1.12.2014 12:33

Η αδικία – ο δογματισμός και μια ιστορία

Προς τη δημοτική αρχή  

 Αρχίζω με την ιστορία.

Αρχές του 1991, αναλάβαμε την ευθύνη του τότε συσταθέντος Δήμου Ομηρούπολης. Είχαν συνενωθεί εθελοντικά ο πρώην Δήμος Βροντάδου και οι πρώην Κοινότητες Καρυών, Αυγωνύμων και Αναβάτου.

  Ο Βροντάδος διέθετε Υπηρεσία Καθαριότητας. Ένα κλειστό απορριμματοφόρο και ένα μικρό ανοικτό φορτηγουδάκι, κάλυπταν στοιχειωδώς τις τότε ανάγκες. Τα απορρίμματα από τα πολλά στενά δρομάκια του τόπου μας, μεταφερόταν δύο φορές την εβδομάδα στους κεντρικούς δρόμους, αρχικά με καρότσι και μετά με τρίκυκλο την ώρα που περνούσε το απορριμματοφόρο στο οποίο γινόταν μεταφόρτωση. Με τον τρόπο αυτόν, και στη συνέχεια με μικρό απορριματοφόρο, ΟΛΟΙ οι κάτοικοι Βροντάδου, εξασφάλιζαν ΙΣΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ ό,που και αν κατοικούσαν.

  Στις Καρυές, τ' Αυγώνυμα και τον Ανάβατο, κατ' αναλογία αυτού που επικρατούσε σε όλες τις τότε Κοινότητες, Υπηρεσίες Καθαριότητας δεν υπήρχαν. Κάθε χρόνο, μέσω μειοδοτικού διαγωνισμού, επιλεγόταν ΙΔΙΩΤΗΣ μεταφορέας που, υπό όρους και ρήτρες, έκανε την αποκομιδή (μεταφορά) των σκουπιδιών. Το πάγιο αυτό σύστημα ΠΟΤΕ και από ΚΑΝΕΝΑΝ δεν είχε χαρακτηρισθεί ΙΔΙΩΤΙΚΟΠΟΙΗΣΗ της καθαριότητας. Αν και την περίοδο εκείνη υπήρχε μεγάλη οικονομική στενότητα και πλήρης απαγόρευση προσλήψεων, άρα δεν μπορούσαμε να κάνουμε άλλη επιλογή για τα τρία Χωριά μας, διαπιστώσαμε (με μολύβι και χαρτί), ότι συνέφερε πολλαπλά η συνέχιση της αποκομιδής από ΙΔΙΩΤΗ. Ο Δήμος πλήρωνε λιγότερα, οι κάτοικοι των Χωριών είχαν χαμηλότερα ανταποδοτικά τέλη από τα αντίστοιχα του Βροντάδου και, επί πλέον, ενώ ο Βροντάδος κυριολεκτικά βρωμούσε μετά από κάθε πολυήμερη απεργία των δημοτικών υπαλλήλων, τα Χωριά ήταν πεντακάθαρα επειδή ακριβώς ο ιδιώτης μεταφορέας δεν απεργούσε ποτέ.

  Προφανώς αυτός είναι ο κύριος λόγος που οι συνδικαλιστές των ΟΤΑ αντιδρούν σε κάθε σκέψη ή απόπειρα μερικής ιδιωτικοποίησης του τομέα καθαριότητας. Αν συμβεί αυτό, χάνουν “δύναμη πυρός”, χάνουν την “εμπροσθοφυλακή” που ισοδυναμεί με το “βαρύ πυροβολικό” κάθε διεκδικητικού τους αγώνα (δίκαιου ή και υπερβολικού ενίοτε) έναντι της εκάστοτε Κυβέρνησης.

  Κατανοητή λοιπόν και απολύτως σεβαστή κάθε σχετική αντίδρασή τους. Κατανοητή όμως και η αντίστοιχη υποχρέωση και ευθύνη κάθε Δημοτικής Αρχής να προσφέρει καθημερινά φθηνές και ποιοτικά αναβαθμισμένες υπηρεσίες στους πολίτες – δημότες. Αυτή ακριβώς είναι η μέγιστη υποχρέωση των αιρετών – εκπροσώπων μας, να υπηρετούν και να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των δημοτών τους. Όχι όμως κάποιων. Αλλά ΟΛΩΝ των δημοτών, μιας και ΟΛΟΙ πληρώνουμε τα ισχύοντα ανταποδοτικά τέλη.

  Δυστυχώς, τα τρία τελευταία χρόνια, αυτό, ο ενιαίος Δήμος Χίου, δεν το πέτυχε τουλάχιστο στον κρίσιμο τομέα της αποκομιδής των απορριμμάτων. Γι' αυτό και η απελθούσα Δημοτική Αρχή πλήρωσε βαρύ εκλογικό τίμημα. Με το αληθές επιχείρημα ότι δεν επαρκούν τα μέσα και το προσωπικό, άφησε ΧΩΡΙΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ όλους τους συνδημότες που έτυχε να κατοικούν σε στενά δρομάκια. Και αυτό παρά το ότι υπήρχαν και υπάρχουν ιδιώτες – ιδιοκτήτες μικρών φορτηγών που θα δεχόταν ίσως, λόγω και της αναδουλειάς που τους μαστίζει, να αναλάβουν, υπό αυστηρούς όρους και ποινικές ρήτρες, την μεταφορά των σκουπιδιών από τα στενά δρομάκια. Όρους και ρήτρες που θα σχετιζόταν με τη συνέπεια και τη διασφάλιση όλων των εργασιακών δικαιωμάτων των εργατών.

  Την ιστορία την περιέγραψα προς ενημέρωση των νέων αιρετών μας. Την σφοδρή δογματική αντίδραση των συνδικαλιστών την σέβομαι και την κατανοώ. Ακατανόητο θα είναι να συνεχισθεί και άλλο η ΑΝΙΣΗ ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ των δημοτών που έτυχε να κατοικούν σε στενά δρομάκια,. Αυτό είναι ΑΔΙΚΟ. Ντρέπομαι ως απλός πολίτης, προσβάλομαι ως πρώην αιρετός, κυρίως όμως αγανακτώ ως άνθρωπος αντικρίζοντας καθημερινά ανήμπορους ή και ασθενείς ηλικιωμένους να σέρνουν με κόπο μέσα στο καταχείμωνο τις σακούλες με τα σκουπίδια προκειμένου να τα αποθέσουν στον πλησιέστερο προς τις οικίες τους κάδο που μπορεί να απέχει 200, 300 ή και 500 μέτρα.

  Άραγε οι νέοι αιρετοί ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ αλλά και οι συνδικαλιστές του Δήμου μας, το δέχονται και το ανέχονται αυτό; Ας αφήσουν επιτέλους τις κόντρες, τις ιδεοληψίες και τους ό,ποιους άκαμπτους δογματισμούς στην άκρη και ας αναζητήσουν από ΚΟΙΝΟΥ λύσεις εφικτές και φθηνές για τους πολίτες – δημότες αφού αυτούς και μόνον αυτούς κλήθηκαν να υπηρετήσουν.

  Τούτο το τελευταίο ας μη το ξεχάνουν ΠΟΤΕ. Ειδικά στα δύσκολα χρόνια που ζούμε λόγω κρίσης.

 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ