31.7.2022 9:38

Η «φούσκα» της κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής

Εδώ και καιρό διαφημίστηκε η λεγόμενη «κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής», που όλοι περίμεναν να ελαφρύνει τους λογαριασμούς του ρεύματος των λαϊκών νοικοκυριών. Αποδεικνύεται σήμερα ότι πρόκειται απλά μία ακόμα «φούσκα» αφού τα όσα ανακοίνωσαν οι διάφοροι προμηθευτές Ενέργειας και στη συνέχεια η κυβέρνηση, δείχνουν ότι διαμορφώνεται ένας μηχανισμός μόνιμων αυξήσεων - φωτιά στο ηλεκτρικό ρεύμα χωρίς πρόβλεψη για ταβάνι! Άλλωστε, η «απελευθέρωση» της αγοράς Ενέργειας, σε συνδυασμό με το Χρηματιστήριο Ενέργειας και το εμπόριο ρύπων, καθορίζει τις τιμές, με την υποστήριξη ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ.

Τον Αύγουστο οι χρεώσεις θα ενσωματώσουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής απευθείας στα τιμολόγια και έτσι οι λογαριασμοί που θα φτάνουν από το φθινόπωρο και μετά, ακόμα και με την κρατική επιδότηση, υπολογίζονται υπερδιπλάσιοι!  Η κατάργηση λοιπόν συνοδεύεται σταθερά και διαχρονικά με ρήτρα που θα πληρώνει ο λαός από τις επιπτώσεις της απελευθέρωσης της αγοράς Ενέργειας, της πράσινης μετάβασης και των ιμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων και πολέμων.

Κυβέρνηση και επιχειρηματικοί όμιλοι της Ενέργειας δεν κρατάνε ούτε τα προσχήματα. Έχουν συμφωνήσει εδώ και καιρό ότι θα γίνεται ανακοίνωση των νέων τιμολογίων ανά τακτά χρονικά διαστήματα ώστε και οι εταιρείες να ενσωματώσουν τη ρήτρα στα τιμολόγια και η κυβέρνηση να πουλά τρέλα στο λαό περί «κατάργησης της ρήτρας αναπροσαρμογής». Μ’ ένα σμπάρο δυο τρυγόνια!

Όπως όλα τα παραπλανητικά μέτρα, που κατά καιρούς ανακοινώνονται και αφορούν κάποιες πενταροδεκάρες για ελάχιστους έτσι και η «επιστροφή» από τη φοροληστεία των διαφόρων passα-τέμπο της κοροϊδίας, άλλες εξαγγελίες για μέτρα που επιδιώκουν να «χρυσώσουν ντο χάπι» της θύελλας που γεννά η πολιτική τους, εξαϋλώνονται σε χρόνο μηδέν.

Τα μέτρα «στήριξης» της κυβέρνησης της ΝΔ χρηματοδοτούν και πάλι τους διάφορους ομίλους, αφού επί της ουσίας καλύπτουν για λογαριασμό τους ένα μέρος των λογαριασμών, που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να εξοφληθούν! 

Αυτό αποδεικνύουν και στοιχεία από την έκθεση του προϋπολογισμού της Βουλής, με τη συσσώρευση των εσόδων από τους φόρους να αυξάνεται μήνα με τον μήνα ενώ από την άλλη υπάρχει η διαρκής μείωση του επιπέδου διαβίωσης των εργαζομένων, η ένταση της ενεργειακής φτώχειας, ενώ είναι μπροστά περικοπές ακόμα και στη θέρμανση στα σπίτια...

Η πολιτική της ΕΕ και των κυβερνήσεων για την «απελευθέρωση» της Ενέργειας, που θα έφερνε μείωση των τιμών λόγω του ανταγωνισμού αποδείχθηκε και πάλι παραμύθι. Το μόνο που «απελευθερώνει» αυτή η πολιτική είναι τα κέρδη των ομίλων ενέργειας καταδικάζοντας στην ενεργειακή φτώχεια τον λαό! Αυτήν υλοποιεί η ΝΔ, συνεχίζοντας την αντίστοιχη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με τη συμφωνία του ΠΑΣΟΚ. Αυτή την πολιτική επιβεβαίωσαν ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ πριν από μερικές μέρες στη Βουλή με νομοσχέδιο που ενσωματώνει Οδηγία της ΕΕ που μονιμοποιεί τους άδικους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα «ενεργειακά προϊόντα», φόρους που εκτινάσσουν την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος και την ακρίβεια στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης. Μοναδικό αντίβαρο σε αυτές τις επιλογές ήταν και είναι το ΚΚΕ.
Το σκοτάδι με το οποίο βρίσκεται αντιμέτωπος ο λαός εν έτει 2022, είναι σκοτάδι του καπιταλισμού που σάπισε. Ζούμε στην πραγματικότητα που ακριβώς για το εμπόρευμα-ενέργεια πλουτίζουν μια χούφτα επιχειρηματικοί όμιλοι με κίνδυνο όχι μόνο τη γενικευμένη ενεργειακή φτώχεια του λαού, αλλά και με τον κίνδυνο νέων συγκρούσεων και πολέμων μεταξύ μονοπωλίων και αστικών τάξεων χωρών. Δεν μπορεί να υπάρξει συμβιβασμός με αυτή την κατάσταση.

Στο ερώτημα Ενέργεια - εμπόρευμα ή κοινωνικό αγαθό πρέπει να δώσει απάντηση ο εργατικός – λαϊκός αγώνας πάλη βάζοντας στο στόχαστρο αυτή την πολιτική. Για ενέργεια κοινωνικό αγαθό ενάντια στις τραγικές επιπτώσεις της ενεργειακής φτώχειας, απάντηση μπορεί να υπάρξει  μόνο σε σύγκρουση με το παραπάνω ασφυκτικό πλαίσιο, για την αξιοποίηση όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν για ενεργειακή αυτάρκεια στη χώρα μας (και με το λιγνίτη με μέτρα προστασίας του περιβάλλοντος από την αξιοποίησή του), με συνδυασμένη αξιοποίηση όλων των ενεργειακών πηγών, κόντρα στις «πράσινες» μπίζνες και σε όλα τα μέτρα που κατοχυρώνουν την «απελευθέρωση» της Ενέργειας για τα μονοπώλια. Με την οργανωμένη λαϊκή πάλη μπορεί να ανοίξει για τον λαό ο δρόμος της ικανοποίησης των αναγκών του και στην Ενέργεια. 
Το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι βρίσκεται με συνέπεια σε αυτό το δρόμο, προτείνοντας και άμεσα μέτρα ανακούφισης που χρειάζεται να γίνουν στόχοι αγώνα για την Κατάργηση του Χρηματιστηρίου Ενέργειας, την απόσυρση της χώρας από τις κυρώσεις της ΕΕ προς τη Ρωσία, την κατάργηση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης και του ΦΠΑ στη` βενζίνη και το φυσικό αέριο.
 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ