2.3.2023 11:09

Φλεβάρης στεγνός, Μάρτης δακρυσμένος

Ο Μάρτιος μπήκε πλημμυρισμένος δάκρυα αλλά μετά το πρώτο σοκ του επαναλαμβανόμενου εγκλήματος σ' αυτή τη χώρα, είπαμε να κάνουμε πέτρα την καρδιά και να δημοσιεύσουμε τελικά το κείμενο που είχαμε ετοιμάσει για προχθές αλλά μας πρόλαβε η καταστροφή.

Το κείμενο που έλεγε ότι ο Φλεβάρης έφυγε στεγνός, δεν άνοιξε τις φλέβες του νερού, δεν γέμισε πηγάδια. 

Στην αυτοψία μας στα πηγάδια της περιοχής Ροδώνα Βολισσού κατά την τελευταία μέρα του Φλεβάρη διαπιστώσαμε ότι η στάθμη τους βρίσκεται στο πρωτοφανές για την εποχή ιστορικό χαμηλό των 4,6 μ. ενώ το υψόμετρο της περιοχής είναι 5-5,2μ., γεγονός που σημαίνει ότι αυτή τη στιγμή ο υδροφόρος ορίζοντας είναι μόλις μισό μέτρο πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας, με ο.τι συνεπάγεται αυτό για το επερχόμενο θέρος, σε μια περιοχή κατ' εξοχήν αγροτικής παραγωγής, που όμως τελευταία έχει παραδοθεί στην άναρχη ανάπτυξη. 

Το ΕΠΠΟΧΙ επισημαίνει για άλλη μια φορά τον άμεσο και ορατό κίνδυνο εισβολής της θάλασσας μέσα στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής Μαλαγκιώτη Βολισσού και ζητάει από την Περιφερειακή ενότητα Χίου την άμεση εκπόνηση υδρολογικής μελέτης για την λεκάνη του Μαλαγκιώτη, την μελέτη κατασκευής μικρού φράγματος στα ανάντι του χειμάρρου για άρδευση και για εμπλουτισμό του υδροφόρου ορίζοντα, την μη αδειοδότηση νέων γεωτρήσεων, τις οποίες σχεδιάζει δυστυχώς η ΔΕΥΑΝΧ αλλά και ιδιώτης επενδυτής στην περιοχή. 

Επίσης το ΕΠΠΟΧΙ επισημαίνει την ανάγκη άμεσου περιορισμού του φαινομένου της άναρχης και εκτός κάθε σχεδιασμού ανάπτυξης και της εκτεταμένης παράτυπης νομής ύδατος ύδρευσης στην ευρύτερη περιοχή της Βολισσού, φαινόμενα που έχουν γιγαντωθεί ανεξέλεγκτα τα τελευταία χρόνια με αφόρητες κάθε καλοκαίρι συνέπειες λειψυδρίας για τους κατοίκους, αγρότες και επιχειρηματίες του χωριού αλλά και που εγκυμονούν τεράστιους κινδύνους επανάληψης για ακόμη μια φορά του εγκλήματος όταν συμβεί το απευκταίο, ανάψει μια σπίθα και προκληθεί πυρκαγιά στην περιοχή.

Αναμένουμε τις ενέργειες της Περιφέρειας, του Δήμου, της ΔΕΥΑΝΧ, της Εισαγγελίας για το ζήτημα αυτό, πριν είναι πολύ αργά και πριν βιώσουμε ανείπωτες καταστροφές.

 

Ειδήσεις σήμερα

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο. Ακολουθήστε μας στο Google News. Σχολιάστε στην σελίδα μας στο Facebook.

Ο Πολίτης είσαι εσύ. Γίνε συνδρομητής της εβδομαδιαίας έντυπης έκδοσης.

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ