3.11.2014 9:50

Για το κτίριο του ΚΕ.Φ.Ι.ΑΠ. και τα ειδικά σχολεία

Εξ αφορμής του γεγονότος που έχει προκύψει την τελευταία περίοδο, αναφορικά με τη χρήση του κτιρίου του Κέντρου Φυσικής και Ιατρικής Αποκατάστασης (πρώην ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ) στην περιοχή Λατομίου, θεωρώ υποχρέωσή μου να τονίσω ορισμένα στοιχεία-περιστατικά, μιας και από δυο πρόσφατες ανακοινώσεις (ΣΥΡΙΖΑ και ΑΔΕΔΥ) έγινε λόγος και στον Δήμο Χίου.

            Ο εκπρόσωπος της δημοτικής Αρχής, Αντιδήμαρχος Πρόνοιας, συμμετείχε δυο φορές σε συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν με το συνδικαλιστικό όργανο των ΑμεΑ, παρουσία εκπροσώπων και άλλων φορέων και εξέφρασε την άποψή του, που δεν είναι διαφορετική –αλλά όμοια– με αυτή εκείνων που τις συγκάλεσαν. Δηλαδή, επί της ουσίας είναι ίδια με εκείνη που εξέφρασε τόσο η Περιφερειακή Ομοσπονδία των ΑμεΑ, όσο και οι προαναφερόμενοι φορείς. Υπάρχει, όμως, μια διαφορά: Στις δυο τελευταίες ανακοινώσεις γίνεται μνεία στο Δήμο Χίου, ατυχώς, δίχως να έχουν διασταυρωθεί περαιτέρω στοιχεία.

            Έγινε μνεία ότι ο Δήμος διαθέτει ΄΄στα συρτάρια του΄΄ μελέτη για την ανέγερση νέου διδακτηρίου για τα Ειδικά Σχολεία. Η πραγματικότητα είναι ότι, την μελέτη αυτή διαθέτει η Περιφερειακή Ενότητα Χίου (πρώην Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση) και ο Δήμος διέθεσε την οικοπεδική έκταση που απαιτείτο για την ανέγερση. Συνεπώς, ας μην δημιουργούνται εσφαλμένες αντιλήψεις, μονομερώς, τη στιγμή που αφήνονται οι υπόλοιποι φορείς –πλην Δήμου –στο απυρόβλητο…

            Άποψή μου είναι ότι, ευχής έργο θα ήταν να λειτουργήσει το ΚΕΦΙΑΠ στην ολότητά του για τον σκοπό τον οποίο δημιουργήθηκε. Όμως, επειδή κάτι τέτοιο δεν έχει επιτευχθεί εδώ και 15 περίπου χρόνια που ανεγέρθηκε, θεωρώ ότι θα πρέπει να είμαστε περισσότερο ρεαλιστές και να μην βλέπουμε μόνο την εξυπηρέτηση κάποιων αλλά όλων, ιδιαιτέρως μάλιστα ατόμων που ανήκουν στην ίδια περίπτωση, δηλαδή αναπήρων παιδιών τα οποία εξυπηρετούν τα ειδικά σχολεία. Φαντάζεστε να υπήρχε το κτίριο του ΚΕΦΙΑΠ δίχως να λειτουργεί στην ολότητά του και να ρημάζει, τα δε Ειδικά Σχολεία να μην έχουν που να στεγαστούν ? Μέγιστο λάθος.

            Από την άλλη, οφείλουμε να πούμε κάποιες αλήθειες. Είναι λάθος μια ομάδα ανθρώπων να εγείρεται εναντίον μιας άλλης, μάλιστα ίδιων σκοπών και αναγκών. Όταν το 2006 ζητήθηκε από το Νοσοκομείο Χίου (ήμουν και τότε Αντιδήμαρχος Παιδείας) να μας παραχωρήσει το κτίριο του πρώην Μαιευτηρίου για 25 χρόνια προκειμένου να το επισκευάσουμε και να στεγάζονται εκεί τα σχολεία (μάλιστα με ρήτρα ότι εάν δεν ξεκινήσουν οι επισκευές εντός διετίας και δεν περατωθούν εντός τριετίας από την έναρξή τους, να αίρεται αυτόματα η παραχώρηση), υπήρχε δε και έτοιμη μελέτη για την ένταξή του σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα που μόλις είχε ανοίξει, η τότε Δ/κση του Νοσοκομείου αρνήθηκε την παραχώρηση. Έπειτα, προτάθηκε η δωρεάν διάθεση του κτιρίου του Οίκου Αγάπης (που με μεγάλη χαρά μας διέθετε ο μακαριστός Μητροπολίτης Διονύσιος όπως και ο σημερινός κ. Μάρκος), στο Νεοχώρι, κάτι που δεν δέχθηκε τότε και η Δ/νση Πρωτοβάθμιας Εκπ/σης αλλά και ο Σύλλογος Γονέων. Έτσι, έπειτα από δυο περίπου χρόνια (επί δημοτικής Αρχής Βρουλή) προτάθηκε η λύση του ΚΕΚΥΚΑΜΕΑ. Κατ΄ εμέ καλώς, εφόσον δεν υπήρχε άλλη λύση άμεσα.

            Παράλληλα, κατατέθηκε η προμελέτη του έργου για την κατασκευή νέου διδακτηρίου για την ειδική εκπαίδευση στον Οργανισμό Σχολικών Κτιρίων (Ο.Σ.Κ.) προς έγκριση και προτάθηκε η σύνταξη μελέτης. Ο Ο.Σ.Κ. (και δεν ξέρω εάν το πληροφόρησαν αυτό στους ενδιαφερόμενους οι ιθύνοντες) με επίσημο έγγραφό του, περί τα τέλη του έτους 2013, γνωστοποιεί σε Δήμο και Περιφέρεια ότι αδυνατεί να προβεί σε σύνταξη μελέτης, λόγω έλλειψης προσωπικού και κατάργησης-συγχώνευσης του στον φορέα ΚΤΙΡΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ Α.Ε. στον οποίο ανήκει σήμερα, για την επόμενη τριετία, δηλαδή μέχρι το 2016. Εγώ, αμέσως μετά την ανάληψη των καθηκόντων μας (προ μηνός) πληροφορηθείς το γεγονός, αντέδρασα έντονα και απευθύνθηκα γραπτά και προφορικά στο γραφείο του Προέδρου και δ/ντος συμβούλου του Οργανισμού, διαμαρτυρόμενος, όπως και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που λιμνάζουν και αφορούν την εκπαίδευση στη Χίο και που και οι προκάτοχοί μου πάλεψαν για να γίνουν. Θέλω να διαβεβαιώσω όλους ότι, το θέμα παρακολουθώ στενά και έχω απαιτήσει από τον Ο.Σ.Κ. να ξεκαθαρίσει τη θέση του σύντομα, ώστε να απευθυνθούμε στους πολιτικά προϊσταμένους (βουλευτές, υπουργούς, πολιτευτές, κλπ) να αναλάβουν δημόσια τις ευθύνες που τους αναλογούν. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να παίζει στην πλάτη των παιδιών και των γονιών τους.

            Εμείς από τον Ο.Σ.Κ. δεν ζητάμε δύσκολα πράγματα. Ζητάμε την σύνταξη της μελέτης του έργου και στη συνέχεια εμείς να αγωνιστούμε για να ενταχθεί, ως προτεινόμενο ώριμο –πλέον- έργο σε κάποιο από τα προγράμματα του Ε.Σ.Π.Α.

            Ωστόσο και σε επικοινωνία που είχα με την Περιφερειακή Δ/νση Εκπαίδευσης Βορ. Αιγαίου, μου τόνισαν ότι, λόγω της οικονομικής κρίσης, κάθε Νομός μπορεί να εισηγηθεί προς τον Ο.Σ.Κ. την δημιουργία ενός σχολείου με προοπτική πενταετίας ! Αυτή είναι η υπάρχουσα κατάσταση και τα γεγονότα ως έχουν.

            Τώρα, από εκεί και πέρα, εγώ θα συμφωνήσω πλήρως και με την άποψη των εργαζομένων στο ΚΕΦΙΑΠ. ότι: Όλοι οι καλοί χωρούν στο κτίριο. Αυτή είναι η άποψή μου και όχι προκειμένου να επιτύχει κάποιος κάτι να σπρώχνει τον άλλο στον Καιάδα ούτε να θεωρεί ότι με βαρύγδουπες ανακοινώσεις έχει πράξει το καθήκον του.

            Εν κατακλείδι τονίζω, για μια ακόμη φορά ότι, συμφωνώ με την άποψη της Περιφερειακής Ομοσπονδίας ΑμεΑ (διαφωνώ με τις προσωπικές αιτιάσεις και χαρακτηρισμούς που δεν συνάδουν σε μια χρηστή και δημόσια διοίκηση), όπως επίσης και της Α.Δ.Ε.Δ.Υ., αλλά θεωρώ λάθος αυτή τη στιγμή να μιλάμε για μετακίνηση των Ειδικών Σχολείων από το κτίριο αυτό, όταν η Πολιτεία δεν εισακούει τα αιτήματά μας και δεν δίδει λύση στα προβλήματά μας. Τα παιδιά δεν πρέπει να είναι τα θύματα της πολιτικής ενορχήστρωσης ορισμένων. Οφείλω δε να συγχαρώ δημόσια και να ευχαριστήσω τόσο τους δ/ντες και τους εκπαιδευτικούς των ειδικών σχολείων, όσο και τους Συλλόγους Γονέων για την αγαστή συνεργασία και –κυρίως– την υπομονή τους.

Περατώνοντας το παρόν σημείωμα, θέλω να επισημάνω ακόμη δυο στοιχεία:

            1. Όσοι φωνάζουν σήμερα (και δικαίως) θα πρέπει να είναι περισσότερο φειδωλοί διότι, λίαν συντόμως το πολιτικό γίγνεσθαι θα αλλάξει στην Ελλάδα και από αντιπολίτευση θα γίνουν συμπολίτευση. Τότε οι ανακοινώσεις τους θα έχουν μείνει και οι μειοψηφισθέντες θα απαιτούν με έντονο τρόπο αυτά που εκείνοι ζητούν σήμερα από τους συντόμως αποχωρούντες.

            2. Από σχετική έρευνα διαπίστωσα ότι, σε σχέδιο Νόμου, που πρόκειται να έλθει σύντομα στη Βουλή, προς ψήφιση, από τους Υπουργούς Υγείας και Εργασίας τα ΚΕΦΙΑΠ θα φύγουν από το Υπουργείο Υγείας και θα μετακινηθούν στο Υπουργείο Εργασίας. Δηλαδή υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο να μην ανήκουν, πλέον, στο Νοσοκομείο. Και εάν χαρακτηριστούν αμιγώς φορείς πρόνοιας ενδέχεται να έλθουν και στο Δήμο, στον οποίο έχει μεταφερθεί η Δ/νση Πρόνοιας και μια σειρά άλλων προνοιακών δομών. Συνεπώς, ας μην βιαζόμαστε να βγάλουμε τα όποια συμπεράσματά μας, αφού μέσα στο 2015 θα ξεκαθαρίσει το τοπίο για πολλά ζητήματα και μπορεί ακόμη και το κτίριο αυτό να περιέλθει στην κυριότητα του Δήμου, οπότε ως τοπικός φορέας αυτοδιοίκησης θα είναι σε θέση να επαναδιαχειριστεί το όλο θέμα υπό το πρίσμα του δικαίου αλλά και να αφουγκραστεί την άποψη της πλειοψηφίας της τοπικής κοινωνίας, προς όφελος όλων. Εξυπακούεται, αφού πρωτίστως προηγηθεί δημόσια διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και επωφελούμενους.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ