15.10.2017 21:26

Το χρονικό μιας προδιαγεγραμμένης απόφασης

Νοέμβριος του 2010, μόλις είχα εκλεγεί Αντιπεριφερειάρχης Χίου και ένα από τα πρώτα, αν όχι το πρώτο,ζήτημα που μου τέθηκε ως χρήζον άμεσης αντιμετώπισης και οριστικής επίλυσηςήταν αυτό της ΕΝΑ ΧΙΟΥ Α.Ε.

Ζήτησα από τους υπευθύνους την λεπτομερή  περιγραφή της οικονομικής της θέσης της εταιρείας. Ακολούθως συζήτησα με συνεργάτες μου,  με ανθρώπους της αγοράς, με οικονομολόγους,  με ορκωτούςλογιστές και ζήτησα την τεκμηριωμένηαπάντηση τους στο ερώτημα:Αν και υπόποίους όρους καιπροϋποθέσεις η εταιρεία από κρατικοδίαιτη και ζημιογόνα μπορεί να μετεξελιχθεί σε βιώσιμη, αυτοχρηματοδοτούμενη και κερδοφόρα.

Μου εξέθεσαν τις απόψειςτους,  τουςόρους και  τις προϋποθέσειςυπό τις οποίες κάτιτέτοιο θα ήταν πιθανώς δυνατόν να συμβεί  όπως:

  • Γενναία αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου
  • Προσλήψεις εξειδικευμένου προσωπικού με τις ανάλογες αμοιβές
  • Συνεχείς απευθείας αναθέσεις μεγάλωνέργων  από τους μετόχους
  • Βαθύ κούρεμα των απαιτήσεων των πιστωτών, προμηθευτών και δανειστών της εταιρείας

Το μελέτησα το σκέφτηκα, το βασάνισαεπί ικανό χρονικό διάστημα. Όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις έστω και με υπεράνθρωπες προσπάθειες θα μπορούσαν να εκπληρωθούν .

Έχοντας όμως αποκτήσει πρωτογενώς την εμπειρία της ίδρυσης, λειτουργίας και εισαγωγής των mastihashop στο Χρηματιστήριο Αξίων Αθηνών, πίστευα και πιστεύω πως αυτό που δεν μπορούσε και δεν μπορεί επ’ ουδενί να γίνει ήταν και είναι: να διοικείται και να διευθύνεται η ΕΝΑ ΧΙΟΥ Α.Ε. από ανθρώπους με εμπειρίες, βιογραφικό και νοοτροπίες, δημοσίου.

Έτσι αποφάσισαως βασικός μέτοχος,αναλαμβάνοντας προσωπικά το πολιτικό κόστος, να εισηγηθώστο περιφερειακό συμβούλιο, την λύση και εκκαθάριση της εταιρείαςαναλαμβάνονταςπαράλληλα αναλογικά και σε βάθος χρόνου την εξόφληση των πάσης φύσεως οικονομικών υποχρεώσεων της, το οποίο και έγινε δεκτό κατά πλειοψηφία.

Το τι επακολούθησε είναι γνωστό.

Υπήρξα επί επταετίασυνεχώς και αδιαλείπτως κατηγορούμενος από τους εργαζόμενους από μερίδα του τύπου και από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους -ειδικά δε από  αυτόν ο οποίος διεκδικεί τις εθνικές εκλογές με προμετωπίδα του την ελεύθερη οικονομία, την προσέλκυση επενδύσεων,την στήριξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας και του υγιούς ανταγωνισμού, ως ενδοτικός , αντιαυτοδιοικητικός, αντεργατικός, αντιαναπτυξιακός, νεοφιλελεύθερος, ανάλγητος κτλ επειδή υποστήριξα και συνεχίζω να υποστηρίζω το αυτονόητο , πως οι οικονομικές εταιρείες και δη οιανώνυμεςέχουν ένα και μοναδικό σκοπό το κέρδος , άλλως είναι φιλανθρωπικά ιδρύματα, που δεν έχω καμία αντίρρηση να υπάρχουν, αρκεί να ξεκαθαρίσουμε και να συμφωνήσουμε εκ των προτέρων ποιος και με τι ποσά θα τα χρηματοδοτεί.

Όλες οι περιφερειακές παρατάξεις  με πρώτη και καλύτερη την σημερινή περιφερειακή αρχή έθεσαν ως ακρογωνιαίο λίθο του προεκλογικού τους προγράμματος και αδιαπραγμάτευτη προεκλογική τους δέσμευση  την αναβίωση της ΕΝΑ ΧΙΟΥ , έτσι  κερδήθηκαν οι εκλογές και η εταιρείαεπαναλειτούργησε.

Η πρόσφατη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΝΑ ΧΙΟΥ να προτείνει στο περιφερειακό συμβούλιο να θέσει εκ νέου την εταιρεία  σε λύση και εκκαθάριση  με δικαιώνει πλήρως.

Θα την στηρίξω με επιχειρήματα και θα την υπερψηφίσωυπό την προϋπόθεση ότι  η περιφερειακήαρχήθα εξοφλήσει μέχρι δεκάρας τα περίπου 0,5 εκατομμύρια € χρέη (κοινώς φέσια) της ΕΝΑ ΧΙΟΥ Α.Ε προς την αγορά της Χίου.

Προφανώς δεν επιχαίρω για τις εξελίξεις, αλλά λυπάμαι ειλικρινά γιατί αυτό που εγώ έβλεπα το 2010 κάποιοι άλλοι το είδαν το 2017.

Όμως έστω και έτσι η Χίος βγαίνει κερδισμένη.

Ειδήσεις σήμερα. Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στο Facebook Page μας.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ