18.5.2017 11:38

Η ευθύνη της Δεξιάς στην επικράτηση της Σοβιέτ αντίληψης

Σε μια ιδιωτική συζήτηση πριν καμιά δεκαριά χρόνια, μου είχε ξεφύγει η ιδέα η πανεπιστημιούπολη στη Χίο να γίνει με τη μέθοδο των Συμπράξεων Δημοσίου και Ιδιωτικού Τομέα. Η ιδέα μεταφέρθηκε σε κορυφαίο εφοπλιστή στο νησί και κάποιούς μήνες μετά πληροφορήθηκα ότι είχε χτυπήσει την πόρτα του τότε πρύτανη κ. Τρούπη.

Απέρριψα την ιδέα. Πως μπορούσα να την περάσω; Ποιος θα έπειθε την ΠΚΣ (φοιτητική παράταξη προσκείμενη στο ΚΚΕ), μου εξομολογήθηκε αργότερα ο πρύτανης.

Η αιτιολογία από μέρους του τέως πρύτανη ενδέχεται να κάλυπτε μια δική του κοσμοαντίληψη κι απλά δεν ήθελε να εκδηλωθεί. Όπως και να ‘χει, πάντως, αποδεικνύει ότι η επιρροή των αριστερών απόψεων στη διαμόρφωση πολιτικών και τελικών αποφάσεων στον τόπο μας ήταν δυσανάλογη της πολιτικής δύναμης τους στις κάλπες.

Υπάρχει κανείς που διαφωνεί με τη διαπίστωση ότι ο Δήμος πρωτίστως διοικείται από τους υπαλλήλους του και δευτερευόντως από τις δημοτικές αρχές του; Ότι οι κανόνες της τοπικής μας αγοράς ρυθμίζονται με μονολιθικά τσιτάτα; Ότι φορείς, όπως το Νοσοκομείο, παραλύουν, αν η κάθε διορισμένη διοίκηση αποφασίσει να κοντράρει τον πανίσχυρο διοικητικό μηχανισμό;

Ο κατάλογος των παραδειγμάτων άνετα θα μπορούσε να γεμίσει αρθρογραφίες ολόκληρες. Κοντολογίς κεντρικοί τομείς της δημόσιας διοίκησης ενεργούν σαν να ανήκουν στην καρδιά του ανατολικού μπλοκ.

Ευθύνεται για τούτο αμιγώς η Αριστερά; Σε εμένα δεν δόθηκε η δυνατότητα να κυβερνήσω, είναι άδικο να μου επιρρίπτεται η ευθύνη, απαντά. Πράγματι, η ευθύνη για αυτό δεν ανήκει στην πολιτικά αποδυναμωμένη Αριστερά των προηγούμενων χρόνων. Ανήκει εξ’ ολοκλήρου στους κατά καιρούς κυβερνήτες του τόπου. Προκειμένου να διοικούν δίχως σοβαρές αντιστάσεις, ενσωμάτωναν την αριστερή αντίληψη σε μια εκδοχή δικής τους πολιτικής κι όλα μέλι – γάλα. Σ’ εκείνους καταλογίζεται η ευθύνη, που ενώ στην ούγια εκλέγονταν ως εκφραστές του κέντρου ή της Δεξιάς, τελικά εφάρμοζαν κατά γράμμα τις ίδιες Σοβιέτ συνταγές που επαγγέλλονταν μια αριστερή διοίκηση.

Το δίκιο με το μέρος της, επομένως, της αριστερής νομενκλατούρας που ξεσηκώθηκε γιατί θεώρησε ότι της φορτώθηκε η διαχρονική αποτυχία της Χίου. Σωστά, η αποτυχία έχει την υπογραφή όσων διοίκησαν το νησί και δεν πέτυχαν να αποβάλλουν την ηγεμονία της Σοβιέτ αντίληψης.

Στο κάτω – κάτω, τώρα που δίνεται η δυνατότητα στην Αριστερά να διοικήσει, της πέφτει ο φερετζές και αποκαλύπτεται πως δεν διαθέτει πραγματική αντιπρόταση εξουσίας. Συμπεριφέρεται ως κακέκτυπο των προηγούμενων κυβερνήσεων, όλοι μαζί υμνητές μιας πολιτικής που αποβλήθηκε από την προηγμένη Δύση και βρίσκει αντισώματα σε αυτοτελή κρατίδια σαν το … Χιοστάν.

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ