18.9.2017 11:46

Η γύμνια του ΕΣΠΑ δεν κρύβεται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα

Τελικά τι είδαμε; Ένα τεμάχιο από τη δημοτική πρόταση για τις Βιώσιμες Αστικές Αναπλάσεις και μια υπόσχεση ότι οσονούπω θα μας παρουσιαστεί η υπόλοιπη μελέτη και έργα που θα αφορούν την ύπαιθρο για να μην την έχουμε να γκρινιάζει και να κάνει το … κομμάτι του ο κάθε Παπαδόπουλος. Στους ιθαγενείς προσφέρθηκε κι ένα … μπιχλιμπίδι, το πρώτο δημοτικό ηλεκτρικό αυτοκίνητο κι όλης της κοινωνίας το ενδιαφέρον στράφηκε προς τα εκεί.

Πολύ λίγοι γνωρίζουν ότι ο Δήμος Χίου ενέταξε ως τελευταία έργα στο ΕΣΠΑ τα τμήματα των περιφερειακών τον Απρίλιο του 2014! Έκτοτε, η Διαχειριστική Αρχή έχασε τα ίχνη μας σχεδόν 3,5 χρόνια μετά…

Κατά πάσα πιθανότητα η προεργασία προετοιμασίας μελετών επιπέδου ΕΣΠΑ είναι πολύ χαμηλή, για αυτό και δεν υπάρχει ουδεμία διαρροή από υπηρεσιακό ή αιρετό στέλεχος. Κοντολογίς δεν έχουμε ακόμα θέσει στόχους και προτεραιότητες για το ΕΣΠΑ, τουλάχιστον για το ανταγωνιστικό μέρος του. Γιατί υπενθυμίζω ότι η ένταξη του Δήμου Χίου στον άξονα των Βιώσιμων Αστικών Αναπλάσεων είχε αποκλειστικά δυο δικαιούχους, αφορούσε μόνο τις πόλεις της Μυτιλήνης και της Χίου. Αντιλαμβάνεστε, επομένως, τον αντίκτυπο αν ολόκληρο το ποσό κατέληγε στη Μυτιλήνη και για το Δήμο μας και για την Περιφέρεια.

Προσωπικά εύχομαι όσα παρουσιάστηκαν την Παρασκευή να έχουν βαθμό ωριμότητας ικανό να δημοπρατηθούν σε άμεσο χρόνο – γιατί και επ’ αυτού αμφιβάλω – και σύντομα να αρχίσει να πέφτει καμιά … τσαπιά εργοταξίου, καθώς η Χίος πλήττεται βαρύτατα από το κλίμα αποεπένδυσης ακόμα και έργων δημοσίου χαρακτήρα. Εύχομαι επίσης εγώ να είμαι ο αθεράπευτα καχύποπτος και η προεργασία που έχει γίνει σε επίπεδο Τεχνικής Υπηρεσίας σήμερα κιόλας παταγωδώς να με διαψεύσει και να παρουσιάσει σε ποιο στάδιο μελέτης βρίσκονται υπόλοιπες προτάσεις μας για το ΕΣΠΑ.

Σημαντική η ένταξη του νησιού σε διασυνοριακά προγράμματα ή σε δράσεις του Πράσινου Ταμείου. Φέρνει στον τόπο μας πόρους που δεν πετύχαμε διαχρονικά να εκμεταλλευτούμε. Μην εγκαταλείψουμε όμως τη βασική μας τροφό, το ΕΣΠΑ, απ’ την επιμονή εμπιστοσύνης στη δημοτική Τεχνική Υπηρεσία, έστω κι αν δεν συνοδεύεται από το αντίστοιχο αποτέλεσμα…. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ