15.1.2018 17:50

Η εσκεμμένη αποξένωση του μεταναστευτικού από τη διεθνή πολιτική και τη διπλωματία

Μια θεματική συνεδρίαση, αναζητούσαν όλοι μαζί στο Δημοτικό Συμβούλιο της Παρασκευής, για να καταδείξουν την προσήλωση τους στην ευλογημένη ενότητα. Για ποιους λόγους ακριβώς; Έχουν ρίξει κάπου νερό στο κρασί των διαφωνιών τους οι δημοτικές παρατάξεις, επομένως το πρόσφατο, προ τριών μηνών, ναυάγιο της Διαπαραταξιακής Επιτροπής, να έχει στη θεματική συνεδρίαση άλλα αποτελέσματα; Σε όλο τον κόσμο υπάρχουν 75 εκατομμύρια άνθρωποι που έχουν τραπεί σε φυγή εξαιτίας πολέμων και εσωτερικών πολιτικών διενέξεων. Σε αυτούς προστίθενται άλλα 250 εκατομμύρια άνθρωποι, οι οποίοι εγκαταλείπουν τις πατρίδες τους εξαιτίας της φτώχειας και της έλλειψης προοπτικής. Αυτή η μοναδική κατάσταση θα διαρκέσει ακόμα πολλά χρόνια. Δεν είναι δική μου η προφητεία, πρόκειται για στατιστική και ομολογία του ευρωπαίου Επιτρόπου Μεταναστευτικής Πολιτικής, Δημ. Αβραμόπουλου προσφάτως διατυπωμένη.

Τα επόμενα, πολλά χρόνια η Χίος, υποχρεωτικά, πρέπει να λειτουργεί ως ιμάντας μεταναστευτικών ρευμάτων. Τί της έχει αφήσει στη διετία που μεσολάβησε η μεταναστευτική κρίση; Τεράστια απώλεια δυνάμεων, οι οποίες σε άλλες περιοχές κατευθύνονται δημιουργικά, βαριά σκιά αποεπένδυσης, έντονες διαχωριστικές γραμμές μέσα στην κοινωνία της και σοβαρές επισφάλειες για τυχόν αναζωπύρωση εθνικών μελλοντικών κινδύνων.

Σε ποια δοσολογία κατευθύνεται προς αυτή την πορεία η δημόσια συζήτηση του νησιού; Μεταξύ μας τρωγόμαστε για τα εκατοστά των πασσαλακιών, για το κατά πόσο είναι ηθικό ο Βουρνούς να επιβάλλει γνώμη στον Καρατζά, για το αν ο γείτονας έχει τάσεις ρατσισμού  και οι πραγματικά ευαίσθητοί ή οι έμποροι ευαισθησίας για τις συνθήκες διαβίωσης των κατατρεγμένων.

Τη Χίο ως τοποθετημένη για κάποια ή κάποιες δεκαετίες σε περίοπτη θέση στο κάδρο της μεταναστευτικής κρίσης την έχουμε υπολογίσει ή δεν μας νοιάζει; Η απάντηση καθαρά και ξάστερα είναι όχι.

Ποιος έχει αυτή την ευθύνη; Πρωτίστως οι ταγοί, δευτερευόντως οι διαμορφωτές γνώμης. Πότε παρουσιάζονται ευκαιρίες ανάδειξης των καίριων αιτημάτων μας; Όταν με δική μας πίεση αυτοί που σε ανώτερα επίπεδα θα λάβουν αποφάσεις έρχονται στον τόπο μας. Ποια αποτελέσματα έχουμε επιτύχει ως τώρα; Μόλις ήρθε η Επίτροπος Περιφερειακής Ανάπτυξης επιλέξαμε να της δείξουμε το Μουσείο Μαστίχας και τη Νέα Μονή και προχθές, με τον αρμόδιο υπουργό, κρίναμε ότι πρέπει να εστιάσουμε στο αποχετευτικό της ΒΙΑΛ και στην τροφοδοσία της με νερό.

Το Χαλκειός, ο Βροντάδος, οι Ολύμποι, το Πιτυός, όλοι ανεξαιρέτως οι κάτοικοι του νησιού έχουν καλύτερη διαίσθηση από εμάς τους γραφιάδες. Συνδέουν τα λουκέτα στα καταστήματα, τους ανύπαρκτους τουρίστες, τη σπατάλη δυνάμεων και δημόσιου διαλόγου με το θέμα που θα συνεχίσει να μας απασχολεί πολλά, απροσδιόριστα πόσα, χρόνια. Και περιμένουν απαντήσεις στα κρίσιμα, την ώρα που διαπιστώσουν ότι δεν υπάρχει η ωριμότητα ούτε καν να διατυπωθούν οι ερωτήσεις που θα τις φέρουν από ηγεσίες πολύ κατώτερες των περιστάσεων. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ