24.8.2017 15:05

Φανατικοί υπερθεματιστές της ήσσονος προσπάθειας

Δεν φταίει το νησί, ως φυσικός πόρος, για τη σημερινή του κακοδαιμονία. Σχεδόν στο σύνολο τους όσοι το γνωρίζουν για πρώτη φορά κι έχουν πραγματική διάθεση να το εξερευνήσουν υποκλίνονται στα χαρακτηριστικά του και στήνουν στον τοίχο εμάς τους ντόπιους με το αυτονόητο ερώτημα: αφού το νησί σας δεν έχει σε τίποτα να ζηλέψει τα υπόλοιπα, γιατί έχει μείνει τόσο πίσω;

Μια εξήγηση έχει να κάνει και με τη δική μας απόφαση σε ποιο ύψος τοποθετούμε τον πήχη των απαιτήσεων μας. Τις τελευταίες δεκαετίες κι όσο περνά ο καιρός επιδεινώνεται, γινόμαστε φανατικοί υπερθεματιστές της ήσσονος προσπάθειας. Όσο λιγότερες οι απαιτήσεις, τόσο πιο εύκολο να πιάσουμε τους στόχους. Κατά το χαμηλώνουν τα αξιώματα για να τα φτάνουν οι πισινοί.

Δυστυχώς το ρεύμα αυτό δεν διαπερνά μόνο τις κατά καιρούς εξουσίες. Συχνά διατρέχει το δημόσιο διάλογο και εκφέρεται από εκφραστές του δημόσιου λόγου και εν τέλει μεταβιβάζεται σε όλα τα στρώματα της κοινωνίας. Όλοι έχουμε λιγότερες απαιτήσεις, επομένως στο τέλος όλοι πιάνουμε τους πολύ χαμηλούς στόχους. Κοντολογίς όλοι ευχαριστημένοι.

Ας το δούμε με παραδείγματα. Ένα κάκιστο καλοκαίρι (όλη η Ελλάδα το μετρά από το Μάιο ως το Σεπτέμβριο) εμείς περίπου θριαμβολογούμε ότι το σώσαμε και βουλιάξαμε στον κόσμο επειδή πιάσαμε 80% πληρότητες τον Αύγουστο. Το περίεργο είναι ότι η θεωρεία του ικανοποιητικού καλοκαιριού δεν περιορίζεται ως τραγική αιτιολογία από τους αιρετούς αλλά εκφράζεται και από τοπικά Μέσα ή εκπροσώπους φορέων του τουρισμού.

Άλλο παράδειγμα: πήρε, επιτέλους, την πολιτική απόφαση η δημοτική αρχή να εφαρμόσει όσα έχει ψηφίσει εδώ και ένα χρόνο για το προσφυγικό. Να αδειάσει τη Σούδα. Κι αντί να συνοδέψει τη σωστή της απόφαση από μια άσκηση πίεσης προς την αρμόδια κυβερνητική ηγεσία να ορίσει το πλαίσιο επιβάρυνσης της Χίου από το προσφυγικό, αρχίζει να αιωρείται στη δημόσια σφαίρα η απαίτηση η Σούδα να μετατραπεί τάχιστα σε χώρο στάθμευσης. Την οποία σπεύδει, ως άμοιρος λοιπών ευθυνών, να υιοθετήσει ο κ. δήμαρχος. Σαν να λέμε, μόλις η Σούδα γίνει πάρκινγκ θα πάψουμε να έχουμε ροές, λύσαμε το πρόβλημα... Ή αν δεν υπάρχουν σκηνές και κατάλληλες υποδομές στη Σούδα θα την επιλέξει κανείς πρόσφυγας ή μετανάστης για ιδανικό χώρο πολύμηνης παραμονής.

Είναι μόλις δυο από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα μας. Σαν τέτοια υπάρχουν δεκάδες καθημερινά. Είμαστε λαός που προτιμά τα εύκολα για να ικανοποιεί τη ματαιοδοξία μιας κάποια επιτυχίας του. Στο τέλος όμως ξυπνάμε και νοιώθουμε ότι τελικά υπήρξαμε ξεσκέπαστοι... 

Γίνε μέλος και μέρος του «π». Γίνε έντυπος Συνδρομητής. Αποστολή σε όλη την Ελλάδα.

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

Το politischios.gr και στο Viber – Μπείτε στην ομάδα μας για να βλέπετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις!

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο politischios.gr.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ