27.6.2012 12:09

Για ποιο τουρισμό μιλάμε, όταν δεν… μιλάμε;

 
Η μαύρη και αράχνη προδιαγεγραμμένη κατάσταση στον τουρισμό μας φέτος πολύ εύκολα αποδίδεται στην κρίση του ευρύτερου τουριστικού ελληνικού προϊόντος, μπορώ να συμφωνήσω δε ότι παίζει τον καταλυτικό και ίσως κύριο λόγο. Η ετοιμολογία αυτή, βέβαια, είναι το ιδανικό άλλοθι των δικών μας λαθών και παραλήψεων. Για να τα εντοπίσουμε δεν έχουμε παρά να υποβάλουμε εσωτερικά στον ευατό μας το ερώτημα σε ποιόν τομέα πιστεύουμε ότι βελτιωθήκαμε συγκριτικά με πέρσι. Μην το κουράζεται, δεν 8α βρείτε κανέναν.
Έχω βαρεθεί να το σημειώνω, το τουριστικό έλλειμμα του νησιού δεν συναρτάται μόνο με τα ακριβά εισιτήρια και την πολύ περιορισμένη προβολή. Έχει γενεσιουργό αιτία την απουσία συνειδητοποιημένων επαγγελματιών του τουρισμού, τέτοιων που να αντιλαμβάνονται ότι το λάθος ή η παράληψη του ενός έχει αντίκτυπο στον άλλον. Συνεπικουρείται και από την άλλη ανίατη ασθένεια, να φοβόμαστε να… μιλήσουμε μεταξύ μας για το κοινό μας αντικείμενο, θαρρείς κι ο ένας θα κλέψει την ιδέα του άλλου.
Ο τουρισμός είναι η πιο συλλογική μορφή οικονομικής δραστηριότητας. Μπορεί να προσφέρεις χαμηλές τιμές σε άψογο περιβάλλον αλλά η συνήθεια του γείτονα να τρώει αρνίσια παϊδάκια στα κάρβουνα μεσημέρι βραδύ να απωθεί τους τουρίστες που μένουν διπλά. Αν αυτό δεν γίνει συνείδηση απ τον πρώτο ως τον τελευταίο κάτοικο του νησιού και κυρίως απ τον πρώτο έως τον τελευταίο επαγγελματία, θα απομείνουμε να κλαίμε την κακή μας μοίρα ή να αναζητούμε τρίτους για να τους φορτώσουμε την ευθύνη.
Της παρούσης δεν είναι για να αναλυθούν πρωτοβουλίες, που κάθε τουριστικός επαγγελματίας αλλάζει τώρα τα σεντόνια στα δωμάτια, γιατί δεν έχει δυνατότητα με τέτοια χαμηλά επίπεδα να προσλάβει προσωπικό. Με το που κλείσει η σεζόν, όμως, ευθύνη και καθήκον των πάσης φύσεως φορέων είναι να ξεκινήσουν εξαντλητικό διάλογο και να ανακαλύψουν τον τρόπο να προσελκύσουν σε αυτόν όλους τους τουριστικούς επαγγελματίες και όλα τα επαγγέλματα σε επαφή με τον τουρισμό. Αν δεν μιλήσουμε και αν, κατ’επέκταση, δεν συμφωνήσουμε, για τουρισμό ας μην μιλάμε καλύτερα. Ξεγελάμε τους εαυτούς μας…

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ