεσομακροπρόθεσμη βιώσιμη ανάπτυξη εφ' όσον βεβαίως δεν προκύψουν στο μεταξύ ανασχετικοί παράγοντες όπως π.χ νέα διεθνής οικονομική κρίση, γεωπολιτικές αναταράξεις στη γειτονιά μας ή και εσωτερική πολιτική αστάθεια που πολλοί φοβούνται και όλοι απεύχονται.

Άρα, οι νέες τοπικές Αυτοδιοικητικές Αρχές, μπορούν και πρέπει να κινηθούν μεθοδικά και δραστήρια εντός των, ως άνω, πλαισίων, θέτοντας και επιδιώκοντας από ΚΟΙΝΟΥ στόχους ρεαλιστικούς και άρα υλοποιήσιμους.

Ως συμβολή προς αυτήν την κατεύθυνση, ας μου επιτραπεί να επαναλάβω και να υπενθυμίσω κάποια αυτονόητα που, κατά καιρούς, έχουν τονισθεί από τα τοπικά Μ.Μ.Ε αλλά και αρκετούς συμπατριώτες.

Αποτελεί πλέον κοινή διαπίστωση ότι, η Χίος, ως ιδιαίτερη περίπτωση νησιού μεσαίου μεγέθους, αιμορραγεί ήδη οικονομικά μιας και ο σκληρότατος θαλάσσιος επαγγελματικός στίβος ΔΕΝ ΔΙΝΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ τα παλαιά υψηλά εισοδήματα.

Λιγώτεροι αξιωματικοί γέφυρας και μηχανής (σε σχέση προς το χθες) αλλά και διαρκώς μειούμενες αποδοχές αυτών, λόγω του έντονου διεθνούς ναυτιλιακού ανταγωνισμού, θα φέρνουν στο νησί μας όλο και λιγώτερο χρήμα.

Μια δεύτερη διαπίστωση έχει να κάνει με τα λεγόμενα “ευγενή επαγγέλματα” προς τα οποία είχε στραφεί, επί χρόνια, μεγάλη μερίδα των νέων μας (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι, κομπιουτεράδες κ.λ.π) Η δημιουργία ενός “επιστημονικού προλεταριάτου” με τεράστια ανεργία και μισθούς πείνας, φανερώνει δραματικά το πλήρες αδιέξοδο και αυτής της επαγγελματικής στροφής.

Το ίδιο όμως ισχύει και για την μαζική στροφή χιλιάδων νέων μας είτε προς τον Δημόσιο Τομέα είτε προς τον κλάδο του εμπορίου.

Το τελευταίο αποτελεί πλέον “σπορ” υψηλού ρίσκου μόνο για λίγους το δε Δημόσιο έπαψε να ελκύει λόγω πολύ χαμηλών μισθών και του δραστικού περιορισμού των δημοσίων υπαλλήλων.

Τελικά, τίθεται το ερώτημα, τί μας μένει ως διέξοδος επαγγελματική στη Χίο;

  • Μήπως μια νέα μαζική μετανάστευση πτυχιούχων και μη; Την επιθυμούμε; Την αντέχουμε; Μας συμφέρει; Αμείλικτα τα ερωτήματα. Στο μεταξύ κάποια παιδιά άνοιξαν ή ανοίγουν τα φτερά τους προς άλλες Χώρες.
  • Στροφή σε σύγχρονες μορφές γεωργίας, κτηνοτροφίας, βιοτεχνίας. Ακούγεται εύκολη όμως αποτελεί δύσκολη επιλογή. Τα αρνητικά πολλά. Ειδικά για ένα νησί όπως η Χίος με μικρό κλήρο και ακριβά μεταφορικά. Κάποιοι νέοι μας ίσως τολμήσουν αν βεβαίως έχουν κίνητρα και επιστημονική καθοδήγηση και στήριξη ειδικών επιστημόνων που οι νέες Τοπικές Αρχές μπορούν να εντοπίσουν και να ζητήσουν τα φώτα τους. Στο μεταξύ, οι υπάρχουσες τοπικές επιχειρήσεις, πρέπει ΠΑΣΕΙ ΘΥΣΙΑ να στηριχθούν ώστε να επιβιώσουν.
  • Άφησα τελευταίο τον τουρισμό. Μαζικός ή θεματικός, δείχνει να αποτελεί (με τα ό,ποια ρίσκα του) μονόδρομο και για τη Χίο. 'Ομως, για να “περπατήσει” με επιτυχία το νησί μας τουριστικά, πέρα από τις σύγχρονες πύλες εισόδου (λιμάνι, αεροδρόμιο) που έχει ανάγκη και σίγουρα απαιτούνται, χρειάζεται και πολλά άλλα. Ιδού μερικά:

α) Νέες τουριστικές μονάδες (τεσσάρων ή και πέντε αστέρων) μέσω Ελλήνων ή ξένων επενδυτών (πρόσφατα η κ. Υπουργός Τουρισμού, δήλωσε ότι υπάρχει σχετικό ενδιαφέρον από αμερικανικά, καναδικά και κινεζικά επενδυτικά κεφάλαια) ) τους οποίους, με τη βοήθεια του Υπουργείου Τουρισμού και του ΣΕΤΕ ίσως εντοπίσουν οι νέοι αιρετοί μας.

β) Ίδρυση ΑΜΕΣΑ ενός ευέλικτου ΙΔΙΩΤΙΚΟΥ ΦΟΡΕΑ προβολής της Χίου και προώθησης του Χιακού τουριστικού προϊόντος. Ας μην αρκούνται πλέον οι εμπλεκόμενοι με τον Τουρισμό με το τί κάνουν και πώς ενεργούν ο Δήμος και η Περιφέρεια και ας αυτενεργήσουν οι ίδιοι και μάλιστα ΤΑΧΙΣΤΑ. Είναι προς το συμφέρον τους.

γ) Καλλιέργεια σωστής τουριστικής συνείδησης μεταξύ των πολιτών της Χίου αλλά κυρίως μεταξύ των άμεσα ή έμμεσα ασχολούμενων με τον τουρισμό.

δ) Διασύνδεση του τουριστικού προϊόντος με την τοπική πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή για ευνόητους λόγους αλλά επίσης προστασία, συντήρηση και ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών της Χίου.

ε) Άφησα τελευταίο κάτι ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ που πρέπει να επιδιώξουν ΑΜΕΣΑ οι νέοι αιρετοί Δήμου και Περιφέρειας. Την άντληση εμπειρίας από Ελληνικές περιοχές (π.χ. Δωδεκάνησα, Κυκλάδες, Κρήτη, Επτάνησα) όπου, οι εκεί Φορείς δρουν με επιτυχία επί δεκαετίες.

Η γνώση και η εμπειρία τους θα σταθεί πολύτιμος οδηγός για Δήμαρχο, Αντιδήμαρχο Τουρισμού αλλά και τους άμεσα εμπλεκόμενους με τον Τουριστικό κλάδο.

Αυτά για σήμερα μαζί με ευχές για κάθε επιτυχία στο πολύ δύσκολο έργο των νέων Τοπικών  Αρχών.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ