2.2.2018 12:52

Η Απλωταριά να ανήκει στους πεζούς

Η στήλη πληροφορήθηκε τις προηγούμενες ημέρες ότι ο Δήμος Χίου εντάχθηκε σε πρόγραμμα Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξης για ποσό 467.000 ευρώ, προκειμένου να κατασκευάσει υπερυψωμένες διαβάσεις πεζών στο ύψος των απέναντι πεζοδρομίων, σε αρκετά σημεία της πόλης, που θα προστατεύουν τους πεζούς, αφού θα υποχρεώνουν τα  οχήματα να μειώνουν την ταχύτητά τους.

Η στήλη, αν και συμμετέχει στους «Φίλους του Πεζού» και τους «Ποδηλάτες Χίου», δεν γνωρίζει τις λεπτομέρειες της μελέτης που συντάχθηκε, ωστόσο επί της αρχής την αποδέχεται και θα φροντίσει να λάβει γνώση της .

Με την ευκαιρία αυτή καλεί τη δημοτική αρχή, τις δημοτικές παρατάξεις και την Τεχνική  Υπηρεσία, να ανταποκριθούν – έστω και καθυστερημένα- στις υποδείξεις της Τροχαίας Χίου για τη δημιουργία των πιο κάτω θέσεων υπερυψωμένων διαβάσεων πεζών.

Στη διασταύρωση της οδού Φιλ. Αργέντη με Απλωταριάς, της Απλωταριάς με Καλαμπόκα και Στ. Τσουρή (Ατσικής), στην Πασπάτη και Απλωταριάς και στην Ε. Αργέντη και Απλωταριάς έναντι «πυξίδας».

Εκτός από την υπόδειξη, η Τροχαία δικαιολόγησε τη θέση της τονίζοντας ότι η ταχύτητα εισόδου από Φ. Αργέντη σε Απλωταριά πρέπει να μειωθεί στα 20 χιλιόμετρα, γιατί έχει πάψει να είναι κύριος οδικός άξονας.

Πέραν τούτου, η δημοτική αρχή οφείλει να λάβει τα παρακάτω μέτρα:

  • Να τοποθετήσει πασσαλάκια προστασίας πεζών, προκειμένου να μην κινδυνεύουν τα πόδια των τελευταίων (πεζών) από τα αυτοκίνητα που στρίβουν αριστερά από Φ. Πασπάτη προς Απλωταριά, μιας και η κυκλική γωνία του πεζοδρομίου, ως μηδενικού ύψους, δεν τους προστατεύει, γιατί πατιέται από αυτοκίνητα, ιδίως όταν υπάρχει σταθμευμένο όχημα παράνομα στο τέλος της Απλωταριάς. (ΦΩΤΟ 1)

Αυτό έχει να κάνει – και πολύ σωστά- στη συμβολή της Κανάρη με Λάδης.(φωτο 2)

 

  • Να τοποθετήσει σε όλες τις κύριες και δευτερεύουσες εισόδους της Απλωταριάς απαγορευτικές πινακίδες εισόδου για ποδήλατα και μηχανάκια και στάθμευσης για αυτοκίνητα, προκειμένου η Απλωταριά να είναι πραγματικά πεζόδρομος.
  • Να τοποθετήσει βιδωτές λωρίδες από σκληρό πλαστικό, όπως αυτά απέναντι του ξενοδοχείου «Χανδρή», ανάμεσα στα κολωνάκια έξω από την Vodafone και απέναντι, ώστε ο χώρος των πεζών να είναι αποκλειστικά για αυτούς και όχι για τα μηχανάκια.

Επιτέλους, ας μάθουμε να βαδίζουμε λίγες εκατοντάδες μέτρα κι ας μην πηγαίνουμε με το μηχανάκι ακόμη και στους χώρους που προορίζονται αποκλειστικά για τους πεζούς, μιας και όλοι μας είμαστε και πεζοί.

Καλό νέο μήνα, με μηδενικά ή και ελάχιστα οδικά ατυχήματα σε μια κοινωνία και διοίκηση που πρέπει να προτάξουν άμεσα την οδική ασφάλεια στα πρωτεύοντα ζητούμενα του τόπου μας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ