21.10.2016 11:21

Η αβάσταχτη ελαφρότητα των «δημόσιων» ερωτήσεων

Το να τοποθετείται κανείς δημόσια, διά του Τύπου, αποτελεί ομολογουμένως έναν από τους κορυφαίους τρόπους να εκφράσει κανείς τον προβληματισμό του, τις σκέψεις του και πολλές φορές να επικοινωνήσει με πολλούς συμπολίτες του που πιθανά να έχουν τις ίδιες αγωνίες για πολλά σημαντικά ζητήματα.

Μέχρι εδώ όλα καλά. Το πρόβλημα ξεκινάει όταν  μία «ερώτηση» που απευθύνεται σε δημόσιες αρχές, διά του τύπου – ηλεκτρονικού και έντυπου-, γίνεται με τέτοιο τρόπο που είναι ικανός να ξεκινήσει μία σειρά συζητήσεων, κυρίως διαδικτυακά, δίνοντας πάτημα στον κάθε συνομωσιολόγο να πάρει την υποτιθέμενη ερώτηση και να την προχωρήσει πολλά βήματα παρακάτω. Θα εξηγήσω αργότερα τι εννοώ.

Για να μιλήσουμε ανοιχτά και όχι πίσω από το δάχτυλό μας. Αφορμή για τη συγκεκριμένη παρέμβαση αποτέλεσε μία αναφορά του κ. Σταύρου Μιχαηλίδη για ένα όχημα το οποίο ο ίδιος εντόπισε να είναι σταθμευμένο στην περιοχή μεταξύ Καρφά και Αγίας Ερμιόνης.

Δίνει μάλιστα λεπτομερή περιγραφή λέγοντας ότι:

«Το εικονιζόμενο όχημα στις φωτογραφίες που επισυνάπτω με αδιαφανή τζάμια και ξένες πινακίδες είναι σταθμευμένο (ενδεχομένως μέρες) στην περιοχή μεταξύ Καρφά και Αγίας Ερμιόνης της Χίου, στην οροφή του φέρει περιστρεφόμενες κάμερες, διόπτρες, κεραίες και ενδεχομένως διαθέτει και άλλον εξοπλισμό εντός του που δεν είναι δυνατόν να προσδιοριστεί από έξω».

Επιπλέον καλεί τις δημόσιες αρχές να τοποθετηθούν για το συγκεκριμένο όχημα δίνοντας μία σειρά απαντήσεων στις ερωτήσεις που ο ίδιος έχει θέσει.

Υποθέτω, ότι λόγω της ιδιότητάς του (εν αποστρατεία υποναύαρχος του Λ.Σ.) θα μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο και να επικοινωνήσει πρώτιστα με τον κεντρικό λιμενάρχη Χρ. Φραγκιά ρωτώντας τον, τι είναι αυτό το όχημα και αν έχει γνώση της ύπαρξής του. Αυτό άλλωστε έπραξα κι εγώ προσωπικά όταν πριν 4 μήνες το είχα δει στην περιοχή του Μερσινιδίου.

«Είναι δυνατόν να μην ξέρουμε ποιοι είναι; Είναι δικοί μας Παντελή, της Frontex. Ελέγχουν τα στενά, μην ανησυχείς», ήταν η απάντηση που μου έδωσε ο Λιμενάρχης.

Αντ’ αυτού λοιπόν, ο κ. Μιχαηλίδης επέλεξε να τραβήξει 2-3 φωτογραφίες και να τις διανθίσει με διάφορα όπως, «παρέλαση κατασκόπων», διευκόλυνση παράνομης εισόδου αλλοδαπών, υπονόμευση της ασφάλειας της χώρας και άλλα ωραία τσιτάτα, βούτυρο στο ψωμί δηλαδή όσων επισταμένα το τελευταίο διάστημα απαξιώνουν τα όργανα και τις αρχές του κράτους και ονειρεύονται άλλου είδους καταστάσεις.

Το θέμα όμως δεν περιορίστηκε εκεί. Τα ερωτήματα του κ. Μιχαηλίδη από κάποιους εκλήφθηκαν ως δεδομένες καταστάσεις. Το δημοσίευμά του αναπαράχθηκε με ταχύτητα φωτός από «πατριωτικά – εθνικιστικά» site» τα οποία έκαναν λόγο για ανεξέλεγκτη δράση κατασκόπων στη Χίο, για αφύλαχτα σύνορα και διακίνηση μεταναστών με τη βοήθεια ξένων δυνάμεων κατοχής και άλλα τέτοια ωραία. Κάποιοι μάλιστα χρησιμοποιώντας το συγκεκριμένο δημοσίευμα αναρωτήθηκαν και για τον ρόλο της Frontex, όταν εμείς σαν χώρα εδώ και 2 χρόνια πιέζουμε για την αύξηση της παρουσίας της Ευρωπαϊκής Δύναμης στα σύνορά μας, βασιζόμενοι στο γνωστό «ότι τα σύνορα της Ελλάδας είναι και σύνορα της Ευρώπης».

Τι και αν αργότερα η απάντηση για την ταυτότητα του οχήματος δόθηκε και από το Λιμεναρχείο και από τον αντιπεριφερειάρχη και από τον κυβερνητικό βουλευτή; Η ζημιά είχε γίνει. Τους έλεγαν ότι το όχημα είναι της Frontex και από κάτω συνέχιζαν να σχολιάζουν ότι «όχι δεν είναι της Frontex, είναι κατασκόπων που συλλέγουν στοιχεία και μας υπονομεύουν σαν χώρα».

Θα μου πει κανείς, ότι έχει δικαίωμα να ρωτήσει. Φυσικά, θα απαντήσω. Όμως να μου επιτραπεί από την πλευρά μου να διερωτηθώ για την σκοπιμότητα των συγκεκριμένων δημόσιων ερωτήσεων. Μία ερώτηση που περνάει την εικόνα ενός άναρχου κράτους, με ανεξέλεγκτη δράση κατασκόπων που δεν γίνονται αντιληπτοί από κανέναν, και άλλα πολλά, δεν είναι ερώτηση. Είναι κάτι άλλο…

Υ.Γ.: Για μία φορά ας δείξουμε εμπιστοσύνη στις αρχές και τα όργανα του κράτους. Η δομημένη πολιτεία έχει και Αστυνομία και Λιμεναρχείο. Ένα Λιμεναρχείο που στο παρελθόν έχει εξιχνιάσει υποθέσεις που πέρασαν απαρατήρητες από πολύ μεγαλύτερες υπηρεσίες. Ας το εμπιστευτούμε και ας αφήσουμε κατά μέρους τα υπόλοιπα σενάρια.  

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ