11.3.2017 10:57

Ευρώπη restart ή reset;

Η κρίση άλλαξε και αλλάζει την Ευρώπη. Στην οικονομία, στην κοινωνική της συγκρότηση, στις μετατοπίσεις πολιτικής ισχύος, στο εσωτερικό της Και στη στρατηγική της στόχευση;

Το Brexit, οι νέες ισορροπίες στις σχέσεις με την άλλη πλευρά του ατλαντικού και άλλοι πολυάριθμοι παράγοντες φέρνουν την Ευρώπη μπροστά σε σταυροδρόμι στρατηγικών αποφάσεων.

Εξήντα χρόνια ΕΕ, εξήντα χρόνια από την συνθήκη της Ρώμης και ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ απευθυνόμενος στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στις Βρυξέλλες παρουσίασε πέντε σενάρια με αρκετές γκρίζες ζώνες για το μέλλον του «κοινού μας σπιτιού». Τι κάνουμε; Πως το κάνουμε; Ποιοι το κάνουμε; Είναι οι τρείς βασικές ερωτήσεις που προσπαθεί να απαντήσει το κάθε σενάριο.

Τα πρώτα σήματα για το αύριο της ΕΕ ήρθαν από την συνάντηση των Βερσαλλιών. Χωρίς να μπαίνουμε σε λεπτομέρειες τάχθηκαν υπέρ μιας Ευρώπης πολλών ταχυτήτων οι τέσσερις «μεγάλοι» της Ευρώπης. Φρανσουά Ολάντ, Ανγκελα Μέρκελ, Μαριάνο Ραχόι, Πάολο Τζεντιλόνι έδωσαν μια πρώτη άτυπη απάντηση στα ερωτήματα που έθεσε ο Γιούνκερ. Η απάντηση είναι πολλαπλές ταχύτητες και ομόκεντροι κύκλοι. Μια απάντηση που προφανώς δεν ικανοποιεί τους πολίτες που πίστεψαν στην Ενωμένη Ευρώπη και το όραμά της.

Η συζήτηση για το μέλλον και την διάρθρωση της ΕΕ είναι μια μεγάλη πρόκληση για τα κόμματα σε κάθε χώρα, τις πολιτικές οικογένειες στην Ευρώπη, την κάθε χώρα χωριστά και όλες μαζί. Το «που πάμε» και «πως πάμε» μπορούν και πρέπει να αποτελέσουν πεδίο διαλόγου συγκρούσεων και συνθέσεων.

Η «δική μας» Αριστερά έχει από χρόνια οριοθετήσει σε αξιακό και πολιτικό επίπεδο την σχέση της με την Ευρώπη. Την Ευρώπη των λαών της, των εργαζομένων της και των δικαιωμάτων τους. Είναι σήμερα όμως εμφανές ότι η γενική περιγραφή αρχών και κατευθύνσεων δεν αρκεί. Χρειάζεται κάτι πιο συγκεκριμένο που να δημιουργεί πλειοψηφικές ή εν δυνάμει πλειοψηφικές πολιτικές συμμαχίες στην ΕΕ. Ο διάλογος Σοσιαλδημοκρατών, Αριστεράς και Πρασίνων πρέπει να πυκνώσει και να επηρεάσει την συζήτηση που τώρα ανοίγει. Ο κόσμος και η Ευρώπη που ζούμε αλλάζει ραγδαία, αν δεν παρέμβουμε εγκαίρως και αποφασιστικά στην διαμόρφωση του «αύριο», θα έρθει πριν το καταλάβουμε. Η κρίση μας έδειξε με απόλυτο τρόπο και στην Ελλάδα και στην Ευρώπη ότι ζητήματα που θεωρούνταν αυτονόητα ή απαντημένα σε άλλες εποχές κάθε άλλο παρά έτσι αντιμετωπίστηκαν. Είναι εμφανές δεν πρέπει να συζητήσουμε μόνο για τον ανακαθορισμό της πολιτικής στην ΕΕ αλλά για την ίδια την συγκρότηση της και την εσωτερική της αρχιτεκτονική. Ένα είδος «restart» το οποίο δεν πρέπει να μετεξελιχθεί σε «reset».

Ειδήσεις σήμερα

Γίνε Συνδρομητής στον Έντυπο «π». Αποστολή σε όλη την Ελλάδα με 25€/εξάμηνο

Μπείτε στην ομάδα μας στο Viber και δείτε όλες τις τελευταίες ειδήσεις από τη Χίο και το Βόρειο Αιγαίο

Ακολουθήστε το politischios.gr στο Google News

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΡΟΣΦΑΤΑ ΑΡΘΡΑ