19.12.2017 10:12

Η ευκαιρία της (μεσο)αστικής τάξης της Χίου περνά απ’ τον έλεγχο του μυαλού της

Μια νέα επιχειρηματική πραγματικότητα αφομοιώνει η Χίος από προχθές. Η μεσοαστική τάξη της συνέθεσε όλες τις ως τώρα αντιπαραθετικές τάσεις της προκειμένου να ανακτήσει το κύρος της στο θεσμό κατεξοχήν εκπροσώπησης του, το Επιμελητήριο. Είδαμε προεκλογικά επιχειρηματικά συμφέροντα επί πολλά χρόνια στα μαχαίρια να αφήνουν κατά μέρους τις διαφορές τους. Διαφορετικές τάσεις του τοπικού πολιτικού συστήματος να ομονοούν. Μια αναγκαία επίτευξη συμφιλίωσης για τον τελικό στόχο. Όλα τούτα χωρίς προγραμματική συμφωνία.

Μια πρώτη ματιά στις γενικές θέσεις της νέας διοίκησης πείθει ότι συμφωνήθηκε η προεκλογική εκεχειρία, ειδάλλως κινδύνευε ο στόχος της ανακατάληψης του θεσμικού κύρους της μεσοαστικής τάξης του νησιού. Την επόμενη μέρα, όμως, η νέα διοίκηση του Επιμελητηρίου δεν θα κριθεί για το αν θα αλλάξει κουρτίνες και διακόσμηση στο λαβωμένο κτίριο του Επιμελητηρίου ή αν θα παραδίδει σεμινάρια διαμόρφωσης επαγγελματικής συνείδησης στα μέλη της. Το δάπεδο είναι σπαρμένο με αγκάθια, τα οποία όλοι οφείλουμε να βοηθήσουμε να τα ξεπεράσει.

Πως θα αντιδράσει όταν ο Μεστούσης εκπρόσωπος της θέσει θέμα αξιοποίησης εμπορικά και τουριστικά του λιμένα των Μεστών; Τι θα συμβεί αν η πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου θέσει θέμα προστασίας των μικροκαταστημάτων από το αχαλίνωτο ωράριο; Πως θα κρατήσει την αγαστή της συνεργασία με τη δημοτική αρχή, όταν επιμείνει στη σύσταση ιδιωτικού φορέα τουρισμού; Ποια θέση θα πάρει για τον επηρεασμό της τοπικής οικονομίας από το προσφυγικό; Τι λέει για τη διχοτόμηση της Προκυμαίας σε ζώνη για «στραβά μάτια» και σε ζώνη «εξάντλησης των ορίων αυστηρότητας»;

Για όλα αυτά – και πολλά άλλα – κανονικά σήμερα θα έπρεπε να είχαμε απαντήσεις. Επιλέξαμε το άφθαρτο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα. Ευχή όλων σήμερα είναι τα σύννεφα να μην προκαλέσουν μπουρίνι. Να φυσήξει το καθήκον της σύνθεσης από όλους μας και να τα απομακρύνει.

Ένα τελευταίο στοιχείο θα κρίνει την έκβαση της πορείας της νέας διοίκησης. Ο έλεγχος του μυαλού της. Με το καλημέρα εμφανίστηκαν οι συνηθισμένες … τρόμπες, να φουσκώνουν το μυαλό της με αέρα. Συνηθισμένη τακτική, ακολουθείται κατά πόδας σε κάθε νεοεκλεγείσα αρχή, απ’ τους βουλευτές μέχρι το … Δεσπότη. Ο λογαριασμός έρχεται πάντα λίγους μήνες αργότερα. Αν ο έλεγχος του μυαλού χαθεί πρόωρα κι ο νέος πρόεδρος πιστέψει ότι επειδή τον εμπιστεύτηκαν 672 Χιώτες έγινε ο τοπικός … superman, σύντομα θα αναπολούμε το παρελθόν. Η μεσοαστική τάξη του νησιού έχει από χθες την ευκαιρία της και όλη η Χίος εύχεται να την αξιοποιήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Αρκεί να συνειδητοποιήσει το πραγματικό μέγεθος των δυνατοτήτων της και την πραγματική αποστολή της.

Η νέα διοίκηση απαρτίζεται από πολλά νέα στελέχη. Η δοκιμή τους στην αρένα του δημόσιου βίου θα επηρεάσει κατά πολύ την αίσθηση της κοινωνίας για την ανάγκη ανανέωσης σε πολλούς τομείς. Μακάρι να τα καταφέρουν. 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ