16.4.2016 12:39

Η εθνική ταυτότητα δεν υποδεικνύεται, υπάρχει

Ξεκαθαρίζω ότι σχεδόν το σύνολο των γραπτών μου υπαγορεύονται πρώτα από την κοινή λογική. Ποτέ δεν έκανα διατριβή σε τομέα της ειδησεογραφίας, απλά και μόνο γιατί έχω γράψει τα πάντα. Όποτε χρειάστηκε και ότι χρειάστηκε.

Γνώση περί των στρατιωτικών έχω, από όσα έζησα στην 18μηνη θητεία μου στο Ναύπλιο και τη Χίο. Τίποτα παραπάνω και τίποτα λιγότερο. Δεν διάβαζα περιοδικά με τανκς και μαχητικά, δεν μπήκα στον πειρασμό ποτέ να παρακολουθήσω αναρτήσεις στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης με αναφορές «Σκάει τώρα, ο Πούτιν στέλνει στρατό στη Ρωσία» ή «Έκτακτο, Έλληνες κομάντος αποβιβάζονται στου κουφού την πόρτα».... Αυτά τα πράγματα ακόμη και ο ανιψιός μου που είναι 12 χρονών τα προσπερνά.

Κανείς δεν αμφιβάλλει ότι η Τουρκία και συγκεκριμένα το στρατιωτικό κατεστημένο δεν κάνει τίποτα τυχαία. Από παιδάκι μια ζωή παραβιάσεις θυμάμαι, μαχητικά να περνούν πάνω από το κεφάλι μας, χειμώνα και καλοκαίρι, παράλληλα με τα μικρά ή μεγαλύτερα «θερμά» επεισόδια που στήνονται στη γειτονιά μας.

Ας επιστρέψουμε όμως στην κοινή λογική.

Η Τουρκία το 2015 και το 2016 δέχθηκε δεκάδες βομβιστικές επιθέσεις στα αστικά της κέντρα, τόσες και τέτοιες που οδήγησαν πολλές χώρες να εκδώσουν ταξιδιωτικές οδηγίες για τους πολίτες τους που βρίσκονταν στη γείτονα ή ακόμη και να αποτρέψουν κόσμο να ταξιδέψει απέναντι. Στον τουριστικό κλάδο η Τουρκία περνά μια τεράστια και πρωτοφανή σε μέγεθος κρίση, με τις κρατήσεις στα ξενοδοχεία της να κατακρημνίζονται και τους επισκέπτες να επιλέγουν άλλους καλοκαιρινούς προορισμούς, μεταξύ των οποίων και τη χώρα μας. Η ζημιά στον τουρισμό της φέτος το καλοκαίρι είναι ανυπολόγιστη και τα εκατοντάδες ξενοδοχεία στα παράλια δεν γνωρίζουν αν και πότε θα ανοίξουν.

Η Τουρκία είναι γνωστό τοις πάσι ότι διαθέτει μια άριστη διπλωματία που εξελίσσεται ως «κληρονομικό δίκαιο». Οι κυβερνήσεις αλλάζουν, η διπλωματία διαχρονικά παραμένει η ίδια. Το ακριβώς αντίθετο δηλαδή από αυτό που συμβαίνει στη χώρα μας. 

Σε αυτό το πλαίσιο οι προθέσεις της γείτονος και η προκλητικότητα που προβάλλεται τις τελευταίες μέρες, δεν είναι άσχετες με αυτό που συμβαίνει στον τουρισμό. Επιδιώκοντας μικρά ή μεγαλύτερα «επεισόδια» με παραβιάσεις, προκλήσεις και αρκετό εκνευρισμό, προσπαθεί να στείλει μήνυμα όχι έξω, αλλά στο εσωτερικό της. Επιδιώκοντας ένα κλίμα αστάθειας στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, πασχίζει να συγκρατήσει τους Τούρκους να μην περάσουν τα σύνορα και βρεθούν κατά ορδές στα ελληνικά νησιά. Προσπαθεί να διαμορφώσει ένα κύμα εσωτερικού τουρισμού, τέτοιο και τόσο που να επιτρέψει στην τουριστική της οικονομία να λειτουργήσει. Και αργά ή γρήγορα θα αποδειχθεί ότι ξέρει τι κάνει, γιατί οι Τούρκοι το κράτος τους το παρακολουθούν και ενίοτε το ακούν.

Σαφέστατα από την άλλη μια ανάλυση όπως η παραπάνω, αποκλειστικά δική μου, δεν μπορεί να αποτρέψει τον ελληνικό στρατό να κάνει το καθήκον του. Να είναι σε ετοιμότητα (αποδείχθηκε από τις ενέργειες της τοπικής στρατιωτικής διοίκησης), έτοιμος να πράξει τον σκοπό που υπηρετεί. Αυτό ακριβώς που απαιτείται, αυτό και έπραξε η 96 ΑΔΤΕ.

Ως κοινωνία όμως, ως πολίτες, περνάει κάτι παραπάνω από το χέρι μας; Πιάνουμε και γυαλίζουμε τα όπλα και περιμένουμε στις αυλές των σπιτιών μας τον εχθρό; Κλείνουν τα μαγαζιά; Μήπως έκλεισαν οι υπηρεσίες; Τίποτα από όλα αυτά. Όπως και οι δηλώσεις εθνικής ανάτασης δεν έχουν κάτι να προσθέσουν στο γενικότερο κλίμα. Πολλοί κάνουν το λάθος και πιστεύουν ότι ο κόσμος δεν έχει εθνικό φρόνημα και θα το αποκτήσει κατόπιν υποδείξεων. Λάθος μέγα.

Ξαφνιάστηκα όπως και πολλοί άλλοι για τις δηλώσεις του Σταμάτη Κάρμαντζη. Απόρησα από τη μια για την ωμότητα του λόγου και από την άλλη για τον χρόνο που επέλεξε να κάνει μια κατά τα άλλα προσωπική ανάρτηση. Αν την έκανε ο οιοσδήποτε, χαμπάρι δεν θα παίρναμε. Από τον αιρετό όμως Σταμάτη, έχεις την διακριτική απαίτηση να συνθέτει, να ομαλοποιεί απόψεις, να λειτουργεί με ψυχραιμία, ακόμη κι αν οι ώρες είναι περίπλοκες. Αν ο αιρετός δείχνει ή γράφει σε σύγχυση, ο πολίτης τι μηνύματα προσλαμβάνει;

Γνωρίζοντας τον ίδιο πολύ καλά, είμαι βέβαιος ότι η δική του λογική έχει ήδη δώσει την απάντηση για το λάθος. Θα χρειαστεί λίγο χρόνο και εκείνος και η κοινωνία για να συνέλθει, όμως ας είμαστε ψύχραιμοι. Νομίζω ότι δεν κινδυνεύουμε από τον Σταμάτη....  

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ