9.6.2017 15:13

Φράγμα Κόρης (ή γιαγιάς) Γεφύρι

 Του χρόνου συμπληρώνονται 80 χρόνια από τότε που εκπονήθηκε από τους Νεστορίδη – Gausman, η πρώτη μελέτη του φράγματος Κόρης Γεφύρι, που ανατύπωσε σε οικολογικό χαρτί ο ΟΜΑΣ Κάμπου και δώρισε στα πολιτικά πρόσωπα και στους προσκεκλημένους-  ομιλητές της δεύτερης ημερίδας στο Ομήρειο  της 16 Ιανουαρίου 2002, δηλαδή πριν 15 χρόνια και λίγους μήνες…

 Τότε, εξ’ ανάγκης ή πειθούς, επιτεύχθηκε πολιτική συμφωνία μεταξύ Ελπίδας Τσουρή (υφυπουργός Υγείας),  Μαρίας  Σκέμπερη (γενική γραμματέας Βορείου Αιγαίου) και Γιάννη Γαϊσίδη (Νομάρχη Χίου)  για να χωροθετηθούν οι δύο ΧΥΤΑ ώστε να προχωρήσουν οι οριστικές μελέτες του φράγματος.

Το τελευταίο θεμελιώθηκε το 2005 και η περαίωση του προβλέπεται προ του τέλους του έτους, πιθανά.

Υπάρχουν δύο ελλείψεις - παραλείψεις ή  προβλήματα που πρέπει να ξεπεραστούν ώστε το φράγμα να λειτουργήσει (συλλέξει και αποδώσει νερά) την επόμενη περίοδο.

Η πρώτη είναι να ανακυκλώνει το σκουπιδόνερα (τοξικά προϊόντα αποδόμησης απορριμμάτων) το έργο που έχει κατασκευάσει ο Δήμος Χίου ώστε να μην καταλήγουν στο φράγμα και απαξιώνουν τη χρήση του.

Το δεύτερο αφοράστην κατασκευή αγωγού μεταφοράς νερού από το φράγμα στα Σπηλάδια, μια και η χρήση του φράγματος είναι αποκλειστικά για την άρδευση του Κάμπου και την αναζωογόνηση της υδρολεκάνης Κορακάρη.

Η τελευταία εξακολουθεί να υπεραντλείται ανεπίτρεπτα, με συνέπεια την συνέχιση της εμφάνισης του υδράργυρου στα νερά το σπιτιών μας. Αν δεν λυθούν τα πιο πάνω άμεσα, τότε προτείνεται να δημιουργηθεί ο Κωπηλατικός Όμιλος Φράγματος Κόρης Γεφύρι για να μη μας ζητηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση έντοκα τα χρήματα που μας δόθηκαν. 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ