29.1.2015 18:02

Χαμένοι στη μετάφραση

Αντιλαμβάνομαι τον προβληματισμό αρκετών πολιτών που τις τελευταίες ημέρες σχεδόν «χλευάζουν» τα έργα που έχουν γίνει στο νησί κατανοώντας παράλληλα ότι σχεδόν ποτέ κανείς, είτε αιρετός, είτε υπηρεσιακός παράγοντας, δεν αισθάνεται την ανάγκη να βγει και  να δώσει ξεκάθαρες εξηγήσεις όταν κάτι πάει στραβά.

Η σημερινή Δημοτική Αρχή, της οποίας η περίοδος χάριτος έχει αρχίσει πλέον να εξαντλείτε, έχει σαφώς ελάχιστη ευθύνη για όσα παρέλαβε από την προηγούμενη. Ούτε στην κατασκευή της Απλωταριάς μετείχε με κάποια ευθύνη, ούτε στο έργο της Βερίτη. Παρόλα αυτά, η στάση της στα μάτια των πολιτών αντί να προκαλεί εφησυχασμό, προκαλεί μάλλον αναστάτωση.

Έχουν άδικο οι επαγγελματίες της Βερίτη να ζητούν από την Τεχνική Υπηρεσία να πάρει θέση; Έχουν άδικο να υποστηρίζουν ότι κανείς δεν έχει εξηγήσει επαρκώς τι ακριβώς πήγε στραβά; Όσο λοιπόν οι μεν υπηρεσιακοί δεν μιλάνε, οι δε αιρετοί θεωρούν τους εαυτούς «μακριά από το πρόβλημα», ο πολίτης μένει με την απορία ότι εδώ ο λάκκος έχει φάβα. Για την ακρίβεια... νερό!

Ναι, έτρεξαν τα συνεργεία να σώσουν την κατάσταση. Ναι, ενεργοποιήθηκε ένας πρόχειρος μηχανισμός αντιμετώπισης αυτής της κατάστασης. Επόμενη μέρα όμως που να καθίσουμε ήρεμοι και να αποτιμήσουμε το πρόβλημα υπάρχει;

Ο πολιτικός μηχανικός που χτίζει ένα σπίτι έχει ευθύνη εάν στο πρώτο ταρακούνημα του Εγκέλαδου πέσει το μπαλκόνι. Ο γιατρός έχει ευθύνη σε μια σοβαρή λάθος διάγνωση. Εδώ δε λέμε ότι ντε και καλά υπάρχει ευθύνη, όμως μια επιστημονική άποψη από την πλευρά της Τεχνικής Υπηρεσίας δεν πρέπει να υπάρξει;

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο πρόβλημα για μια Δημοτική Αρχή από το να «χαμηλώνει» στα μάτια του δημότη της. Και μια σειρά ενεργειών και πρωτοβουλιών οφείλει τούτη η Δημοτική Αρχή να τις εξηγήσει. Αφενός λοιπόν η κατάσταση των έργων, αφετέρου το πρόβλημα κάθε φορά να μην μετακινηθεί ο πολιτικός προϊστάμενος της Τεχνικής ΥπηρεσίαςΣτρ. Γδύσης ρούπι από την κοσμοθεωρία του (βλ. Σημείωμα Γ. Θεοφανίδη στον χτεσινό «π» και στη σελ. 4) δείχνουν ότι ο συντονισμός χάνετε κάτω από την στρεβλή ερμηνεία του δημοτικού συμφέροντος. Αλλιώς το εκλαμβάνει ο ένας, αλλιώς ο άλλος και στο τέλος το δημόσιο συμφέρον μετατρέπεται σε γκιλοτίνα για τους δημότες.

Προφανώς λοιπόν ας βρουν τις χαμένες ισορροπίες, ας εξηγούν ξεκάθαρα ποιες είναι οι προθέσεις τους και πως αντιμετωπίζεται το κάθε τι, για να ξέρουμε μετά, πρώτα ως δημότες, πως θα αποφασίσουμε να τους κρίνουμε.

 

Υ.Γ. Χθες στελέχη της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας των Η.Π.Α. ζήτησαν συγνώμη από τους πολίτες εξαιτίας των λαθεμένων προβλέψεων που έγιναν για το εύρος της χιονοθύελλας. Ψιλά γράμματα για μας θα μου πείτε....

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ