26.6.2014 12:04

Γηροκομεία, φιλανθρωπία και άνοια

Η γνωστή σε όλους άνοια πλήττει κυρίως τους  υπερήλικες και οι λόγοι είναι γνωστοί. Είναι η αδράνεια μετά το τέλος του εργασιακού βίου, η σωματική και η πνευματική γιατί οποιοδήποτε όργανο του ανθρώπου όταν δεν λειτουργεί ατονεί.  Σε κάποιες χώρες λαμβάνεται μέριμνα για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Σωστά εκπαιδευμένες εργοθεραπεύτριες απασχολούν τους ηλικιωμένους εργασιακά ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Τους ηλικιωμένους σε κάποιες χώρες δεν τους φροντίζει η κόρη ή η οποιαδήποτε  ανειδίκευτη αλλοδαπή αλλά εκπαιδευμένες νοσηλεύτριες,  που γνωρίζουν να αντιμετωπίζουν τις ψυχικές αρρώστιες των ηλικιωμένων γιατί μαζί με το σώμα αρρωσταίνει και το μυαλό. Έτσι, αφ ενός υπάρχει η πρόληψη της άνοιας, αφ εταίρου  η αντιμετώπισή της γίνεται χωρίς βία και προσβολή της αξιοπρέπειας του πάσχοντος.  Είναι η εποχή που η εργαζόμενη κόρη διαχειρίζεται λάθος και ανεπαρκώς τον γέροντα(σσα). Πολλές φορές τους εγκαταλείπουν και σχεδόν εξαφανίζονται στην διαχείριση ανεξέλεγκτων αλλοδαπών που είναι κακότροπες και βίαιες, δεν ξέρουν και δεν ενδιαφέρονται να αντιμετωπίσουν γεροντικά προβλήματα. Μόνο στην πολυκατοικία μας έχουμε δύο περιπτώσεις εγκατάλειψης από παιδιά και   βίαιης  και προσβλητικής  διαχείρισης από αλλοδαπές.

             Η περίπτωση των γηροκομείων είναι ίδια και χειρότερη. Σ’ αυτά μπαίνουν οι γέροντες έχοντες σώας τας φρένας και σε ένα χρόνο πάσχουν από άνοια λόγω της σωματικής και πνευματικής αδράνειας. Στα δύο γηροκομεία της Χίου  και στα περισσότερα γηροκομεία της χώρας εκτός ελαχίστων η έλλειψη ενδιαφέροντος αφ’ ενός και οικονομικών πόρων αφ εταίρου  η κατάσταση δεν χαρακτηρίζει πολιτισμένη κοινωνία διότι η ευζωία η ποιότητα ζωής των γερόντων εξαρτάται από  την ελλειπή χρηματοδότηση του κοινωνικού κράτους αφ ενός και από την επισφαλή φιλανθρωπία αφ εταίρου.  Εδώ, ασχέτως με τις επείγουσες ανάγκες, εάν και όποτε  ‘’φτιαχτεί’’ και το αποφασίσει ο φιλάνθρωπος ανεβαίνει στο βάθρο του και από κάτω ο  ελεούμενος δέχεται με καταρρακωμένη την αξιοπρέπεια την ανεπαρκή συνήθως ελεημοσύνη. Έτσι το γηροκομείο Μιχαλινού στη Χώρα περιμένει πότε θα έρθει η όρεξη του φιλάνθρωπου για να μην κλείσει, ευχόμαστε να μην συμβεί το ίδιο και  με το γηροκομείο Καρδαμύλων που έχει αφεθεί από το κράτος  στις εριστικές διαθέσεις των ενδιαφερόμενων ιδιωτών, στην περιστασιακή αρωγή ολίγων αξιέπαινων  πολιτών και στο πότε θα έρθει η όρεξη στους έχοντες για να συμβάλουν επαρκώς, ασφαλώς  και αποτελεσματικά.

                Ας μην περιμένουμε  λοιπόν πότε θα έρθει η όρεξη στους ‘’φιλάνθρωπους’’ οι οποίοι κινούμενοι συνήθως από διάφορες (όχι πάντα) ιδιοτελείς σκοπιμότητες θα βοηθήσουν για να μην φθάσουμε στην κατάντια του Γηροκομείου Χίου που κλείνει. Το κοινωνικό κράτος πρέπει να γίνει το μόνο που θα εγγυάται την ευζωία και την αξιοπρέπεια των γερόντων.

            

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ