7.2.2018 11:34

Το χαρτί, το διαδίκτυο, οι διαφορές τους

Υπάρχει τελικά μια χαοτική διαφορά στην ποιότητα ενημέρωσης που προσφέρουν η έντυπη και η ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Το κριτήριο της αμεσότητας, του χρόνου μετάδοσης των γεγονότων, είναι καθοριστικό για την άσκηση υψηλής πίεσης σε όσους χτυπούν με μανία τα πλήκτρα του υπολογιστή, συχνά τους στερεί την πολυτέλεια της δεύτερης, της πιο ψύχραιμης ματιάς. Κάπως έτσι ξεπηδούν τα fake news, οι ψευδείς ειδήσεις και το χειρότερο απ’ όλα είναι ότι έχουμε σταδιακά αρχίσει να συμβιώνουμε στο περιβάλλον τους.

Η περίπτωση του Σίμου Παλτσανιτίδη είναι χαρακτηριστική. Σχεδόν αστραπιαία κορυφαία ειδησεογραφικά site στην πρωτεύουσα θεώρησαν ως δεδομένη, με … επιτάχυνση της είδησης από μια αντιπολιτευόμενη στον πρόεδρο των Παραολυμπιονικών παράταξης, την κίνηση του να χαιρετίσει ναζιστικά το συγκεντρωμένο πλήθος της πλατείας Συντάγματος, δίπλα μάλιστα στον Μίκη Θεοδωράκη. Το πάγωμα μιας στιγμιαίας κίνησης το μετέφεραν ως προκαθορισμένη κίνηση κι άρχισαν να διακινούνται οι κλασσικές εντυπώσεις από τα χαλκεία.

Σε χρόνο σύντομο αποδείχθηκε ότι ο Παραολυμπιονίκης έπεσε θύμα της κλασικής μονταζιέρας, πλην όμως η διάψευση της είδησης δεν έγινε από όσους πρόθυμα έσπευσαν να την υιοθετήσουν, ως ατράνταχτο στοιχείο επιβολής των ακροδεξιών στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Κυριακής.

Σε αντίθεση με τη διαδικτυακή σπουδή μετάδοσης μιας χαλκευμένης είδησης, η έντυπη ενημέρωση, έστω και διαφορετικής αντίληψης για τη χρησιμότητα του συλλαλητηρίου, δεν παρασύρθηκε. Είχε το χρόνο εξακρίβωσης της πραγματικότητας, δεν παρασύρθηκε από την απαίτηση της αστραπιαίας μετάδοσης μιας ελεγχόμενης πληροφορίας.

Αυτή τελικά είναι η ουσιώδης σήμερα διαφορά μεταξύ ειδήσεων απ’ την οθόνη και το χαρτί. Το τελευταίο δίνει τη μάχη της οπισθοφυλακής για την επιβίωση του με μοναδικό όπλο του την πολυτέλεια διασταύρωσης μιας είδησης τουλάχιστον επί 24 ώρες, κάτι που στερείται η απαίτηση αστραπιαίας μετάδοσης των μέσων του διαδικτύου. Ειδάλλως τα social media υπερτερούν σε όλο το υπόλοιπο ανταγωνιστικό πλαίσιο και διαρκώς κατακτούν νέα εδάφη σε μια αναμέτρηση κατάκτησης των μεριδίων. Η πάλη ανάμεσα στο χαρτί και το διαδίκτυο θα καθορίσει σύντομα τους κανόνες ποιότητας της ενημέρωσης. Στον «π», θύματα κι εμείς στη μεταβολή της εποχής, προετοιμάζουμε τη σταδιακή μας μετεξέλιξη. Με γνώμονα πάντα το συγκερασμό ταχύτητας και ποιότητας, με τελικό αποδέκτη των κινήσεων μας τον … ανοιχτομάτη αναγνώστη. Σύντομα θα τα πούμε. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ